1.2.13

94 σχολές σβήνουν από τον χάρτη...

Σε πλήρη αναδιάρθρωση του χάρτη των Πανεπιστημιακών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων προχωρεί το υπουργείο Παιδείας. Από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος θα λειτουργήσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 94 τμήματα λιγότερα. Τα ΑΕΙ περιορίζονται σε 20 από 26 και τα ΤΕΙ σε 12 από 14

Εναν...
διαφορετικό χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης θα βρουν φέτος στο μηχανογραφικό τους δελτίο οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ για μετακομίσεις σε άλλες πόλεις θα πρέπει να ετοιμάζονται χιλιάδες φοιτητές και διδακτικό προσωπικό, των οποίων τα τμήματα συγχωνεύονται με άλλα και μεταφέρονται.


Οι επιπτώσεις της αναδιάρθρωσης των ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης -σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» όπως το ονόμασε το υπουργείο Παιδείας- για τους νέους που θέλουν ή ήδη σπουδάζουν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα είναι θετικές αλλά και αρνητικές.

Για τους φετινούς υποψήφιους που θα διεκδικήσουν μια θέση στα ΑΕΙ ο ανταγωνισμός θα γίνει ακόμη σκληρότερος, καθώς οι θέσεις εισακτέων θα μειωθούν κυρίως στα ΤΕΙ, λόγω της περικοπής των τμημάτων. Οσο γι' αυτούς που ήδη φοιτούν στα τμήματα που καταργούνται θα πρέπει να μπουν από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά σε διαδικασία μετακόμισης με ό,τι σημαίνει αυτό για τα νοικοκυριά που έχουν ήδη οικονομικές δυσκολίες.

Επιγραμματικά, και σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε χθες το υπ. Παιδείας και το οποίο για 45 μέρες θα δοθεί προς διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα, από την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα ισχύσουν τα εξής:
94 σχολές σβήνουν από τον χάρτη

1. Στην Αττική θα λειτουργήσει ένα ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο με την ονομασία «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο θα έχει κεντρική διοίκηση που θα συντονίζει 5 ΑΕΙ (Πάντειο, Οικονομικό, Πειραιά, Χαροκόπειο και Γεωπονικό). Το ΕΜΠ και το πανεπιστήμιο της Αθήνας θα παραμείνουν ως έχουν.

2. Αντίστοιχα δημιουργείται ένα μεγάλο ΤΕΙ, που συμπεριλαμβάνει τα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και της ΑΣΠΑΙΤΕ (σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης).

3. Καταργούνται τα πανεπιστήμια που είχαν μόνο διοικούσες επιτροπές Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας.

4. Τα ΤΕΙ από 14 γίνονται 12 και τα πανεπιστήμια από 26 θα γίνουν 20.

5. Καταργούνται τα τμήματα και δημιουργούνται σχολές.

6. Μειώνονται τα τμήματα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από τα 480 σε 386 (-94), από αυτά τα 20 αφορούν σε πανεπιστήμια και 74 σε ΤΕΙ.

7. Στα ΤΕΙ τις μεγάλες περικοπές δέχονται τα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής, Φυτικής Παραγωγής, Λογιστικής, Τεχνολόγων τοπογράφων, ενώ αυξήθηκε κατά ένα το τμήμα Τουριστικών και Πολιτιστικών μονάδων.

8. Στα ΑΕΙ το μεγάλο ψαλίδι έπεσε στα τμήματα Φιλοσοφικής, Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών.

9. Αυξάνονται οι θέσεις στις θετικές επιστήμες. Παραμένουν σταθερές οι σχολές επιστημών υγείας και μειώνονται σημαντικά στις ανθρωπιστικές επιστήμες.

10. Κατά 30% θα μειωθούν οι εισακτέοι στα ΤΕΙ και κατά 15% θα αυξηθούν οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια.

11. Οι πόλεις που δεν θα έχουν πια κανένα τμήμα είναι: Αγ. Νικόλαος Κρήτης, Αίγιο, Αμαλιάδα, Αργοστόλι, Βέροια, Εδεσσα, Ιεράπετρα, Λευκάδα, Λιβαδειά, Μουδανιά, Νάουσα.

12. Δεν θα επανέλθει φέτος η βάση του 10 και θα επανεξεταστεί του χρόνου.

- Τα βασικά σημεία του νέου σχεδίου είχε φέρει στη δημοσιότητα το «Εθνος» την περασμένη Τετάρτη

ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

• Ολο το σχέδιο «Αθηνά» σε 8 σελίδες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους - Παιδεία»

Δεν υπάρχουν σχόλια: