16.2.13

«Βέτο» από ΗΠΑ για την πώληση της ΔΕΠΑ στους Ρώσους...

Ανάμεσα σε Βερολίνα και Ουάσινγκτον βρίσκεται η Αθήνα με αφορμή την πώληση της ΔΕΠΑ. Από τη μία οι Γερμανοί πιέζουν να γίνει άμεσα η πώληση της εταιρείας, ενώ από την Ουάσιγκτον μέσω της ΔΕΠΑ οι Ρώσοι επιχειρούν να διατηρήσουν το μονοπώλιο στην ...
αγορά αερίου της ευρύτερης περιοχής.

Σύσταση από την Ουάσινγκτον στην Ελλάδα ήρθε μέσω του Ερικ Ρούμπιν που επισκέφθηκε τη χώρα μας την περασμένη. Ο βοηθός αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήρθε έχοντας στην ατζέντα των θεμάτων που τη γεωπολιτική σημασία στο θέμα της ΔΕΠΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κεφάλαιο» το στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ μετέφερε δύο μηνύματα στις άτυπες επαφές που είχε με την κυβέρνηση στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως στις 12 Απριλίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές στο ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση της εταιρείας αερίου και οι ΗΠΑ δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να την αποκτήσουν οι Ρώσοι, αφού έτσι θα αποκτήσουν πρόσβαση στη Μεσόγειο. Ετσι το πρώτο μήνυμα που έφτασε στη χώρα μας από τις ΗΠΑ ήταν «μην δώσετε την ΔΕΠΑ στη Ρωσία».

Η Ουάσινγκτον θεωρεί πως στόχος της Ρωσίας είναι να μπορέσει να διατηρήσει τις μονοπωλιακές συνθήκες ρτης αγοράς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη συγκριτικά με τις αγορές τις κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, όπου υπάρχουν και εναλλακτικοί προμηθευτές. Μάλιστα όπως αναφέρει και το δημοσίευμα ο Ρούμπιν τόνισε στις επαφές που είχε ότι μπορεί η Τρόικα -ειδικά οι Βρυξέλλες- να πιέζει για την άμεσες αποκρατικοποιήσεις, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η Τρόικα δεν είναι μόνο οι Ευρωπαίοι, αλλά και το ΔΝΤ, το οποίο μπορεί να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

Το δεύτερο μήνυμα που ήρθε από τις ΗΠΑ έχει να κάνει με την ανακήρυξη της ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), η οποία όπως λένε θα δημιουργήσει μία αναίτια ένταση, θα διαταράξει τις λεπτές ισορροπίες που επικρατούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα το θέμα ο κ. Ρούμπιν το συζήτησε και με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να προχωρήσουν οι απαραίτητες διεργασίες που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης, χωρίς οι διεργασίες αυτές να θεωρηθούν ως μονομερείς κινήσεις...
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: