13.2.13

Διαμαρτύρονται οι αλυσίδες εστιάσης για τον ΦΠΑ...

Ανεπαρκής και ανούσια θα ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης σε διορθωτική μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 19%, όπως υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανομένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ).

Αυτό το μέτρο, αν πραγματοποιηθεί από την κυβέρνηση, σύμφωνα με...
σχετική ανακοίνωση του ΣΕΠΟΑ «αυξάνει την ανεργία και τα λουκέτα στην αγορά της εστίασης. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν κλείσει πάνω από 4.500 καταστήματα ενώ έχουν χάσει τη δουλειά τους περίπου 35.000 οικογενειάρχες οι περισσότεροι από τους οποίους βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό μια και οδηγούνται στον ΟΑΕΔ. Για το επόμενο διάστημα προβλέπεται να κλείσουν πάνω από 6.000 καταστήματα και να χαθούν ακόμα 70.000 θέσεις εργασίας.

Επιθυμούμε να τονίσουμε και να υπενθυμίσουμε για ακόμη μία φορά ότι:

∙ Οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των πολιτικών κομμάτων έχουν αναγνωρίσει δημοσίως ότι πρόκειται για ένα λάθος μέτρο, το οποίο έχει μόνον αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας.

∙ Η πολιτική μας ηγεσία είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση από 23% σε 9%, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η πορεία του Κλάδου και να ενισχυθούν τα έσοδα του Κράτους.

∙ Οι τουριστικά ανταγωνιστικές με την Ελλάδα χώρες παραμένουν με χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση όπως η Κύπρος 8%, η Ιταλία10%, η Ισπανία 10%,η Γαλλία 7%, τέλος δε η Τουρκία που έχει περάσει από το ΔΝΤ έχει μόνον 8%.

∙ Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί βασική της προτεραιότητα. Ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% ή στο 19% όχι μόνο δεν συντελεί στην πάταξή της αλλά προκαλεί, ενισχύει και εντείνει το φαινόμενο τόσο της ανομίας όσο και της φοροδιαφυγής»

Δεν υπάρχουν σχόλια: