23.2.13

Ζητούνται... μεγαλο-επενδυτές και για την εκκλησιαστική περιουσία...


Τα έσοδά της προς όφελος των πιστών που υποφέρουν, επιθυμεί να αυξήσει η Εκκλησία, συνεπικουρούμενη από τον νέο επενδυτικό νόμο, ο οποίος ανοίγει τον δρόμο προς υποψήφιους επενδυτές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το νέο...
θεσμικό πλαίσιο του υπουργείου Ανάπτυξης συντελεί στο να αξιοποιηθούν τα δεσμευμένα εκκλησιαστικά ακίνητα: ένα ζήτημα που αποτελεί το «στοίχημα» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος επιζητεί έσοδα προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες που υποφέρουν. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο κ. Ιερώνυμος δεν επιθυμεί εκποίηση ή πώληση, αλλά ενοικίαση και μακροχρόνια μίσθωση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Δεσμευμένα ακίνητα

Μέχρι σήμερα, πολλά ήταν τα εμπόδια που αποθάρρυναν υποψήφιους επενδυτές ή και την ίδια την Εκκλησία να αξιοποιήσει την περιουσία της. Το κύριο ζήτημα είναι πως πολλά από τα εκκλησιαστικά ακίνητα είναι δεσμευμένα, ενώ ορισμένες εκτάσεις της έχουν έχουν απαλλοτριωθεί από το Δημόσιο αλλά είναι εγκαταλειμμένες και αναξιοποίητες. Με τον νέο επενδυτικό νόμο, η Εκκλησία θεωρεί πως μπορεί να προσεγγίσει επενδυτικές εταιρείες και επιχειρηματίες για τα μεγάλα ακίνητά της, αλλά και ιδιώτες για τα μικρότερα κτίρια.

Τα φιλέτα

Μεταξύ των σημαντικών ακινήτων της που θα ήθελε η Εκκλησία να αξιοποιηθούν, είναι το οκταώροφο της οδού Μητροπόλεως (πρώην Υπουργείο Παιδείας), από το οποίο εισέπραττε ετήσιο ενοίκιο 791.592 ευρώ, ως το 2007. Το ακίνητο αυτό βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, έχει έκταση 12.500 τ.μ. και διαθέτει μοναδική θέα. Πολλοί είναι οι επενδυτές από διάφορες χώρες που έχουν δείξει ενδιαφέρον, όμως όλες οι προσπάθειες, μέχρι στιγμής, έχουν αποβεί άκαρπες.

Εξάλλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης η Εκκλησία διαθέτει ένα οικόπεδο 1.346 τ.μ. στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης. Η Εκκλησία τρέφει υψηλές επενδυτικές προσδοκίες για το ακίνητο αυτό, καθώς ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για αξιοποίησή του ως συνεδριακό κέντρο ή ξενοδοχείο.

Τα πιο προσοδοφόρα ενοικιαζόμενα ακίνητα

Ξενοδοχείο Ηλέκτρα (πεζόδρομος Ερμού 5): 1.000.000 ευρώ τον χρόνο
Υπουργείο Εσωτερικών (Σταδίου και Δραγατσανίου): 456.000 ευρώ τον χρόνο

Πόσα ζητάει η Εκκλησία για ενοίκια

Μεζονέτα 95 τ.μ. στη Βουλιαγμένη (ισόγειο και α' όροφος): 1.250 ευρώ
Οροφοδιαμέρισμα 90,15 τ.μ. και αποθήκη 29,93 τ.μ. στην Κηφισιά (Ορφέως και Μαυρομιχάλη 38): 750 ευρώ
Διαμέρισμα γ' ορόφου 75 τ.μ. στην Αθήνα (Αλκιβιάδου 81-83): 290 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: