6.2.13

Νέες διευκρινίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες...

Νέες διευκρινίσεις σχετικά με τους επαγγελματίες που απαλλάσσονται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων σύμφωνα με το Νέο Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών παρέσχε το υπουργείο Οικονομικών.
Ερμηνευτική εγκύκλιος (ΠΟΛ.1018/4.2.2013) του υπουργείου προβλέπει πως από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων λιανικής απαλλάσσεται το...
φυσικό πρόσωπο υπόχρεο εφαρμογής του ΚΦΑΣ, το οποίο κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησε συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών μέχρι 5.000 ευρώ.

Εξαιρούνται της εν λόγω απαλλαγής και τηρούν τουλάχιστον απλογραφικά βιβλία, τα πιο κάτω πρόσωπα ακόμη και εάν τα έσοδά τους είναι μέχρι 5.000 ευρώ:

α) Ο ασκών ελευθέριο επάγγελμα,

β) Αυτός που πραγματοποιεί ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό άνω του 60% από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών σε άλλο υπόχρεο απεικόνισης συναλλαγών, σε πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 3 και σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α.,

γ) Αυτός που εξάγει τα αγαθά του ανεξαρτήτως ποσοστού,

δ) Ο εκμεταλλευτής χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, κλινικής ή θεραπευτηρίου, κέντρου αισθητικής, γυμναστηρίου, χώρου στάθμευσης, γιατροί και οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων,

ε) Το φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες από δική του επαγγελματική εγκατάσταση,

στ) Το φυσικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες επισκευής ή συντήρησης τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων επιτηδευματιών ή μη.

Η εγκύκλιος σημειώνει πως με τις νέες ισχύουσες διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών δεν απαλλάσσεται από την τήρηση βιβλίων ο υπόχρεος που παρέχει υπηρεσίες ή πωλεί αγαθά με ακαθάριστα έσοδα από 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Η εγκύκλιος σημειώνει ότι δεδομένου ότι η ψήφιση των κοινοποιούμενων διατάξεων πραγματοποιήθηκε σε χρόνο μεταγενέστερο της έναρξης εφαρμογής τους, παρέχεται η δυνατότητα τακτοποίησης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.

Η δήλωση μεταβολής από τους πιο πάνω υπόχρεους μπορεί να υποβληθεί μέχριτην 15η Φεβρουαρίου 2013 χωρίς την επιβολή προστίμου. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται από τους υπόχρεους, οι οποίοι με βάση τις διατάξεις του ΚΦΑΣ (πριν την εν λόγω τροποποίησή τους), έχουν ήδη υποβάλλει δήλωση μεταβολής για απαλλαγή καθώς και από τους υπόχρεους, οι οποίοι ήταν απαλλασσόμενοι από την τήρηση βιβλίων το 2012 και με τις νέες διατάξεις παύουν να είναι απαλλασσόμενοι (υπόχρεοι που πωλούν αγαθά με ακαθάριστα έσοδα από 5.000 έως 10.000 ευρώ).

Παράλληλα, ο τρόπος προσδιορισμού των εσόδων για τη λιανική πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών από 1.1.2013 έως 15.2.2013 από τους πιο πάνω υπόχρεους θα γίνει ως εξής:

-Τα έσοδα λιανικής για το διάστημα αυτό, θα προσδιοριστούν αναλογικά με βάση τα έσοδα λιανικής του διαστήματος από 16.2.2013 έως 31.3.2013, (ξεχωριστά για την λιανική πώληση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών) πολλαπλασιαζόμενα επί 2 και θα καταχωρηθούν στα απλογραφικά βιβλία, με βάση λογιστικό σημείωμα υπολογισμού τους, ανεξάρτητα εάν είχαν εκδοθεί ή όχι στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών για το διάστημα 1.1.2013 έως 15.2.2013. Επισημαίνεται ότι οφείλεται ΦΠΑ για το σύνολο των λιανικών πωλήσεων του πρώτου τριμήνου του 2013, όπως αυτά προσδιορίζονται ανωτέρω.

-Όσον αφορά χονδρικές πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν μέχρι 15.2.2013 χωρίς επιβολή ΦΠΑ, δεν αναζητείται ο αναλογών ΦΠΑ, καθώς για τις πράξεις αυτές δεν είναι δυνατή η έκπτωση του φόρου από το λήπτη. Επισημαίνεται ότι τα φορολογικά στοιχεία για τις πράξεις αυτές καταχωρούνται στα τηρούμενα βιβλία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: