4.2.13

Γ. Παπανδρέου: Η συντηρητική Ευρώπη ήθελε να με εκτελέσει...



Ευθύνες στους ευρωπαίους εταίρους για τη συνεχιζόμενη ύφεση στην Ελλάδα και την μη επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί με το πρώτο μνημόνιο επέρριψε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά την ... τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας προεδρεύει, στο Κασκάις, κοντά στη Λισαβόνα.
Μιλώντας στο συνέδριο ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για αδράνεια της ΕΕ λέγοντας πως “αν η Ε.Ε. είχε αντιδράσει άμεσα και δυναμικά τότε, δίνοντας ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, θα είχαμε αποφύγει πολύ πόνο”.

Διηγούμενος συνομιλία του με πορτογάλο δημοσιογράφο πριν από λίγους μήνες, υποστήριξε ότι του είχε πει πως “αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιδρούσε πριν όπως κάνει τώρα, παρεμβαίνοντας στην αγορά ομολόγων, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την ανάγκη να προσφύγουμε στον λεγόμενο μηχανισμό στήριξης” τονίζοντας πως “αυτή η συλλογική δράση, έλειπε. Η συντηρητική Ευρώπη ήταν απλά πολύ συντηρητική”.

Επίσης, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δημοσιοποίησε το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, αναφέρθηκε στην πρότασή του για δημοψήφισμα λέγοντας πως “ήταν επίσης γιατί αντιλαμβανόμουν ότι δεν μπορεί να υπάρχει περισσότερη και βαθύτερη Ευρώπη, χωρίς μεγαλύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και συμμετοχή” και υπογράμμισε πως “η συντηρητική Ευρώπη ήθελε να με εκτελέσει”.

“Έδωσα μάχη ενάντια σε μία ισχυρή ομάδα ολιγαρχών που συγκέντρωναν οικονομική και πολιτική δύναμη.Εδώ ήταν που χρειαζόμουνα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” είπε ακόμα ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι “η κρίση δεν έχει τελειώσει” και πως “αν η Ευρώπη δεν κάνει επιπρόσθετες ενέργειες, οι θυσίες των Πορτογάλων, των Ελλήνων, των Ισπανών και άλλων, μπορεί να χαθούν και να ζητηθούν περισσότερες”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: