2.2.13

Η βάση της Σούδας ορμητήριο των ΗΠΑ για τις αποστολές στο Μάλι…


Σε ορμητήριο, για μια ακόμη φορά, έχουν μετατρέψει οι Αμερικανοί τη βάση της Σούδας, προκειμένου να διεξάγουν αποστολές αναγνώρισης, αλλά και μυστικές επιχειρήσεις, μεταφοράς ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων στο Μάλι. Τα αεροσκάφη ηλεκτρονικής παρακολούθησης EP-3E του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού πετούν στον...
παραδοσιακό τους ρόλο SIGINT (Signal Intelligence) και είναι αεροσκάφη που επισημαίνονται άμεσα λόγω του διακριτού ρόλου τους.



Η βάση της Σούδας αποτελεί, ως γνωστόν, μόνιμη ναυτική βάση υποστήριξης κυρίως για μετασταθμεύσεις αεροσκαφών. Όμως στην παρούσα φάση αποτελεί, όπως και στην περίπτωση της επιχείρησης Unified Protector στη Λιβύη, μια καλή εναλλακτική βάση εξόρμησης για πτήσεις που επιτηρούν περιοχές όπου διεξάγονται μάχες στο Μάλι. Παρά το γεγονός ότι η επέμβαση στο Μάλι ξεκίνησε ως μια γαλλική υπόθεση στο πλαίσιο της επιχείρησης Serval, φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ουδέποτε σταμάτησαν να παρέχουν δεδομένα αναγνώρισης και θέσεις ανταρτών στους Γάλλους.



Η εντατικοποίηση των επιχειρήσεων αναγνώρισης στην Αφρική ξεκίνησε μετά το τραγικό περιστατικό της άγριας δολοφονίας του Αμερικανού πρέσβη Κρις Στίβενς, στη Βεγγάζη. Ως αποτέλεσμα, μεγάλος αριθμός διαθέσιμων αεροσκαφών αναγνώρισης και επιτήρησης της αμερικανικής Αεροπορίας και του Ναυτικού ξεκίνησαν να πετούν συστηματικά σε περιοχές της βορείου και ανατολικής Αφρικής από βάσεις στην Ιταλία (Sigonella), την Ισπανία (Ρότα) αλλά και την Ελλάδα (Σούδα).



Την ίδια στιγμή, από άλλες βάσεις στη Μεσόγειο επιχειρεί και αριθμός «μη συμβατικών αεροσκαφών», τα οποία έχουν εντοπιστεί σε αεροδρόμια στο Νότιο Σουδάν, την Ουγκάντα, την Αιθιοπία, το Τζιμπουτί, αλλά και σε αεροδρόμια κοντά στο Μάλι! Aποστολές του τύπου αυτού εκτελούσε η CIA σε διάφορες ιστορικές περιόδους, όπως στον πόλεμο του Βιετνάμ (βασικά επιχειρούσαν έτσι στην περιοχή της Καμπότζης), αλλά και πολύ πρόσφατα με τις μεταφορές κρατουμένων ισλαμιστών σε διάφορες περιοχές όπου διατηρούσαν άτυπες φυλακές ανά τον πλανήτη.



Πρόκειται για αεροσκάφη με πολιτικό νηολόγιο, βαμμένα γκρι ή λευκά, όπως επιχειρηματικά τζετ Falcon, αλλά και τα μικρότερα στροβιλοελικοφόρα U-28A (στρατιωτική έκδοση του PC-12). Τα πρώτα μεταφέρουν διακριτικά ομάδες ειδικών επιχειρήσεων με τον εξοπλισμό τους, από και προς κεντρικά αεροδρόμια-προορισμούς, ανάμεσα σε Αφρική και Ευρώπη.



Τα δεύτερα, ως ελαφρύτερα, χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά πρακτόρων της CIA, αλλά και ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων, τους οποίους αποβιβάζουν σε ημι-προετοιμασμένους διαδρόμους στην περιοχή επιχειρήσεων. Τα αεροσκάφη αυτά χρησιμοποιούνται τόσο για διείσδυση όσο και για διαφυγή μικρών ομάδων Ειδικών Δυνάμεων, καθώς εξαιτίας της απουσίας ελικοπτέρων ειδικών επιχειρήσεων στην περιοχή και κατάλληλα προετοιμασμένων διαδρόμων για μεγαλύτερα αεροσκάφη αποτελούν το καλύτερο μέσο για να μπει ή να βγει κανείς με ταχύτητα από το Μάλι...
 http://www.tokarfi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: