11.2.13

Ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πάπας;...

Μετά τη ξαφνική ανακοίνωση του Βατικανού για επικείμενη παραίτηση του πάπα Βενέδικτου ίσως ήρθε η ώρα για την Καθολική Εκκλησία να εκλέξει τον πρώτο μη ευρωπαίο ηγέτη και αυτός θα μπορούσε να είναι ένας Λατινοαμερικανός, σημειώνει το Reuters. Η Λατινική Αμερική...
ήδη αντιπροσωπεύει το 42% του παγκοσμίου πληθυσμού των Καθολικών πιστών, που υπολογίζονται σε περίπου 1,2 δισεκ. ανθρώπους, το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό σώμα συγκριτικά με το 25% που έχει η Ευρώπη.

Μετά τον Πολωνό Ιωάννη Παύλο και τον γερμανικής καταγωγής Βενέδικτο, η θέση που κάποτε απευθυνόταν μόνο σε Ιταλούς είναι πλέον ανοικτή σε όλους.

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Βατικανού πρόσφατα άφησαν υπονοούμενα για πιθανούς διαδόχους προκαλώντας έκπληξη καθώς υπαινίχθηκαν ότι ο νέος πάπας θα μπορούσε να είναι από τη Λατινική Αμερική.

“Γνωρίζω πολλούς επισκόπους και καρδινάλιους από τη Λατινική Αμερική που θα μπορούσαν να αναλάβουν τα ηνία της Καθολικής Εκκλησίας” είπε ο αρχιεπίσκοπος Γκέρχαρντ Μίλερ, που τώρα κρατά την παλιά θέση του πάπα ως επικεφαλής του Δόγματος της Πίστεως.

“Η Καθολική Εκκλησία διδάσκει ότι ο Χριστιανισμός δεν είναι συγκεντρωμένος στην Ευρώπη”, δήλωσε ο γερμανικής καταγωγής αρχιεπίσκοπος στην εφημερίδα του Ντισέλντορφ “Rheinische Post”, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Ο ελβετός καρδινάλιος Κερτ Κοχ, επικεφαλής του τμήματος του Βατικανού για την ενότητα των Χριστιανών, είπε στην εφημερίδα “Tagesanzeiger” στη Ζυρίχη την ώρα που το μέλλον της Εκκλησίας δεν ήταν στην Ευρώπη. “Θα ήταν καλό αν υπήρχαν υποψήφιοι από την Αφρική ή τη Νότια Αμερική στο επόμενο κονκλάβιο”, είπε αναφερόμενος στην κεκλεισμένων των θυρών ψηφοφορία στο εκκλησάκι Καπέλα Σιστίνα του Βατικανού.

Σε ερώτηση αν θα ψήφιζε υπέρ ενός μη ευρωπαίου έναντι ενός ευρωπαίου υποψηφίου, σε περίπτωση ισοπαλίας απάντησε: “Ναι”.

Αν το επόμενο κονκλάβιο είναι πράγματι η σειρά της Λατινικής Αμερικής, οι κυρίαρχοι υποψήφιοι θα ήταν, κατά πληροφορίες του Reuters, ο Οντίλο Σένερ αρχιεπίσκοπος μιας τεράστιας επισκοπής του Σάο Πάολο ή ο Ιταλό-Αργεντίνος Λεονάρντο Σάντρι που τώρα διευθύνει το τμήμα του Βατικανού για τις Ανατολικές Εκκλησίες.

Ο Πίτερ Τέρκσον από τη Γκάνα, νυν επικεφαλής του τμήματος Δικαιοσύνης και Ειρήνης του Βατικανού, συχνά αναφέρεται ως πρωτοπόρος της Αφρικής.

Περίπου οι μισοί καρδινάλιοι που έχουν δικαίωμα ψήφου προέρχονται από την Ευρώπη, παρότι μόλις το ¼ των Καθολικών ζουν στην Ευρώπη.

Αν το κονκλάβιο γέρνει προς τη γηραιά ήπειρο, παρατηρητές του Βατικανού λένε πως ο Άντζελο Σκόλα από το Μιλάνο είνια πιθανός διάδοχος.

Φαβορί θεωρείται επίσης ο καρδινάλιος της Βιέννης Κρίστοφ Σοένμποργκ, πρώην μαθητής και στενός σύμμαχος του Βενέδικτου...
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: