22.2.13

«Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Αθήνας» απαντά η Αγκυρα στη διαμαρτυρία της Ελλάδας...

«Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας, όπως καταγράφηκαν προς τα Ηνωμένα Εθνη, δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο» επισημαίνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στην επίδοση, εκ μέρους της Ελλάδας, της ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ για την προκήρυξη οικοπέδων προς...
έρευνα υδρογονανθράκων από την τουρκική κυβέρνηση.

«Η Τουρκία θα απαντήσει αναλόγως στην Αθήνα σε ό,τι αφορά την επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ για την προκήρυξη οικοπέδων προς έρευνα υδρογονανθράκων από την τουρκική κυβέρνηση», προσθέτει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, σημειώνει ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις και δεν θα ακυρωθούν τα συμβούλια συνεργασίας.

Οπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, οι ελληνικοί ισχυρισμοί «βασικά εκφράζονταν κατά τις ενέργειες της Ελλάδος σε διμερές επίπεδο και δίδονταν από [την Τουρκία] οι απαιτούμενες απαντήσεις. Αυτή τη φορά θα πραγματοποιηθούν ανάλογα βήματα από πλευράς μας και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών».

Κατά την Αγκυρα, οι άδειες που έδωσε από το 2007 μέχρι τώρα στην κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) είναι «εντός των ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών στους τομείς αυτούς». Η Τουρκία θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα δικαιώματά της αυτά που πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Παραταύτα, η Τουρκία δηλώνει ότι «θα συνεχιστεί η συμπεριφορά μας για τη συνέχιση της ανάπτυξης των σχέσεών μας με την Ελλάδα και το να επωφελούμαστε από τους διαύλους διαλόγου που δημιουργήθηκαν με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων».

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΥΠΕΞ

Σε ό,τι αφορά την επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση μεγάλη καθυστέρηση «αφού έχουν περάσει επτά μήνες σχεδόν από την πρώτη τουρκική δήλωση που έθετε σε αμφισβήτηση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στα οικόπεδα 5033,34,35 και 5028 και αναμφισβήτητα αποτελούν μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη βάση του διεθνούς δικαίου».

Ακόμη επισημαίνεται ότι «σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τη γενικότερη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και κόμματα της Βουλής αγνοούσαν τη χθεσινή ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης [δηλ. την επίδοση] , όπου η καθυστέρηση της ρηματικής διακοίνωσης επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε βάρος των συμφερόντων της χώρας;

» Το βασικό ερώτημα είναι κατά πόσο η σημερινή ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαθέτει αποθέματα ανεξάρτητης πολιτικής βούλησης, όταν οι τροϊκανές πολιτικές έχουν μετατρέψει την πατρίδα μας σε «αποικία χρέους»;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι η διεθνής σύμβαση της θάλασσας του ΟΗΕ του 1982, αποτελεί τη βάση διαλόγου με όλες τις όμορες χώρες συμπεριλαμβανόμενου της Τουρκίας σε όλα τα θέματα που σχετίζονται με την αξιοποίηση του θαλάσσιου και υποθαλάσσιου πλούτου.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση, «υπερασπίζεται σθεναρά και αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στη βάση μιας ανεξάρτητης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που είναι όμως ασύμβατη με τις πολιτικές εξάρτησης των μνημονίων».

Σε απάντησή του το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι «ευαίσθητα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα, δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και απαιτούν το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συναίνεσης.

» Ο χρόνος και ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους στρατηγικούς στόχους της ελληνικής διπλωματίας, στους οποίους οι περισσότεροι συμφωνούμε, αποφασίζεται με γνώμονα, και μόνον, την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων».
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: