22.2.13

Πολλές «καραμέλες» και φωτογραφικές διατάξεις...


Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ
Πολλές «καραμέλες» για τους επενδυτές και φωτογραφικές διατάξεις που ευνοούν συγκεκριμένους κλάδους περιλαμβάνει ο αναπτυξιακός νόμος.
Οι σημαντικότερες έχουν ως εξής:
* Η επένδυση μπορεί να ξεκινάει χωρίς άδεια. Γι' αυτό ...
καθιερώνεται ο θεσμός της «πολυάδειας», με βάση την οποία δεν θα απαιτείται η προηγούμενη έκδοση επιμέρους αδειών προκειμένου να αρχίσει η εκτέλεση της επένδυσης, αλλά θα αρκεί η σχετική υπεύθυνη δήλωση του επενδυτή ότι οι προϋποθέσεις έκδοσής τους πληρούνται.

* Παρέχεται δυνατότητα χαρακτηρισμού ήδη λειτουργουσών επιχειρήσεων ως Στρατηγικών Επενδύσεων και υπαγωγή τους στο σχετικό ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο.

* Καθιερώνεται η δυνατότητα εισαγωγής φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων, στο πλαίσιο των κανόνων του κοινοτικού δικαίου.

* Παρέχονται θεσμικά εργαλεία στους μεγάλους επενδυτές, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη και ταχύτερη αξιοποίηση των δημοσίων κτημάτων προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

* Παρέχεται, επίσης, νομοθετική εξουσιοδότηση για ανάθεση ελέγχων επενδυτικών σχεδίων σε πιστοποιημένους φορείς, προς υποβοήθηση του έργου των αρμοδίων υπηρεσιών και υπό την τελική έγκριση της διοίκησης.

* Δίνεται η δυνατότητα της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» να εισηγείται στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) την ένταξη επενδύσεων που πιθανόν να μην πληρούν κάποια από τα κριτήρια που έχουν τεθεί από την εν λόγω επιτροπή, πλην όμως κρίνεται ότι θα επιφέρουν συνολικά σημαντικά αποτελέσματα για το σύνολο της οικονομίας της χώρας.

* Δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς σε άλλη έκταση επενδύσεων σε ΑΠΕ όταν προκύπτουν ανυπέρβλητα νομικά ζητήματα ως προς τη διαδικασία αδειοδότησης σε χρόνο μεταγενέστερο της υπαγωγής της επένδυσης.

* Σε επενδυτικά σχέδια που αφορούν μεταλλευτικές και εξορυκτικές επιχειρήσεις, ενισχύονται και οι δαπάνες κύριων προπαρασκευαστικών εργασιών της εκμετάλλευσης, που αφορούν δρόμους, στοές, φρεάτια, αντλιοστάσια, κύρια έργα αερισμού, κεκλιμένα προσπέλασης, περιχάραξης, καθώς και έργα διαμόρφωσης επιφανειών προς εκμετάλλευση.

* Παρέχεται η δυνατότητα επιδοτήσεων σε εταιρείες μεταλλείων για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος (ευνοεί τις εταιρείες εξόρυξης βωξίτη, χρυσού, λιγνίτη κ.λπ.).

* Αυξάνονται οι συντελεστές δόμησης στη ΝΑ Αττική για χρήσεις ξενοδοχείων, κατοικίες, κ.λπ. (Βλ. Grand Resort, Ελληνικό, Αστέρα και γενικά ό,τι πωλείται από το Δημόσιο.)

* Εντάσσει στον επενδυτικό νόμο ναυπηγήματα που προορίζονται για σταθερές, μακροχρόνιες πλωτές βιομηχανικές ή και ενεργειακές εγκαταστάσεις.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: