8.2.13

Τ. Κουράκης: Νέο κρούσμα αρχαιοκαπηλίας στην Aρχαία Ολυμπία...



Προς Τον κ. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού
Θέμα: «Νέο κρούσμα αρχαιοκαπηλίας σημειώθηκε σε αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Η πολιτιστική μας κληρονομιά έχει αφεθεί απροστάτευτη στο έλεος των αρχαιοκαπήλων, την ίδια στιγμή που... το αρμόδιο υπουργείο μεθοδεύει την περαιτέρω συρρίκνωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, νέο κρούσμα αρχαιοκαπηλίας σημειώθηκε, πριν από λίγες μέρες, σε αρχαιολογικό χώρο στην Ήλιδα. Αρχαιοκάπηλοι εισέβαλαν σε αφύλακτο αρχαιολογικό χώρο, όπου διενεργούνται ακόμη ανασκαφές και έσκαψαν σε βάθος, χωρίς να είναι γνωστό τι ακριβώς εκλάπη.


Το περιστατικό αυτό φωτίζει εκ νέου το μεγάλο πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας που πλήττει τον πολιτισμό μας, καθώς εκατοντάδες αρχαιολογικοί χώροι της χώρας μας, οργανωμένοι και κυρίως ανοργάνωτοι, φυλάσσονται ελλιπώς ή καθόλου, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών. Ωστόσο, το υπουργείο, παρά τις εξαγγελίες περί ενίσχυσης της φύλαξης των αρχαιοτήτων αντί να ενισχύσει την υποστελεχωμένη αρχαιολογική υπηρεσία, μελετά νέο σχέδιο οργανισμού που προβλέπει τον περιορισμό των δομών της γεν. γραμ. πολιτισμού.


Η συρρίκνωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας, που σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή αποτελεί τεράστιο πλήγμα για την πολιτιστική μας κληρονομιά και εμπερικλείει μεγάλους κινδύνους για τους ήδη πλημμελώς φυλασσόμενους αρχαιολογικούς χώρους.

Ύστερα από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Τι εικάζουν οι αρχαιολόγοι ότι εκλάπη από τη λαθρανασκαφή; Τι φθορές έχουν προκληθεί στις αρχαιότητες;


Υπάρχει φύλακας και νυχτοφύλακας αρμόδιοι για την φύλαξη του συγκεκριμένου αρχαιολογικού χώρου;


Τι μέτρα θα λάβετε για την επαρκή στελέχωση της συγκεκριμένης υπηρεσίας αλλά και συνολικά της αρχαιολογικής υπηρεσίας σε όλη τη χώρα;


Προτίθεστε να εξαιρέσετε την ήδη υποστελεχωμένη γεν. γραμμ. πολιτισμού από την προωθούμενη συρρίκνωση του δημοσίου σε δομές και προσωπικό;


Υπάρχει νέο σχέδιο οργανισμού για την γενική γραμματεία πολιτισμού εγκεκριμένο από τον αρμόδιο υπουργό;



Ο ερωτών βουλευτής


Αναστάσιος Κουράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: