8.2.13

Ρατσισμός και βία κάθισαν στα θρανία...

Συνθήματα για την Κύπρο, τα Ιμια, την τιμή και το ελληνικό αίμα, γραμμένα με μαρκαδόρο, σε σχολικά θρανία και τετράδια. Καρδιές που περικυκλώνουν το σύμβολο της Χρυσής Αυγής, ζωγραφισμένες σε... σχολικές τσάντες.
Μαθητές με ξυρισμένα κεφάλια φορούν μπλούζες με το λογότυπο του κόμματος. Κάποιοι γονείς, ψηφοφόροι, ζητούν εκκαθάριση των σχολείων. Και απαιτούν διπλή προσευχή. Η μία να γίνεται μόνο για Ελληνες. Κεντρικό θέμα στο συμβούλιο γονέων και κηδεμόνων σχολείου της Αθήνας, η καθημερινή έπαρση της σημαίας. Δάσκαλοι που σιωπούν από φόβο.

Από το Μενίδι, το Καματερό, τα Πατήσια, τη Νέα Ιωνία έως το Χαλάνδρι, την Αγία Παρασκευή, το Φάληρο και τον Πειραιά, το σχολικό κουδούνι αρκετές φορές «χτυπάει» μαζί με τη Χρυσή Αυγή.

Μαχαίρωμα

Στην περίπτωση του Φ., μαθητή από το Παλαιό Φάληρο, η επίθεση έγινε λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι. Την ώρα που ο μαθητής της Β' Λυκείου πήγαινε στο σχολείο του, μπροστά στα μάτια των συμμαθητών του δύο κουκουλοφόροι τού επιτέθηκαν με μαχαίρι, τον κάρφωσαν στο λαιμό και του έκοψαν τη μύτη. «Ολα ξεκίνησαν όταν ο Φ. κορόιδεψε τη Χρυσή Αυγή σε μια συμμαθήτριά μας που έχει σχέση με Χρυσαυγίτη. Κι εκείνος το είπε στους δικούς του». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θύτης είναι μέλος της οργάνωσης και γιος αστυνομικού.

Με αφορμή αυτή την επίθεση την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι διοργανώνεται αντιφασιστική συγκέντρωση στον Φλοίσβο και πορεία στο Δήμο Φαλήρου.

Παραμονές της επετείου της 17ης Νοεμβρίου, σε Γυμνάσιο του Καματερού, ένας μαθητής πλησίασε την καθηγήτρια που είχε αναλάβει τη διοργάνωση της γιορτής και της είπε: «Κυρία, μην ετοιμάζεστε, θα μπούμε μέσα και θα σας το χαλάσουμε». «Του απάντησα με χιούμορ. Του είπα, αν είναι να κάνετε κάτι τέτοιο παιδί μου, να με ειδοποιήσετε μια μέρα νωρίτερα για να μην έρθω» λέει μια εκπαιδευτικός του συγκεκριμένου σχολείου, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της. «Φοβάμαι», παραδέχεται η ίδια. «Τα περισσότερα παιδιά στο Καματερό είναι οργανωμένα. Σχεδόν όλοι οι μαθητές της τάξης μου είναι μέλη του Λαϊκού Συνδέσμου- Χρυσή Αυγή Καματερού. Φοράνε μπλούζες της οργάνωσης και έχουν ξυρισμένα κεφάλια. Καταλαβαίνετε λοιπόν τις αντιδράσεις, όταν φτάσαμε στην Γ' ενότητα του κειμένου της Νεοελληνικής Γλώσσας, της Γ' Γυμνασίου, θέμα της οποίας είναι ο ρατσισμός. «Γιατί, πού είναι το κακό στο ρατσισμό; Εχουμε γεμίσει μετανάστες», μου είπαν. Τους απάντησα με ένα κείμενο του σχολικού βιβλίου για την πολυεθνική τάξη. Επειτα τους είπα ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ως βασική αρχή, ότι «Ελλην είναι ο λαμβάνων ελληνική παιδεία». Ηταν ένας τρόπος για να το ξανασκεφτούν. Προβληματίστηκαν», λέει η ίδια.

Μπαίνοντας στην τάξη, μετά το διάλειμμα, ο Χρήστος Γ., δάσκαλος Δημοτικού σχολείου στη Νέα Ιωνία, αντίκρισε έναν αγκυλωτό σταυρό γραμμένο στον πίνακα με κιμωλία. «Ποιος το έκανε αυτό;» ρώτησε, προσπαθώντας να μείνει ψύχραιμος. «Δεν απάντησε κανείς. Ρώτησα αν ξέρουν τι συμβολίζει. Σιωπή. Πώς θα μπορούσα να ασχοληθώ με διαιρέσεις δεκαδικών αριθμών, όταν μια σβάστικα καλύπτει τον πίνακα από τη μία πλευρά ώς την άλλη. Αντί για μαθηματικά, κάναμε ιστορία. Τους μίλησα για το ναζισμό.

»Στην επόμενη συνέλευση γονέων και κηδεμόνων, κατηγορήθηκα από γονείς ότι αντί για μάθημα κάνω προπαγάνδα. Η συνέλευση κατέληξε σε διαμάχη μεταξύ γονέων. Κάποιοι από αυτούς απαιτούσαν καθημερινή έπαρση της σημαίας και τέλεση διπλής προσευχής: μία για όλους και μία μόνο για Ελληνες», λέει ο δάσκαλος του σχολείου και συνεχίζει: «Είμαστε σε απόγνωση. Γονιός, μέλος της οργάνωσης, ζήτησε από συνάδελφο να βάλει το παιδί του σε άλλο θρανίο, για να μην κάθεται με Αλβανίδα. Το παιδί του, όμως, είναι ένα ήρεμο, φοβισμένο παιδί», λέει ο δάσκαλος της τάξης. «Δεν μπορούμε να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να αφήσουμε τα σχολεία μας να γίνουν εκκολαπτήρια του ναζισμού. Ρατσιστικές συμπεριφορές υπήρχαν και πριν από την έξαρση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής. Τώρα όμως έχουμε φτάσει στο απροχώρητο».

Στα νηπιαγωγεία

«Τα μικρά παιδιά παπαγαλίζουν χωρίς να έχουν αφομοιώσει ό,τι ακούν από τους γονείς», παρατηρεί η Εύη Ανδριανού, δασκάλα σε νηπιαγωγεία με υψηλό ποσοστό μεταναστών. «Πολλές φορές έχω ακούσει φράσεις "φύγε από δω, βρομιάρη, είσαι ξένος" ή "δεν θέλω να παίξω μαζί σου, παλιόγυφτε". Μετά από λίγο ξεχνιούνται και συνεχίζουν το παιχνίδι». Η ίδια προσπαθεί να εφευρίσκει παιχνίδια και δραστηριότητες κατά του ρατσισμού. Συνάδελφός της από νηπιαγωγείο των Ανω Λιοσίων κλήθηκε να αντιμετωπίσει απαίτηση ενός πατέρα, μέλους της Χρυσής Αυγής: «Μην το αφήνετε να παίζει μαζί τους. Δεν θέλω το παιδί μου να κάνει παρέα με γυφτάκια».

Στο Χαλάνδρι, η πλειοψηφία του συλλόγου γονέων τάχθηκε υπέρ του διωγμού από τα σχολεία της περιοχής μαθητών Ρομά από τον καταυλισμό που βρίσκεται πίσω από το Νομισματοκοπείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η δράση αυτή υποκινήθηκε από γονείς- ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. «Υποστήριζαν ότι η συναναστροφή με Ρομά είναι κακή επιρροή για τα υπόλοιπα παιδιά», λέει ένας από τους δασκάλους της περιοχής.

«Υπάρχουν στο σχολείο μας συγκεκριμένες παρέες, που όλοι ξέρουμε ότι είναι Χρυσαυγίτες», λέει η Αναστασία, μαθήτρια Λυκείου στο Μενίδι. «Παιδιά από την Α' και τη Β' Λυκείου που στα θρανία τους γράφουν, "αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή", "Κύπρος δεν ξεχνώ", "τα Ιμια είναι δικά μας". Μια φορά χαστούκισαν μια κοπέλα που έβρισε τη Χρυσή Αυγή», λέει η ίδια και συνεχίζει: «Είναι μόδα η Χρυσή Αυγή. Ακούνε death, βγαίνουν σε μία συγκεκριμένη καφετέρια, κουρεύονται σε ένα συγκεκριμένο κομμωτήριο που τους κουρεύει με συγκεκριμένο στιλ, φράχτη ή κεραυνό», λέει η Αναστασία. Σε ένα άλλο σχολείο το βλέπουν σαν παιχνίδι. Τις Παρασκευές, μαθητές της Γ' Γυμνασίου από σχολείο των Πατησίων, μετά το τέλος του μαθήματος, δίνουν ραντεβού για το παιχνίδι «Πάκι». Σύμφωνα με πληροφορίες από μαθητές της περιοχής, μια ομάδα παιδιών μαζεύουν νεράντζια και κλέβουν φρούτα από γειτονικά μαγαζιά και τα πετάνε σε μικρομάγαζα Πακιστανών και άλλων μεταναστών.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: