18.2.13

Διατηρεί η ΕΕ τις κυρώσεις κατά της Συρίας αλλά δεν εξοπλίζει τους αντάρτες...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να διατηρήσει σε ισχύ για τους επόμενους τρεις μήνες τις κυρώσεις της κατά της Συρίας, απορρίπτοντας εκκλήσεις να χαλαρώσει το εμπάργκο όπλων τόσο ώστε να οδηγήσει σε ενίσχυση του οπλισμού των ανταρτών, ανακοίνωσε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.
Πάντως θα τροποποιηθεί το...
εμπάργκο όπλων που θα επιτρέπει την παροχή μη θανάσιμου υλικού, προφανώς προς τους αντάρτες, και τεχνικής υποστήριξης για την προστασία του άμαχου πληθυσμού.

Όπως ανέφερε ανωνύμως αξιωματούχος της Ένωσης, η Βρετανία είχε ταχτεί υπέρ της χαλάρωσης του εμπάργκο όπλων.

Υπουργοί άλλων χωρών απέρριπταν πάντως την πρόταση, μιλώντας για «μία κακή ιδέα». «Δεν είναι τα όπλα που λείπουν από τη Συρία», έλεγε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

Η τελική απόφαση φαίνεται να είνα ένα είδος συμβιβασμού ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η ΕΕ έχει αποφασίσει κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών να προχωρήσει σε εμπάργκο όπλων και σε απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από τη Συρία ενώ έχει αποφασίσει απαγορεύσεις για την μετακίνηση ατόμων αλλά και κατά εταιρειών.

Σε περίπτωση πλήρης άρσης του εμπάργκο, θα ήταν δύσκολο να διασφαλιστεί ότι τα όπλα θα καταλήξουν στους αντάρτες, των οποίων το μέρος έχει πάρει σύσσωμη η Ευρώπη, θεωρώντας τους σαν νόμιμους εκπροσώπους του συριακού λαού.

* Στην ίδια συνάντηση, οι υπουργοί της ΕΕ καταδίκασαν την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας και επέκτειναν τις κυρώσεις κατά εταιρειών και προσώπων από την ασιατική χώρα. Απαγορεύτηκε επίσης η εξαγωγή εξαρτημάτων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή βαλλιστικών πυραύλων....

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: