2.2.13

«Υπάρχει σύνδεση της Χρυσής Αυγής με την Αστυνομία»...

Καταγγελίες για κακοποιήσεις μεταναστών δέχεται ο Νιλς Μούιζνιεκς...
Η Χρυσή Αυγή είναι απειλή για τη δημοκρατία, όπως απειλή είναι και η ρατσιστική βία που ασκείται από βουλευτές της αλλά και από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας, λέει στα «ΝΕΑ» ο Νιλς Μούιζνιεκς.

Ο ... Λετονός επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης σημειώνει ότι έχει στοιχεία «που δείχνουν τη σύνδεση της Χρυσής Αυγής με μέλη της ΕΛ.ΑΣ.». Οταν ερωτάται αν πρέπει αυτό το ακροδεξιό κόμμα να απαγορευθεί απαντά ότι είναι ζήτημα των ελληνικών νόμων και προσθέτει με νόημα πως αν η Ελλάδα αποφάσιζε να το κάνει, αυτό «θα ήταν σύμφωνο με τις διεθνείς συνθήκες».

Οι καταγγελίες που δέχεται στο γραφείο του για κακοποιήσεις μεταναστών και απειλές κατά δημοσιογράφων από μέλη της Χρυσής Αυγής είναι πολλές.

Ο 49χρονος Μούιζνιεκς ανέλαβε καθήκοντα πριν από εννέα μήνες και ήδη έχει την Ελλάδα υπό στενή παρακολούθηση καθώς, όπως παραδέχεται, «η οικονομική κρίση, οι μεταναστευτικές ροές και η Χρυσή Αυγή» δημιουργούν εκρηκτικό συνδυασμό που έχει εκτοξεύσει τη ρατσιστική βία σε επίπεδα πρωτόγνωρα για ευρωπαϊκή χώρα.

Οπως διαμήνυσε μάλιστα χθες, ολοκληρώνοντας την πενθήμερη επίσκεψή του στη χώρα μας, «θα τα λέμε συχνά τα επόμενα έξι χρόνια» (σ.σ.: η θητεία του λήγει το 2018).

«Υπάρχουν πολλές πληροφορίες για τη διασύνδεση της Χρυσής Αυγής με την Αστυνομία. Και δεν μιλάω μόνο για τα στοιχεία που δείχνουν ότι πολλοί αστυνομικοί ψήφισαν Χρυσή Αυγή», λέει ο επίτροπος. «Εγώ ο ίδιος έχω ακούσει θύμα ρατσιστικής βίας να μου διηγείται πως οι ίδιοι άνθρωποι που με αστυνομικές στολές το παρενοχλούσαν το πρωί, επέστρεφαν το βράδυ φορώντας μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής για να του επιτεθούν», προσθέτει.

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι έχει συζητήσει το θέμα και με τον Νίκο Δένδια. Πιστεύει ότι η μόνη λύση για να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα είναι να λογοδοτούν οι υπαίτιοι στη Δικαιοσύνη. Γι' αυτό και εκτιμά ως σημαντικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα την ατιμωρησία και το γεγονός ότι πολύ λίγοι από τους δράστες ρατσιστικών επιθέσεων τελικά οδηγούνται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Σε ό,τι αφορά την Αστυνομία, από το πιο υψηλόβαθμο μέχρι το πιο χαμηλόβαθμο στέλεχος, πρέπει να γίνει σαφές ότι όποιος εμπλέκεται σε ρατσιστικές επιθέσεις θα πληρώνει για το έγκλημά του. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα γίνονται αποδεκτά», υπογραμμίζει.

Ο Ν. Μούιζνιεκς δεν μασάει τα λόγια του. Χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή κόμμα «σαφώς ναζιστικό», το οποίο «περιφρονεί τη δημοκρατία» και «αποδεδειγμένα συμμετέχει σε ρατσιστικές επιθέσεις».

«Οι πράξεις της μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια της. Γι' αυτό και η περίπτωση είναι πιο σοβαρή από ανάλογες ευρωπαϊκές. Εδώ ακόμη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής συμμετέχουν σε ρατσιστικές επιθέσεις», λέει. Θεωρεί ότι η μεγάλη πίεση που ασκεί το μεταναστευτικό ζήτημα σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση κάνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα.

Παρότι ο Μούιζνιεκς διαπίστωσε αρνητικές εξελίξεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά τις επισκέψεις του σε χώρες της κρίσης όπως η Πορτογαλία και η Ιταλία, αναφέρει ότι «εκεί δεν υπάρχουν τα ρατσιστικά κρούσματα που σημειώνονται στην Ελλάδα».

Ο επίτροπος αποφεύγει να πάρει κατηγορηματικά θέση για το ζήτημα της νομιμότητας της Χρυσής Αυγής. «Είναι θέμα του ελληνικού Συντάγματος και των νόμων», σημειώνει. Προσθέτει ωστόσο με νόημα ότι «υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις που μπορεί να εφαρμοστούν». 



newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: