1.2.13

Ρίσκο το μαστίγιο, ακριβό το καρότο...



Η ανησυχία για την τροπή των αγροτικών κινητοποιήσεων, που συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα, αναγκάζει το Μέγαρο Μαξίμου να αναζητήσει πλέον τρόπους να ικανοποιήσει ορισμένα αιτήματα, χωρίς να...
εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό.

Και γαλάζια τρακτέρ στη Νίκαια Λάρισας Και γαλάζια τρακτέρ στη Νίκαια Λάρισας Στη λογική του καρότου και του μαστιγίου πάντως διαμηνύει παράλληλα πως οι δρόμοι δεν θα κλείσουν, τρέμοντας όμως το ενδεχόμενο να χρειαστεί να βάλει τα ΜΑΤ να ανοίξουν την εθνική, καθώς άλλωστε οι δύο κυβερνητικοί εταίροι ζητούν πιο ήπια αντιμετώπιση των αγροτών.

«Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά με ανοιχτούς δρόμους. Δεν μπορούμε να κάνουμε παροχές, αλλά μπορούμε να λύσουμε κάποια προβλήματα. Το κλείσιμο των δρόμων θα έβλαπτε την οικονομία και άρα και τους ίδιους τους αγρότες», ήταν το μήνυμα της έκτακτης σύσκεψης, που συγκλήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη και τον αναπληρωτή υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά δήλωναν στη συνέχεια το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για τους αγρότες και τόνιζαν ότι υπάρχει καλή διάθεση της κυβέρνησης, όμως υπάρχουν ορισμένα οικονομικά όρια, τα οποία προσδιορίζονται από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της δανειοδότησής της.

Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται ιδιαίτερα τη στάση των αγροτοσυνδικαλιστών του ΚΚΕ, που δίνουν τον τόνο στις κινητοποιήσεις, καθώς με τα αιτήματά τους συμφωνούν σχεδόν όλοι οι αγρότες. Την ίδια στιγμή όμως γαλάζια τρακτέρ εμφανίστηκαν χθες στη Νίκαια, ενώ στα μπλόκα της Μακεδονίας είναι κυρίως μέλη της ΓΕΣΑΣΕ προερχόμενα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανησυχεί για περαιτέρω απώλειες σε περίπτωση που δεν εκτονωθεί η ένταση.

Αλλά και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς φαίνεται πως αντιλαμβάνεται πλέον ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους αγρότες ως συντεχνία, όπως τους εργαζομένους στο μετρό, επενδύοντας στον κοινωνικό αυτοματισμό. Και αυτό διότι στην περίπτωση των αγροτών δεν μπορεί να καταφύγει σε επιστράτευση, ενώ το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ανοίξουν τους δρόμους τα ΜΑΤ είναι κάτι που δεν θέλουν να σκέφτονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι τελικές αποφάσεις για τους αγρότες θα ληφθούν στη σύσκεψη των αρχηγών της τρικομματικής κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα και, εφόσον το οικονομικό επιτελείο ανάψει το «πράσινο φως», η κυβέρνηση θα εξετάσει ποιες υπαναχωρήσεις μπορεί να κάνει όσον αφορά πετρέλαιο, ρεύμα, ΦΠΑ και αγροτικά εφόδια.

Θέμα αλλαγής στάσης έναντι των αγροτών έχουν προαναγγείλει ότι θα θέσουν στη σύσκεψη των αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος θα ζητήσει στη σύσκεψη να μετάσχουν και οι υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, έσπευσε μάλιστα να δώσει χθες στη δημοσιότητα λίστα προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για τα αιτήματα των αγροτών, όπως θέσπιση αγροτικού πετρελαίου, εξαίρεση από την τήρηση βιβλίων των αγροτών από ένα εισόδημα και κάτω, σύστημα αποζημίωσης για τον «πράσινο φόρο» στο ηλεκτρικό ρεύμα, θέσπιση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης τα 62 με 40 χρόνια εργασίας κ.ά
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: