8.2.13

Διόρθωση της νομοθεσίας για την δόμηση, ζητούν οι αρχιτέκτονες...



Η ασάφεια της οδηγεί σε αυθαιρεσίες επισημαίνει το Τμήμα Αττικής του συλλόγου τους...
Η ακατανόητη τακτική έκδοσης από τη διοίκηση, αποφάσεων και οδηγιών που αντίκεινται στους νόμους, επιτείνει την ασάφεια και γιγαντώνει τη γραφειοκρατία, τη διαπλοκή και τη διαφθορά. Αυτό...
καταγγέλλει το Τμήμα Αττικής του συλλόγου των αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ), οι οποίοι έχουν επανειλημμένως αναφερθεί στην ανάγκη προσαρμογής και διόρθωσης της νομοθεσίας που σχετίζεται με τη δόμηση.

Συγκεκριμένα είχε ζητηθεί η διόρθωση των νόμων που αφορούν στον τρόπο Έκδοσης Αδειών, στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό και στον Αρχαιολογικό Νόμο, σαν ενιαία οντότητα και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά.

Σε προηγούμενες ανακοινώσεις, ο ΣΑΔΑΣ έθετε το πρόβλημα νομικά και γενικά, χωρίς εξειδικεύσεις. Επειδή όμως οι αρμόδιοι «αρνούνται να κατανοήσουν τα προφανή», όπως αναφέρεται στη σημερινή -Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου- ανακοίνωση του συλλόγου, οι αρχιτέκτονες καταφεύγουν σε ένα παράδειγμα για να καταδείξουν ένα μέρος του προβλήματος.

Ιδιοκτήτης εσωτερικού διαμερίσματος σε πολυκατοικία του 1965 στα Εξάρχεια, αποφασίζει να κάνει ανακαίνιση αλλάζοντας τα φθαρμένα πλακάκια του μπάνιου και θέλει να είναι νόμιμος. Έχει προϋπολογίσει ένα κόστος περίπου 800 ευρώ και περίπου 4 ημέρες εργασίας.

Με τα ισχύοντα (Νόμος 4067/12 αρ. 4 παρ 3) για τις παραπάνω εργασίες προβλέπεται απλή γνωστοποίηση 48 ώρες προτού ξεκινήσουν στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) με κοινοποίηση στο αστυνομικό τμήμα. Εκ πρώτης όψεως ο Ν. 4067/12 προβλέπει μια διαδικασία γρήγορη και μηδενικού κόστους.

Ωστόσο, στα μέσα του περασμένου Ιανουαρίου εκδίδεται από το ΥΠΕΚΑ οδηγία επεξηγήσεων του συγκεκριμένου νόμου, όπου «αυθαίρετα και παράνομα η "γνωστοποίηση" που προβλέπει ο νόμος μετατρέπεται ουσιαστικά σε "έγκριση"».

Τι συνεπάγεται αυτή η μετατροπή;

α) Αφήνει στην Υπηρεσία Δόμησης και στον κάθε υπάλληλο την επιλογή να εφαρμόσει το νόμο ή να ακολουθήσει την Οδηγία.

β) Σε περίπτωση που η Υπηρεσία Δόμησης απαιτήσει, όπως συνήθως συμβαίνει, τη συμμόρφωση στο υπόδειγμα, τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει:

- να απευθυνθεί σε ιδιώτη μηχανικό
- να κάνει έλεγχο νομιμότητας όλης της πολυκατοικίας.
- να ζητήσει έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής (συνεδριάζει κάθε 15 ημέρες)
- να ζητήσει έγκριση της Αρχαιολογίας.
- να υποβάλει αίτηση στην Υπηρεσία Δόμησης, να χρεωθεί η υπόθεση σε υπάλληλο, να ελεγχθεί και να εγκριθεί.

Έτσι, ο ιδιοκτήτης θα ξοδέψει αναίτια χρόνο (από 20 ημέρες έως και 3 μήνες) αλλά και χρήμα (1000 - 5000 ευρώ ανάλογα με τις αυθαιρεσίες των γειτονικών διαμερισμάτων). Φυσικά, θα υπάρξει και μια αντίστοιχη καθυστέρηση υλοποίησης των εργασιών.

Τελικά, ο ιδιοκτήτης ή δεν θα πραγματοποιήσει τις εργασίες ή θα προχωρήσει αυθαίρετα. «Αν η διοίκηση ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτηση του πολίτη, την ανάπτυξη, την εξοικονόμηση και εξορθολογισμό των δαπανών του δημοσίου, όπως υποστηρίζει, οφείλει άμεσα να προχωρήσει στις διορθώσεις που έχουμε προτείνει», λένε οι αρχιτέκτονες.

Και καταλήγουν: «Διαφορετικά έχουμε κάθε δικαίωμα να υποστηρίζουμε ότι επικρατεί πολιτική ανικανότητα που επιλύει τα οικονομικά προβλήματα του τόπου με την μέθοδο του "χαρατσιού"»...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: