3.2.13

Ο Βενιζέλος για το «λάθος» του ΔΝΤ...


Η δυναμική του προγράμματος και η αξιοπιστία της χώρας αποτελούν μια συνεχή διαπραγμάτευση αναφέρει ουσιαστικά με άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα με τίτλο «Τα ‘’λάθη’’ του ΔΝΤ και οι ... προϋποθέσεις της εθνικής μας ανάκαμψης» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ

«Με πολιτική σταθερότητα, κοινωνική ευαισθησία και εθνική συστράτευση μπορούμε να ελέγξουμε τις εξελίξεις και να διασφαλίσουμε την επάνοδο της χώρας σε κατάσταση ισοτιμίας μέσα στην Ευρωζώνη. Αυτή είναι η μόνη ουσιαστική και ασφαλής απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στους εταίρους μας για τις επιλογές τους σε σχέση με την Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια. Μια απάντηση που δεν συνιστά κάποιο “αίτημα” προς αυτούς, αλλά αποκατάσταση της δικής μας εθνικής αυτοδυναμίας μέσα στην Ευρώπη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ προειδοποιεί ότι δεν υπάρχου καθόλου περιθώρια για πρόσθετες εισοδηματικές περικοπές : «Οι εταίροι μας πρέπει όμως να αντιληφθούν ότι δεν υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία καθόλου μα καθόλου περιθώρια για πρόσθετες εισοδηματικές περικοπές. Αυτό δεν αφορά μόνο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, αλλά και τα μεγάλα μεσαία στρώματα, τον κορμό της κοινωνίας που έχει φτάσει στα όριά της. Δεν υπάρχει περιθώριο για οτιδήποτε έχει υφεσιακή επίπτωση ή επιτείνει την ανεργία».

Αν και παραδέχεται ότι το πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής είχε τεράστια σχεδιαστικά λάθη επισημαίνει: «Το κυριότερο όμως είναι ότι το δεύτερο πρόγραμμα, όπως συμφωνήθηκε και υπογράφτηκε το Φεβρουάριο, προβλέπει ρητά τη ρήτρα της “βαθύτερης ύφεσης” που οδηγεί σε επαναδιαπραγμάτευση και αναθεώρηση της σύμβασης. Αυτή ήταν η βάση των προεκλογικών και μετεκλογικών μας προτάσεων για την διαπραγμάτευση με την τρόικα και τις επαφές με την γερμανική και τις άλλες κυβερνήσεις των εταίρων μας. Αυτός ήταν ο λόγος που επιμέναμε στην διετή επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής (μέχρι το 2016) με ουσιαστικό περιεχόμενο, δηλαδή με ελάφρυνση της πραγματικής οικονομίας. Ας μη ξεχνάμε ότι αυτό έγινε δεκτό εύκολα στην περίπτωση της Πορτογαλίας» .

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι «οι κρίσιμες προϋποθέσεις είναι πρωτίστως οι εσωτερικές» , «όχι μόνο δημοσιονομικές και χρηματοοικονομικές, αλλά κυρίως πολιτικές και κοινωνικές» καθώς «αυτές είναι που διασφαλίζουν και την εθνική ενότητα και την κοινωνική συνοχή και την αναπτυξιακή επαναφορά της χώρας».

Ο Ευ. Βενιζέλος με το άρθρο του τάσσεται ουσιαστικά στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά, επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητά έκτακτη Σύνοδο Κορυφής μετά την ομολογία του λάθους του ΔΝΤ , ενώ προειδοποιεί ότι «τυχοδιωκτισμοί δεν επιτρέπονται γιατί το κόστος τους είναι ανυπολόγιστο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: