20.2.13

Βουλγαρία: «Όχι» Μπορίσοφ σε προσωρινή ή προγραμματική κυβέρνηση...


Οι αντιδράσεις των κομμάτων...
Την παραίτηση τη κυβέρνησής του υπέβαλε και επισήμως, με επιστολή του προς το κοινοβούλιο, ο Μπόικο Μπορίσοφ. Επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή ψηφοφορίας αύριο, Πέμπτη, στη βουλή επί της παραίτησης της κυβέρνησης.

«Θα εκτελέσουμε τα...
καθήκοντά μας έως την εκλογή νέας κυβέρνησης και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσουμε μία συνέχεια», αναφέρεται στην επιστολή, την οποία διάβασε ενώπιον της ολομέλειας του βουλγαρικού κοινοβουλίου η πρόεδρος του Σώματος Τσέτσκα Τσάτσεβα.

Σε παραίτηση οδηγήθηκε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, μετά την έντονη κοινωνική κατακραυγή, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και κυρίως την αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 13%.
Περίπου 500 υποστηρικτές του κυβερνητικού κόμματος GERB συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ.

Σε ομιλία του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και του GERB Τσβέταν Τσβετάνοφ κάλεσε τους υποστηρικτές του κόμματος να αποφύγουν τυχόν συγκρούσεις με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Εμείς», είπε, «θα σχηματίσουμε νέα πλειοψηφία μετά τις εκλογές και θα δείξουμε σε όλη την Ευρώπη ότι η Βουλγαρία είναι δυνατή με την κοινωνία των πολιτών της».

Νωρίτερα ο ίδιος ο Μπόικο Μπορίσοφ ξεκαθάρισε ότι το GERB δεν θα συμμετάσχει σε κάποια προγραμματική ή προσωρινή κυβέρνηση και κατηγόρησε το BSP (Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα), το MRF (Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών) και τον Γαλάζιο Συνασπισμό ότι «χρησιμοποιούν τους διαδηλωτές ως δικαιολογία»,

Ας αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν πώς θα κυβερνηθεί αυτή η χώρα εφεξής
Μπόικο Μπορίσοφ, τέως πρωθυπουργός της Βουλγαρίας
«Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε μία κυβέρνηση υπό την οποία η αστυνομία χτυπά τον κόσμο ... Δεν μπορώ να μείνω και να βλέπω ματωμένη τη Γέφυρα του Αετού (σ.σ. το σημείο στο κέντρο της Σόφιας, όπου χθες σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας). Κάθε ρανίδα αίματος είναι ένα στίγμα για εμάς. Ο λαός μού έδωσε την εξουσία και, σήμερα, τού την επιστρέφω. Ας αφήσουμε τους πολίτες να αποφασίσουν πώς θα κυβερνηθεί αυτή η χώρα εφεξής. Ας επιλέξει ο λαός: Στανίσεφ, Ντογκάν ή Κόστοφ», ήταν το μήνυμα του παραιτηθέντος πρωθυπουργού.


Την παραίτησή της κυβέρνησής του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας μετά τις διαδηλώσεις χιλιάδων πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα για τα μέτρα λιτότητας. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του αντιπροέδρου της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ, τη Δευτέρα, έπειτα από αίτημα του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε ότι παραιτούνται όλα τα μέλη της κυβέρνησής του.
Στανίσεφ: Κίνηση πανικού η παραίτηση Μπορίσοφ

Κίνηση πανικού και απελπισίας χαρακτήρισε από την πλευρά του, την παραίτηση της κυβέρνησης ο Σεργκέι Στανίσεφ, αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Ο Μπορίσοφ γνώριζε ότι εάν δεν είχε παραιτηθεί, θα είχε "πνιγεί" από τις διαδηλώσεις"», παρατήρησε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε τον ίδιο και την κυβέρνησή του ότι έφεραν τη Βουλγαρία στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, κάτι που όπως είπε, είναι απαράδεκτο.

«Το GERB είχε όλη την εξουσία στα χέρια του, αλλά συμπεριφέρθηκε σαν να μην ήταν το κυβερνών κόμμα»,υποστήριξε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σόφιας Novinite.

Για «φυσιολογικό τέλος μιας θητείας που αποδείχθηκε παντελώς αποτυχημένη», μίλησε ο πρόεδρος του MRF Λιούτβι Μεστάν. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία, τόνισε, είναι να συνδυαστεί η παραίτηση αυτή με μία σαφή δέσμευση ότι ούτε το GERB ούτε κάποια άλλη πολιτική δύναμη θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Εκτιμώντας πως είναι ρεαλιστική η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 28 Απριλίου, ο Μεστάν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι βούλγαροι πολίτες θα θέσουν τις προϋποθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικών προτεραιοτήτων, «μία εκ των οποίων θα είναι και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των μονοπωλίων».

Η παραίτηση ανταποκρίνεται στα αιτήματα του BSP και του MRF και δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας τρόπος διαφυγής από τον θυμό του λαού, σχολίασε ο ηγέτης των Δημοκρατών για Ισχυρή Βουλγαρία (DSB) Ιβάν Κοστόφ.

Σύμφωνα με τον Κοστόφ, μεγάλο μέρος των αντι-μονοπωλιακών μέτρων που ανακοινώθηκαν, χθες, από το υπουργικό συμβούλιο είναι ανέφικτα και στερούνται νομικής βάσης, καθώς είτε θα οδηγήσουν στη χρεοκοπία τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας είτε θα οδηγήσουν τη Βουλγαρία στο Δικαστήριο της Ε.Ε., ή θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταβολή υπέρογκων αποζημιώσεων.

Από τη στιγμή που ο Μπορίσοφ αρνείται να λύσει τα προβλήματα αυτά, «δεν είναι ο πολιτικός που θα πρέπει να έχει η χώρα για πρωθυπουργό - αυτή δεν είναι μία κεντροδεξιά κυβέρνηση, αλλά ένα ψέμα», παρατήρησε χαρακτηριστικά ο συμπρόεδρος του Γαλάζιου Συνασπισμού.

Την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ζήτησε ο αρχηγός της κεντροδεξιάς Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων και έτερος συμπρόεδρος του Γαλάζιου Συνασπισμού Μάρτιν Ντιμιτρόφ.

Ο Ντιμιτρόφ περιέγραψε την ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης ως «ομολογία αποτυχίας» στην καταπολέμηση των μονοπωλίων με τα οποία συγκρούστηκε τα τελευταία 3,5 χρόνια, ενώ χαρακτήρισε τον Μπορίσοφ ανεύθυνο.

Την ίδια ώρα η Δεξιά αποκλείει το ενδεχόμενο μιας δεύτερης κυβέρνησης υπό το GERB και θεωρεί ως το πιθανότερο σενάριο την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Λογική κίνηση» χαρακτήρισε την παραίτηση της κυβέρνησης Μπορίσοφ ο ηγέτης του κινήματος Ατάκα, Βόλεν Σίντεροφ. Όπως υπογράμμισε, προκειμένου να μην ολισθήσει η χώρα στο χάος και την αναρχία, θα πρέπει να οριστεί προσωρινή κυβέρνηση, στην οποία όμως, δεν θα πρέπει να συμμετάσχει κανένα από τα κόμματα που έχουν κυβερνήσει.

«Η Βουλγαρία χρειάζεται σταθερότητα και ομαλότητα προκειμένου να καταστεί η οικονομική ανάπτυξη εθνική προτεραιότητα», σχολίασε, από την πλευρά της, η Μεγκλένα Κούνεβα, πρώην Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και πρόεδρος του κόμματος Βουλγαρία για τους Πολίτες.

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις

Την ίδια ώρα πάντως, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις δηλώνουν οι διοργανωτές των μαζικών διαδηλώσεων στη γειτονική μας χώρα. Παρά την παραίτηση της κυβέρνησης οι διοργανωτές των διαδηλώσεων στις πόλεις Σόφια, Βράτσα, Ντόμπριτς, Κιούστεντιλ και Πάζαρτζικ δήλωσαν στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν.

Η κυβέρνηση Μπορίσοφ σχηματίστηκε στις 27 Ιουλίου του 2009. Επιβίωσε τεσσάρων προτάσεων μομφής και μίας ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο σύνολο της πολιτικής της. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές ήταν προγραμματισμένες για τις 7 Ιουλίου...
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: