17.2.13

Οι Ισπανοί φωνάζουν «στοπ στις εξώσεις»...


Δυναμικές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας...
Πολλές χιλιάδες πολίτες έκαναν πορεία στο κέντρο της Μαδρίτης, χτυπώντας τύμπανα και ηχώντας κόρνες. Κρατούσαν πανό που έγραφαν «Στοπ στις εξώσεις» και ... φώναζαν συνθήματα όπως «Τι συνέβη; Δεν έχουμε σπίτι».
Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν στη Βαρκελώνη και σε περίπου πενήντα άλλες πόλεις της χώρας.

Εδώ και μήνες, οι Ισπανοί διαδηλώνουν μαζικά ενάντια στις συνέπειες της ύφεσης κι ενάντια στα σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την συντηρητική κυβέρνηση της οποίας ηγείται ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι.

Οι Ισπανοί βουλευτές δέχθηκαν την Τρίτη να αρχίσει ένας διάλογος σχετικά με μια πρωτοβουλία πολιτών εναντίον των εξώσεων υπερχρεωμένων ιδιοκτητών ακινήτων. Η Πλατφόρμα Θυμάτων των Εξώσεων συγκέντρωσε πάνω από 1,4 εκατ. υπογραφές, σχεδόν υπερτριπλάσιες από τις 500.000 που απαιτούνται στην Ισπανία για να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο από πολίτες ενώπιον του κοινοβουλίου.

Η Πλατφόρμα αυτή είχε καλέσει σε νέες διαδηλώσεις στους δρόμους σε όλη την Ισπανία για να ασκηθεί πίεση στους βουλευτές ώστε να τεθεί προς ψήφιση το ταχύτερο το νομοσχέδιο αυτό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πλατφόρμας εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν υποστεί έξωση από τα ακίνητά τους εξαιτίας της κρίσης που προκλήθηκε το 2008, από την κατάρρευση της ισπανικής αγοράς ακινήτων.

Η ύφεση που πυροδότησε η κατάρρευση της αγοράς συνέβαλε το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία να ξεπεράσει το 26% και πολυάριθμοι ιδιοκτήτες ακινήτων να μην μπορούν να εξυπηρετούν τα δάνεια ή να αποπληρώσουν τις υποθήκες των σπιτιών τους, η αξία των οποίων μειώθηκε ραγδαία.

Μια σειρά αυτοκτονιών απελπισμένων ανθρώπων λόγω της έξωσής τους, περιλαμβανομένης αυτής ενός ζευγαριού συνταξιούχων στην Μαγιόρκα την τρέχουσα εβδομάδα, προκάλεσε αγανάκτηση στην Ισπανία.

Τον Δεκέμβριο του 2012, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ισπανία έφτασε το 11,2% επί του συνόλου του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων του τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Οι εξώσεις σημείωσαν «ιστορικό ρεκόρ» το 2011 στην Ισπανία, με αύξηση 21,2% σε σχέση με το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: