3.2.13

Τρόμαξε η μάνα μόλις είδε κακοποιημένο το παιδί της ...


Συνέντευξη...
crimenet.gr

Σοκ έπαθε η μητέρα ενός από τους 4 συλληφθέντες για τις ληστείες στην Κοζάνη όταν είδε τις φωτογραφίες του παιδιού της με εμφανή τα σημάδια του ξυλοδαρμού.

Γιατρός στο επάγγελμα διαπίστωσε πως ... θα έπρεπε να έχουν υποβάλλει τον γιο της, όπως και τους υπολοίπους σε αναλυτικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κίνδυνο για τη ζωή τους από τα χτυπήματα που έχουν δεχτεί.

Επισημαίνει ότι προσπάθησε να μιλήσει με τους αρμόδιους για να διακομισθεί το παιδί της σε νοσοκομείο, ωστόσο όπως είπε "έπεσε πάνω σε τοίχο αναλγησίας, υποκρισίας και ειρωνείας".

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη που έδωσε στο zougla.gr:

«Ακόμα και με το απαίσιο φωτομοντάζ που έκαναν, το ρετούς δεν έδωσε τα αποτελέσματα που ήθελαν. Οι κακώσεις είναι εμφανείς. Παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Δικαιώματα που έχει ο κάθε άνθρωπος, κρατούμενος ή μη. Ζήτησα επανειλημμένως να του μιλήσω στο τηλέφωνο. Δεν μου τον έδωσαν ποτέ. Ανησυχώ για τη ζωή του παιδιού μου».

Αυτά είναι τα λόγια της κ. Παντελίας Βεργοπούλου, μητέρας του συλληφθέντος για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης Δημητρίου Μπουρζούκου.

Η μητέρα του 24χρονου, μιλώντας αποκλειστικά στη zougla.gr, περιγράφει τα συναισθήματα που ένιωσε όταν αντίκρισε τη φωτογραφία του κακοποιημένου, όπως λέει, γιου της στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ιατρός στο επάγγελμα, με μακρά εμπειρία, τονίζει ότι, με βάση τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, ο 24χρονος αλλά και οι υπόλοιποι συλληφθέντες πρέπει άμεσα να υποβληθούν σε απεικονιστικούς ελέγχους και εξετάσεις, όπως αξονική εγκεφάλου ή οφθαλμολογική εκτίμηση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κινδυνεύει η ζωή τους από τα χτυπήματα που έχουν δεχθεί.

«Είμαι γιατρός στο ΕΚΑΒ και έχω τρεις ειδικότητες. Απ’ ό,τι είδα, τα μάτια του παιδιού είναι και τα δύο κατάμαυρα, σαν να φοράει γυαλιά. Αυτά στην ιατρική λέγονται "μάτια ρακούν" και, όταν τα δούμε, χτυπάει καμπανάκι ότι μπορεί να υπάρχει ενδοεγκεφαλική βλάβη. Όλο το πρόσωπο πρέπει να έχει υποστεί μεγάλες κακώσεις από γρονθοκοπήματα και κλοτσιές. Πού ξέρω εγώ ότι δεν έχει χτυπηθεί στην κοιλιά ή δεν έχει αιμορραγία σπλάχνου;» διερωτάται με τρεμάμενη φωνή.

«Έπεσα πάνω σε τοίχο αναλγησίας»

Η πρώτη ενέργεια που έκανε η μητέρα του 24χρονου, μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών που απεικόνιζαν τους τέσσερις συλληφθέντες, ήταν, όπως περιγράφει, να επικοινωνήσει να με την ασφάλεια Κοζάνης ζητώντας απεγνωσμένα να μιλήσει με τον γιό της, προκειμένου να διαπιστώσει αν είναι καλά στην υγεία του.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, έπεσε πάνω σε «τοίχο» αναλγησίας, υποκρισίας και ειρωνείας, καθώς οι άνδρες της ασφάλειας, αρνούνταν πεισματικά να την φέρουν σε επικοινωνία με τον 24χρονο.

«Ζητούσα επανειλημμένως να μιλήσω με το παιδί. Δεν μου το έδιναν με τίποτα. Ζήτησα να μιλήσει με την δικηγόρο του. Ούτε και αυτό έγινε. Εν συνεχεία έκανα παράκληση να διακομισθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε έλεγχο από έναν κλινικό γιατρό. Δεν έγινε ούτε αυτό. Μου είπαν ότι του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες. Δηλαδή τι του έβαλαν πεταντίν; Στο τέλος μάλιστα, ένας από την αστυνομία μου το έκλεισε κατάμουτρα λέγοντάς μου ‘έχουμε και δουλειές’. Το παιδί έχει υποβληθεί πρόσφατα σε επέμβαση λέιζερ στα μάτια. Ο γιατρός που το χειρούργησε μας είπε ότι δεν πρέπει ούτε να κουτουλήσει. Μπορεί μετά την κακοποίηση που υπέστη να αποκολληθεί ο αμφιβληστροειδής του και να μείνει τυφλό» αναφέρει σοκαρισμένη.

«Παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα»

Ανατρέχοντας στις αναμνήσεις της θυμάται ότι εκείνη ως γιατρός που συμμετείχε -και συμμετέχει- σε αεροδιακομιδές του ΕΚΑΒ, έχει χρειαστεί να φροντίσει και άτομα που έχουν υποπέσει σε έκνομες δραστηριότητες, σεβόμενη πάντα, όπως τονίζει, το δικαίωμά τους στην ιατρική περίθαλψη.

«Αυτό που έχει συμβεί είναι πρωτοφανές. Παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Δικαίωμα στην υγεία έχουν όλοι οι άνθρωποι. Κρατούμενοι και μη. Να τον δικάσουν για αυτά που έχει κάνει, όχι να του συμπεριφέρονται έτσι και στην συνέχεια να μην του παρέχουν και τις απαραίτητες ιατρικές βοήθειες. Στο ΕΚΑΒ κατά διαστήματα έχει χρειαστεί να φροντίσουμε εγκληματίες και φονιάδες. Τους σεβαστήκαμε απόλυτα. Όταν διαπιστώσω τι κακώσεις φέρει θα κινηθώ νομικά. Θα ζητήσω ιατροδικαστική εξέταση και αν δεν γίνει τίποτα εδώ, θα αποταθώ ακόμα σε ευρωπαϊκούς φορείς» τονίζει.

«Είναι κοινωνικός και ευαίσθητος»

Τέλος, αναφερόμενη στον γιό της, τον Δημήτρη, συγκινημένη εξηγεί ότι απέχει παρασάγγας από την εικόνα του ληστή. Μοναχογιός, φοιτητής σε Πανεπιστήμιο της Μυτιλήνης, γιός αγιογράφου, με δύο αδελφές, η κυρία Βεργοπούλου περιγράφει τον 24χρονο ως ένα δραστήριο άτομο, κοινωνικό, φιλάλληλο και ευαίσθητο.

«Δεν περίμενα ότι θα μπορούσε να συμμετάσχει σε τέτοια πράγματα. Σαν άνθρωπος είναι δραστήριος, κοινωνικός και ευαίσθητος με διάφορα θέματα, όπως το μεταναστευτικό και άλλα. Ότι και αν γίνει θα είμαι δίπλα του και θα τον στηρίξω» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: