24.2.13

Αναστασιάδης: Να αλλάξουμε εποχή (BINTEO)...


Live-Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο ...
Λίγο μετά τις 9.30 το πρωί ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Λανίτειο Γυμνάσιο της Λεμεσού. Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κύπρου συνοδευόταν από... την σύζυγό του και τα εγγόνια του, ενώ στη δήλωσή του ακολούθως έκανε λόγο για δίλημμα του κυπριακού λαού. «Η σημερινή εκλογική διαδικασία έχει δύο πτυχές. Η μία είναι να παραμείνουμε στην ίδια διακυβέρνηση αντιμετωπίζοντας τα ίδια αδιέξοδα και η άλλη να αλλάξουμε εποχή».
Πριν από λίγο, το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε και ο άλλος υποψήφιος πρόεδρος, Σταύρος Μάλας.
Στο σημερινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών αναμένεται να προσέλθουν περίπου 545.000 ψηφοφόροι, προκειμένου να εκλέξουν τον έβδομο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ερώτημα είναι εάν θα επαληθευτούν τα προγνωστικά που θέλουν τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος απέσπασε το 45,5% στον πρώτο γύρο, να αναλαμβάνει την Προεδρία έναντι του Σταύρου Μαλά που έλαβε το 27%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά, έπειτα από την τουρκική εισβολή στα Κατεχόμενα, το Κυπριακό δεν κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία. Ενδεικτικό ήταν το ντιμπέιτ μεταξύ των δύο ανδρών, όπου το ενδιαφέρον μονοπώλησε το θέμα του Μνημονίου που αναμένεται να υπογράψει η Λευκωσία με την τρόικα εντός του Μαρτίου.
Τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, τις τελευταίες ήμερες, έστρεψαν την προσοχή τους στη διεκδίκηση των ψηφοφόρων του Γιώργου Λιλλήκα που συγκέντρωσε την περασμένη Κυριακή το 25% των ψήφων.

Ο κ. Λιλλήκας δεν έδωσε συγκεκριμένη κατεύθυνση στους ψηφοφόρους του, τηρώντας, όπως είπε, τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα κόμματα που τον είχαν υποστηρίξει στον πρώτο γύρο, με κυρίαρχη της ΕΔΕΚ που επέλεξε να μην «κλίνει» προς κάποιο υποψήφιο.

Πάντως, την τελευταία εβδομάδα ο Ν. Αναστασιάδης κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και του ΕΥΡΩΚΟ (Ευρωπαϊκό Κόμμα), ενώ τα υπόλοιπα κόμματα τάχθηκαν υπέρ του «λευκού» και του «άκυρου».

Τα αποτελέσματα των εκλογών αναμένονται μετά τις 7 το απόγευμα, μία ώρα, δηλαδή, αφού κλείσουν οι κάλπες.




Δεν υπάρχουν σχόλια: