14.2.13

Συρία: Αντάρτες κατέλαβαν πόλη κοντά στο Ιράκ...

Στρατηγικής σημασίας αμυντική θέση από τις δυνάμεις, πιστές στον Μπασάρ Αλ Ασαντ...
Σύροι αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Αλ Σανταντέχ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, στην ανατολική πετρελαιοπαραγωγική επαρχία Χασάκα. Πρόκειται για...
μια στρατηγικής σημασίας αμυντική θέση από τις δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Μπασάρ Αλ Άσαντ, είπαν εκπρόσωποι των ανταρτών.

Είχαν προηγηθεί τριήμερες μάχες μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων του στρατού.

Ο Όμαρ Αμπού Λάλα, εκπρόσωπος της ανατολικής διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού των ανταρτών, είπε ότι ομάδες μαχητών, κυρίως μέλη του Μετώπου αλ Νόσρα που θεωρείται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα, ελέγχουν πλέον την πόλη αλ Σανταντέχ, 46 χιλιόμετρα νότια της πόλης Χασάκα, αφού κατέλαβαν κτίρια της κρατικής ασφάλειας και της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία πρόσκειται στους αντικαθεστωτικούς, ανέφερε ότι τουλάχιστον 100 Σύροι στρατιωτικοί και 30 αντάρτες σκοτώθηκαν στις μάχες.

Βίντεο που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο YouTube εικονίζει μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα να πανηγυρίζουν φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ (Ο Θεός είναι μεγάλος), Νόσρα-Νόσρα».

Ανάμεσα στους 30 αντάρτες οι οποίοι σκοτώθηκαν ήταν και πέντε υπήκοοι του Κουβέιτ, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση, η οποία βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών και ιατρικών πηγών σε πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία σε όλη τη Συρία.

«Δεκάδες εργαζόμενοι» της κρατικής συριακής πετρελαϊκής εταιρείας σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια της επίθεσης των ανταρτών στην πόλη, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Σε μία άλλη εξέλιξη, η ίδια ΜΚΟ ανέφερε ότι ο συριακός στρατός ανακατέλαβε μια συνοικία-κλειδί στην Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, μετά από επίμονες μάχες με τους αντάρτες που διήρκεσαν πολλές εβδομάδες.

«Ο στρατός εισήλθε στην Τζομπάρ, συνοικία στην δυτική Χομς και οι αντάρτες αποσύρθηκαν από τον τομέα» αυτό, είπε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, πρόεδρος της οργάνωσης.

Επίσης, στην επαρχία Χομς η πολεμική αεροπορία βομβάρδισε για «δέκατη συνεχόμενη ημέρα» την Παλμύρα, άλλοτε τουριστικό προορισμό, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αντικαθεστωτικός, ο Μοχάμαντ αλ Χάτιμπ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο βομβαρδίστηκε επίσης η Ραστάν, πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες εδώ και περίπου ένα χρόνο.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: