19.2.13

ΚΥΠΡΟΣ: Δεν αποκλείει υπουργοποίησή του ο Χρ.Πισσαρίδης...

Λευκωσία: Ανοικτό αφήνει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης το ενδεχόμενο υπουργοποίησής του. Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο Bloomberg και ερωτηθείς αν του έγινε επίσημη πρόταση από τους υποψηφίους για να αναλάβει τη...
θέση του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Πισσαρίδης απάντησε ότι δεν έχει δεχθεί επίσημη πρόταση, ωστόσο παραδέχθηκε πως έχει μιλήσει με τους υποψηφίους.

Στη συνέντευξη ο κ. Πισσαρίδης αναφέρει ότι η Κύπρος χρειάζεται οικονομολόγους διότι έχει πολλά προβλήματα και τονίζει ότι πρέπει να αποφευχθεί το κούρεμα καταθέσεων, αφού μια τέτοια εξέλιξη θα αποθαρρύνει μελλοντικές επενδύσεις στη χώρα. Επισημαίνει παράλληλα ότι η Κύπρος βασίζεται πολύ στο ξένο χρήμα και απέρριψε ότι γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος στη χώρα μας.

"Η Κύπρος ελέγχεται από το ευρωσύστημα, υπάρχουν Αρχές και γίνεται έλεγχος. Γίνεται συζήτηση, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα κρούσματα. Οι Ρώσοι έχουν πολλές καταθέσεις στην Κύπρο, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι βρόμικες", είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πισσαρίδης αναφέρει επίσης ότι πρέπει να γίνει καλή διαπραγμάτευση με την Τρόικα, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της έλλειψης συγκεκριμένου πλαισίου διαπραγμάτευσης από την Κυβέρνηση. Προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση, τόνισε, πρέπει να είναι οι εισηγήσεις για το πώς θα γίνει αποπληρωμή του χρέους προς την Τρόικα και πως θα πείσουμε τους δανειστές με πιο καλή διαπραγματευτική τακτική.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών, ανέφερε ότι γίνεται υπερβολικός θόρυβος, ενώ θα πρέπει να εξακριβωθούν τα έσοδα που θα προκύψουν από τις ιδιωτικοποιήσεις. "Μάλλον δεν θα ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ και επομένως δεν είναι αρκετά", αναφέρει ο νομπελίστας.

Ο κ. Πισσαρίδης εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι η Κύπρος θα βγει απ' την κρίση και ανέφερε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, χώρας με επίσης χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και ροή κεφαλαίων από ξένες εταιρείες, που βυθίστηκε στην κρίση από το τραπεζικό της σύστημα και που τώρα ετοιμάζεται να βγει ξανά στις αγορές...
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: