17.2.13

Αλέκα Παπαρήγα: Ο λαός βρίσκεται σε χρεοκοπία...



Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ μιλάει στην «Κ.Ε.» για τις πρόσφατες επιθέσεις κατά εργαζομένων και απεργών, την ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας, την επερχόμενη «μάχη» στην Κεντροαριστερά, αλλά και ... τη «διείσδυση» της Χρυσής Αυγής
Την πρόθεση να απαγορεύσει τις απεργίες καταλογίζει στην κυβέρνηση η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, εξηγώντας ότι οι πρόσφατες επιθέσεις κατά εργαζομένων και οι επιστρατεύσεις αποτελούν μέρος αυτού του σχεδίου. Μιλώντας στην «Κ.Ε.», η κ. Παπαρήγα επιτίθεται κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «οπορτουνιστικό» και «ΠΑΣΟΚ τελευταίας κοπής».

Εκτιμά ότι θα γίνει μάχη στην Κεντροαριστερά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και νέων πολιτικών σχηματισμών που, όπως λέει η κ. Παπαρήγα, θα δημιουργηθούν. Εκφράζει επίσης ανησυχία για την επιρροή που ασκεί η Χρυσή Αυγή στις νεαρές ηλικίες και επιρρίπτει ευθύνες σε διευθυντές και καθηγητές που προπαγανδίζουν το «ιδεολόγημα των δύο άκρων». Αναφερόμενη στα ενεργειακά θέματα, η γ.γ. του ΚΚΕ τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ, καθώς δέχεται πιέσεις από τους Αμερικανούς.

* Μέχρι ποίου βαθμού εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα εντείνει την καταστολή;

- Η κυβέρνηση δεν έχει όρια και αναστολές. Φραγμό στον έξαλλο αυταρχισμό της μπορεί να βάλει μόνο το οργανωμένο και αποφασισμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Οι επιστρατεύσεις απεργών, η προβοκάτσια στο υπουργείο Εργασίας και η επίθεση στο ΠΑΜΕ δεν αποτελούν ολισθήματα. Ο στόχος κυβέρνησης και Ε.Ε. είναι να απαγορεύσουν τις απεργίες. Με το «νόμος και τάξη» σχεδιάζουν να επιβάλουν μισθούς πείνας και εργασιακές συνθήκες κάτεργου, το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, τη φτώχεια στους αυτοαπασχολούμενους. Αυτό είναι το παρόν και το μέλλον που μπορεί να εξασφαλίσει ο καπιταλισμός στο λαό.

Η στρατηγική της Χρυσής Αυγής

* Αναφερόμενη στη Χρυσή Αυγή, έχετε δηλώσει ότι αποτελεί το μακρύ χέρι του συστήματος. Σας απασχολεί η ραγδαία διείσδυσή της στη νεολαία;

- Βεβαίως. Η ναζιστική οργάνωση εκμεταλλεύεται το ότι η νέα γενιά δεν έχει την πείρα των παλαιότερων και με ύπουλους τρόπους μεθοδεύει τη διείσδυσή της. Στους άνεργους στήνει μηχανισμούς ρουσφετιού-μαύρης εργασίας. Στις ευαίσθητες ηλικίες των μαθητών επιχειρεί να φτιάξει πυρήνες και να τους εμπλέξει στην εγκληματική-ρατσιστική της δράση μέσα από οπαδικούς συνδέσμους. Μεγάλη ευθύνη έχουν διευθυντές και καθηγητές των σχολείων που προπαγανδίζουν το επίσημο αντιδραστικό ιδεολόγημα της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, αυτό των «δύο άκρων». Η αποκάλυψη της Χρυσής Αυγής και η αντιμετώπιση των τραμπουκισμών της θεωρούμε ότι είναι ευθύνη του Κόμματος πρωτίστως και όχι μόνο της ΚΝΕ, και έχουμε πολλά να κάνουμε ώστε να γίνει υπόθεση των συλλόγων των καθηγητών, των γονέων και των ίδιων των μαθητών.

* Σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που πλήττεται από τα Μνημόνια προκάλεσε απογοήτευση το γεγονός ότι αρνηθήκατε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα αστικής διαχείρισης;

- Ο ΣΥΡΙΖΑ από οπορτουνιστικό κόμμα μεταλλάσσεται σε ΠΑΣΟΚ τελευταίας κοπής. Οι ύμνοι της ηγεσίας του στον Ομπάμα και οι υποσχέσεις ότι «δεν θα σκίσει τις συμφωνίες με την Ε.Ε.» είναι μόνο ένα στοιχείο. Η προεκλογική θέση του για «αριστερή κυβέρνηση» η οποία «θα καταργούσε τα Μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις», χωρίς αποδέσμευση από την Ε.Ε. και αποφασιστική σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, από την αρχή ήταν απάτη, προκειμένου να υφαρπάξει την ψήφο αριστερών, να εκμεταλλευτεί την απελπισία αλλά και τις αυταπάτες λαϊκών στρωμάτων.

Το ΚΚΕ και καταλαβαίνει και νιώθει την απόγνωση των ανέργων, την αγωνία της εργατικής οικογένειας, το τι αντιμετωπίζουν οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι. Η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών και των μελών του σ' αυτούς ανήκει.

Ομως οι δραματικές συνέπειες, τα χειρότερα που έρχονται, είναι λόγοι να πεις την αλήθεια στο λαό και όχι να τον εξαπατήσεις για να του πάρεις την ψήφο και να την εξαργυρώσεις με υπουργεία. Η αλήθεια είναι ότι καμιά κυβέρνηση αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να του δώσει λύση. Λύση μπορούν να δώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την οργάνωση, τη συμμαχία τους, τη δική τους εξουσία, που θα τα αλλάξει όλα.

* Με αφορμή τις ζυμώσεις που παρατηρούνται στο χώρο της Κεντροαριστεράς, πιστεύετε ότι θα υπάρξουν νέοι πολιτικοί σχηματισμοί;

- Αυτό είναι βέβαιο. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, και άλλα σχήματα θα δώσουν μάχη για να καταλάβουν τον λεγόμενο κεντροαριστερό χώρο. Το ίδιο βέβαιο, όμως, είναι ότι όποιος κι αν κυριαρχήσει θα είναι προσωρινό. Κανένα κόμμα δεν θα διατηρεί για πολύ χρόνο υψηλά ποσοστά, όπως συνέβη σε προηγούμενες δεκαετίες. Το καπιταλιστικό σύστημα βρίσκεται σε προχωρημένη σήψη και η αστική τάξη δεν έχει πια τα μέσα που διέθετε στο παρελθόν για να ενσωματώνει και να δημιουργεί κοινωνικές συμμαχίες.

* Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

- Δεν το αποκλείω. Ομως ο λαός δεν μπορεί να ελπίζει στις εκλογές από τη στιγμή που δεν έχει διαμορφωθεί ισχυρό εργατικό κίνημα και κοινωνική συμμαχία ανατροπής. Τη δύναμή τους οι εργαζόμενοι πρέπει να τη δείξουν την ερχόμενη Πέμπτη 20 Φλεβάρη πρωτοστατώντας στην οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας, ξεπερνώντας το φόβο και τη μοιρολατρία. Μαζί πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους και οι άνεργοι, οι νέοι, οι μικροί έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι. Το κρίσιμο ζήτημα είναι να συνειδητοποιήσει ο λαός τη μεγάλη δύναμη που έχει με την οργάνωση, τη συμμαχία, την πάλη του, ότι για τα δεινά του ευθύνεται ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης.

* Δοκιμάζεται η συνοχή της Ε.Ε. από την κρίση;

- Η κρίση στην Ευρωζώνη αποκάλυψε τα ψέματα των κομμάτων που υπερασπίζονται τη συμμετοχή της χώρας στην καπιταλιστική Ε.Ε. Η ανισομετρία και η ανισότητα στο εσωτερικό της διευρύνονται, οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων οξύνουν τις αντιθέσεις των κρατών-μελών. Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να συνεχίσει όπως είναι. Ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτό το κατασκεύασμα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου μπορεί να γίνει φιλολαϊκό είναι ανυπόστατος, ουτοπικός και αποπροσανατολιστικός. Η αποδέσμευση της χώρας αποτελεί βασική προϋπόθεση, μαζί με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, για να αναπτύξει τις παραγωγικές της δυνατότητες προς όφελος των εργαζομένων, της νεολαίας, του λαού, με εργατική-λαϊκή εξουσία.

Η χρεοκοπία του λαού

* Εχει αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία;

- Ο λαός βρίσκεται σε χρεοκοπία. Τα βάρβαρα μέτρα και τα Μνημόνια που του επέβαλαν Ε.Ε., ΔΝΤ και ελληνική πλουτοκρατία δεν ήταν για να αντιμετωπιστεί το χρέος, αλλά για να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης από τα συσσωρευμένα κέρδη και για να διασφαλιστεί η μελλοντική κερδοφορία των μονοπωλίων. Στο παρασκήνιο έχει ήδη ξεκινήσει το παζάρι για το πώς θα γίνει η νέα αναδιάρθρωση του χρέους. Είτε γίνει με τον τρόπο που μεθοδεύει η Γερμανία-Ευρωζώνη, είτε το ΔΝΤ-ΗΠΑ, που στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόστος θα το φορτώσουν ξανά στο λαό.

Η μονομερής διαγραφή του χρέους είναι η μόνη λύση για το λαό, κι αυτό από μια λαϊκή εξουσία που θα έχει στα χέρια της τα κλειδιά της οικονομίας.

* Γίνεται λόγος για ανακήρυξη της ΑΟΖ από ελληνικής πλευράς. Εκτιμάτε ότι υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση; Και, δεύτερον, τα ενεργειακά και η πολιτική των αγωγών μπορεί να αποτελέσουν σημεία ανάφλεξης;

- Η κυβέρνηση διέρρευσε ότι μελετά το ενδεχόμενο να καταθέσει στον ΟΗΕ χάρτες με τα όρια της ελληνικής ΑΟΖ, όπως διέρρευσαν και διαφορετικές απόψεις. Μετά το απαγορευτικό που σήκωσαν οι ΗΠΑ, βλέπω πολύ δύσκολα να το προχωράει. Το ΚΚΕ επισημαίνει τους μεγάλους κινδύνους που απορρέουν από τον οξύτατο ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και της Ρωσίας για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς στην περιοχή μας. Σ' αυτόν συμμετέχουν και οι αστικές τάξεις της Ελλάδας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Αλβανίας. Το πλεονέκτημα που δίνει μια ενεργειακή πηγή μετατρέπεται σε απειλή για τους λαούς. Η απεμπλοκή της χώρας απ' τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, η κοινωνικοποίηση όλου του φυσικού και ορυκτού πλούτου, είναι ο δρόμος για να αξιοποιηθούν προς όφελος του λαού και να προστατευτεί από τη φωτιά των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: