12.2.13

Γιώργος Καμίνης: Ο δήμαρχος της παρακμής...

 http://www.tokarfi.gr
«Κομίζω τις αξίες της διαφάνειας, του σεβασμού στη νομιμότητα, της επιείκειας προς τους αδυνάτους, της αξιοκρατίας…», επαναλάμβανε με στόμφο σε συνεντεύξεις του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Γιώργος Καμίνης. Σήμερα, δύο χρόνια περίπου μετά την...
εγκατάστασή του στο δημαρχείο της πλατείας Κοτζιά, τα λόγια φαίνεται πως έμειναν λόγια και το «κόμιστρο» απεδείχθη βαρύ. Ο ίδιος πάντως «απειλεί» να θέσει και πάλι υποψηφιότητα στις εκλογές του 2014.



Η πλέον πρόσφατη επίδειξη των πρωτοβουλιών και δυνατοτήτων του δημάρχου Καμίνη έγινε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Την πλατεία Συντάγματος κόσμησε μια ολοστόλιστη σκαλωσιά, που ο «άρχων των Αθηνών» βάφτισε χριστουγεννιάτικο δένδρο. Πέρσι είχε επιλέξει πολύχρωμα τενεκεδάκια… Το νέο έτος, για όσους επέλεξαν να αλλάξουν χρονιά στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου και Ηρακλειδών, ήρθε με τρίλεπτη καθυστέρηση, καθώς ο δήμαρχος επέμενε αλαζονικά να διαβάζει το λόγο του με την προσδοκία ότι ο χρόνος θα σταματήσει για χάρη του. Φευ… Λίγες ημέρες πριν, φωτογραφίες που έδειχναν αγαθά που είχαν προσφερθεί από το υστέρημα των Αθηναίων στη μεγάλη φιλανθρωπική εκδήλωση, που έστησε για να διαφημίσει το τιτάνιο έργο του, να καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων απέναντι από το φρουραρχείο, έκαναν το γύρο του διαδικτύου. Η υπεύθυνη αντιδήμαρχος εξήγησε πως αυτά που πετάχτηκαν στον κάδο ήταν ρούχα που κατά λάθος πατήθηκαν κατά τη μεταφορά ή βρέθηκαν λερωμένα.



Τα μεγάλα «φάουλ του»

Το πρώτο σοβαρό «φάουλ» ήταν το θέμα με την εταιρεία που είχε αναλάβει τη διαχείριση της ελεγχόμενης στάθμευσης. Αν και ήταν γνωστό ότι η σύμβαση με την Park Mobile έληγε τον Ιούλιο του 2011, δεν προκηρύχθηκε έγκαιρα νέος διαγωνισμός και ετσιθελικά αποφασίστηκε η απευθείας ανάθεση του έργου στην ίδια εταιρεία για ένα έτος. Το Ελεγκτικό Συνέδριο βέβαια είχε διαφορετική άποψη… Πάγωσε τις διαδικασίες, ενώ, όταν δόθηκε το πράσινο φως, η εταιρεία αρνήθηκε να συμμετάσχει. Πάνω από 580.000 κάρτες στάθμευσης, αξίας τουλάχιστον 800.000 ευρώ, πουλήθηκαν παρανόμως και χωρίς να είναι σε ισχύ ουδεμία σύμβαση η εταιρεία εισέπραξε 140.000 ευρώ, ενώ ο δήμος έχανε τουλάχιστον 50.000 ευρώ από κλήσεις που δεν μπορούσε να κόψει.

Ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν από τους πρώτους που προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με ΜΚΟ για τα προγράμματα 5μηνης εργασίας σε νέους ανέργους με αμοιβή που αγγίζει τα 400 ευρώ(!!!). Οι κακές γλώσσες σχολίαζαν το γεγονός ως «στήσιμο μηχανισμού ρουσφετολογικών προσλήψεων», καθώς πίσω από τις εννέα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αναγνωρίστηκαν πολιτικοί φίλοι και πάλαι ποτέ «σύντροφοι» του δημάρχου.



Όλοι οι άνθρωποι του δημάρχου

Στα τέλη του 2011 η πρώτη σοβαρή υπόθεση συνταράσσει το Δήμο Αθηναίων. Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του κ. Καμίνη, ο πρόεδρος του κέντρου υποδοχής αστέγων, βρίσκεται εμπλεκόμενος σε υπόθεση διαφθοράς και δωροδοκίας. Το θέμα έρχεται στο φως όταν ο γενικός διευθυντής ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής ετοίμων τροφίμων, που προμήθευε το κέντρο, κατήγγειλε στη διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων ότι ο συλληφθείς διευθυντής ζήτησε από τον ίδιο 10.000 ευρώ ώστε να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στο μέλλον, σχετικά με διαγωνισμούς προμήθειας.

Λίγο καιρό αργότερα κι άλλο κρούσμα. Η 49χρονη γραμματέας της προέδρου του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Παναγιώτας Ψαράκη, συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω με προσημειωμένα χαρτονομίσματα – «χορηγία» από επιχειρηματία, ώστε να λυθούν τα προβλήματά του με τις δημοτικές υπηρεσίες. Η κ. Ψαράκη υποβάλλει την παραίτησή της και ο κ. Καμίνης της πλέκει το εγκώμιο, ενώ ανακοινώνει ότι «θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της στο δήμο, σε θέση εντεταλμένου συμβούλου για τον Αθλητισμό».

Για το ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης –τον Αθήνα 9,84– ο Γιώργος Καμίνης είχε πολλά και μεγαλεπήβολα σχέδια. Όμως η επιλογή του Τάκη Καμπύλη και η επιμονή του δημάρχου στο πρόσωπό του ακόμα και όταν αποκαλύφθηκε πως τυπικά δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για τη θέση του γενικού διευθυντή, καθώς δεν διέθετε πτυχίο ΑΕΙ, είναι ίσως ένα από τα σημαντικότερα «βαρίδια» στη θητεία του. Ο κανονισμός τροποποιήθηκε ίσα για να χωρέσει το μέγεθος του κ. Καμπύλη, το πτυχίο εξαλείφτηκε από τα προαπαιτούμενα και οι διαθέσεις φάνηκαν αμέσως μετά την αλλαγή σκυτάλης στο δήμο. Η πρώτη κίνηση ήταν το «πογκρόμ» των επιλεκτικών απολύσεων. Ακολούθησαν οι εντολές για πλήρη συμμόρφωση στις επιταγές Καμπύλη, η είσοδος διαφόρων «φίλων» στο σταθμό, απαιτήθηκε από τους δημοσιογράφους να διαβάζουν απεργοσπαστικές ανακοινώσεις με την ποινή της απόλυσης σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, απαγορεύτηκε η μετάδοση της πασχαλινής Θείας Λειτουργίας, ήρθαν οι συστάσεις για τη μη εκφώνηση των όποιων χριστιανικών ευχών και λίγο μετά οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων, με αποτέλεσμα την πλήρη και οριστική απαξίωση του πλέον ιστορικού ραδιοφωνικού σταθμού της χώρας.



…και κάτι ψιλά…

· 48.000 ευρώ δόθηκαν μόνο για μια μελέτη που αφορούσε «προμήθεια αυτοκινήτων». Το θέμα πέρασε εν κρυπτώ και συζητήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή «εκτός ημερήσιας διάταξης» μετά από εισήγηση του δημάρχου.
12.000 ευρώ κόστισαν στους Αθηναίους πολίτες 15 ποδήλατα, με το δήμο να πληρώνει 800 ευρώ για το καθένα «προς κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών της Δημοτικής Αστυνομίας».
Στα τσουχτερά κρύα του περυσινού χειμώνα ο δήμαρχος έστειλε τα ΜΑΤ να διώξουν αστέγους που έψαχναν καταφύγιο σε δημοτικά κτίρια, με το σκεπτικό ότι «η θερμοκρασία δεν ήταν υπό το μηδέν».
5 εκατ. ευρώ δόθηκαν ως έκτακτη επιχορήγηση, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στον ΚΥΑΔΑ. Σύμφωνα με καταγγελίες, τα χρήματα αυτά δεν έφθασαν ποτέ στον προορισμό τους, καθώς προτιμήθηκε να δοθούν σε μελέτες για την κρίση και τις επιπτώσεις της, καθώς και στη Moody’s (!!!) για να αξιολογηθεί οικονομικά ο δήμος.
Ενδεικτική της απαξίωσης των κοινωνικών δομών είναι και η περίπτωση των Δημοτικών Ιατρείων. Στις προσφερόμενες υπηρεσίες για το 2012 για έξοδα υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού δόθηκαν μόλις 4.000. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: