20.2.13

Γεννηματά: Δεν στηρίζουμε τη ΝΔ, στηρίζουμε την Ελλάδα...

«Δεν πουλήσαμε την ψυχή μας στο διάβολο, κάναμε έναν ιστορικό συμβιβασμό μπροστά στο φόβο της απόλυτης καταστροφής», ανέφερε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε συνέντευξη που παραχώρησε «Στο Καρφί».
-Από...
το 42% στο 12% και τώρα οι δημοσκοπήσεις το δείχνουν μονοψήφιο. Πού πάει το ΠΑΣΟΚ;

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει πάλι δυνατό. Πλήρωσε και πληρώνει την επιλογή του να σηκώσει μόνο του το βάρος της διαχείρισης της κρίσης. Τότε η Νέα Δημοκρατία σήκωνε τα τείχη και χώριζε την Ελλάδα με τη λογική μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Σήμερα και η Νέα Δημοκρατία και η ΔΗΜΑΡ αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα δύσκολο δρόμο και έναν καταστροφικό, που είναι η έξοδος από το ευρώ. Επιλέξαμε το δύσκολο.



-Πώς κρίνετε τη στάση κορυφαίων στελεχών που κρατούν αποστάσεις ή έχουν διαχωρίσει πλέον τη θέση τους;

Επιλογή τους. Δεν κρίνω ποτέ τις προσωπικές επιλογές των στελεχών. Εγώ επέλεξα να μείνω και να το παλέψω. Και εξηγούμαι: Κάποιοι προσέδωσαν ιδεολογικά χαρακτηριστικά στη λιτότητα κατά τη διαχείριση της κρίσης. Αντί να σταθούν μόνο στις μεταρρυθμίσεις, που είναι απαραίτητες και αναγκαίες, αποδέχτηκαν ως ιδεολογία τη διαρκή αφαίμαξη μισθών και συντάξεων, μια ταχύτατη δημοσιονομική προσαρμογή που παρέλυσε την κοινωνία και που μας επέβαλαν οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης. Κούνησαν μάλιστα και το δάχτυλο στον κόσμο, είπαν «πιο σκληρά, πιο δυνατά». Είμαι απέναντι σε αυτή τη λογική και γι’ αυτό πιστεύω ότι το συνέδριο θα πρέπει να αποσαφηνίσει τη φυσιογνωμία μας. Δεν πουλήσαμε την ψυχή μας στο διάβολο, κάναμε έναν ιστορικό συμβιβασμό μπροστά στο φόβο της απόλυτης καταστροφής.

-Πολλά στελέχη υποστηρίζουν ότι η συνεργασία με τη ΝΔ στην κυβέρνηση έχει κόστος για το ΠΑΣΟΚ...

Το ΠΑΣΟΚ, το πιστεύω βαθιά, αυτή τη στιγμή χρειάζεται στροφή στην κοινωνία και όχι στον κυβερνητισμό. Δεν χρειαζόμαστε αξιώματα. Όμως έχουμε αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο.

Εμείς στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση, όπως δεν στηρίχθηκε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι στηρίζουμε τη Νέα Δημοκρατία. Στηρίζουμε την Ελλάδα. Δεν ταυτιζόμαστε με τη Νέα Δημοκρατία, διατηρούμε τις διαφορές μας.

Την ίδια στιγμή όμως οι υπουργοί και στελέχη της ΝΔ θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προωθούν το πρόγραμμα του κόμματός τους, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας.



-Φοβάστε πως, αν φύγετε από το κυβερνητικό σχήμα, το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ;

Όταν το ΠΑΣΟΚ έκανε τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα, αυτοί ήταν απλοί σχολιαστές. Ποτέ δεν στάθηκαν συνοδοιπόροι στην προσπάθεια. Πάντα απέναντι, πάντα αρνητικοί. Ακόμη και στις μέρες μας αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση, αρνήθηκαν να αναλάβουν τις ευθύνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση. Ουρά στις ανάγκες της κοινωνίας ήταν και παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ.

-Πώς κρίνετε τον Αλέξη Τσίπρα; Μπορεί στο μέλλον να συνεργαστείτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κρίση ταυτότητας. Ο κ. Τσίπρας παραπαίει μεταξύ Λατινικής Αμερικής, ΗΠΑ και Σόιμπλε, ευρώ και δραχμής. Ποιο μοντέλο προτείνουν; Η προσπάθεια να στραφούν προς το παράδειγμα της Αργεντινής απέτυχε παταγωδώς. Την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας έκανε συναντήσεις, οι πολίτες της Αργεντινής εφορμούσαν στα σούπερ μάρκετ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει έλλειμμα στρατηγικής. Το παράδειγμα της Κύπρου, με τα κεφάλαια που θα έρχονταν από τη Ρωσία και την Κίνα, κατέρρευσε. Η Κύπρος σήμερα αγωνίζεται να βρει στήριξη. Και μη μας πουν ότι αυτοί είναι πιο αριστεροί από το ΑΚΕΛ.Κάποιοι είτε αγνοούν το διεθνές παιχνίδι διαπραγμάτευσης είτε βλέπουν τον ίσκιο τους και νομίζουν ότι αυτό είναι το μπόι τους. Κινδυνεύουν όμως, αν ποτέ αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες, να φωνάξουν, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση «ο βασιλέας πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς», «το μνημόνιο πέθανε, ζήτω το μνημόνιο».





-Την Ελιά με ποιον θα τη φτιάξετε; Ούτε η ΔΗΜΑΡ δε δείχνει ενδιαφέρον...

Η Κεντροαριστερά είναι ο κόσμος της. Αυτός ο κόσμος υπάρχει, δραστηριοποιείται, ζει, δυσκολεύεται, αγωνιά και μας παρακολουθεί. Το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται και σε κόμματα και σε στελέχη, μα πάνω από όλα στον κόσμο. Αυτόν τον κόσμο που στήριξε επί δεκαετίες τις μεγάλες αλλαγές, τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη. Ο κόσμος που γύρισε την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει διαζύγιο από εμάς. Περιμένει όμως ελπίδα. Αυτή η ελπίδα θα είναι οσπόρος της ελληνικής ΕΛΙΑΣ, της ελληνικής Κεντροαριστεράς. Για μας το συνέδριο δεν είναι μια μάχη συσχετισμών, αλλά η αφετηρία προκειμένου να παρουσιάσουμε στον πολίτη ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και εξόδου από τα μνημόνια. Ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: