8.2.13

Προφήτης Στουρνάρας...


Με το καλημέρα της νέας χρονιάς έπαθαν σοκ στην Καραγιώργη Σερβίας. 7% κάτω από την πρόβλεψη και 16% κάτω από την περσινή χρονιά τα έσοδα. Και το πιο δυσοίωνο: 15% κάτω τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Κι όλα αυτά απεικονίζουν τη...

σκληρή αλήθεια ότι η λεγόμενη πραγματική οικονομία εξακολουθεί να κατηφορίζει και η ύφεση εξακολουθεί να ανηφορίζει, χωρίς να πτοούνται ούτε από τις προφητείες του Στουρνάρα ούτε από τα χαμόγελα αισιοδοξίας του Σαμαρά.

Μαύρη τρύπα στον προϋπολογισμό, διαβάζουμε πάλι - σαν να μην πέρασε μια μέρα από πέρσι. Και μας ζώνουν τα φίδια, μαθαίνοντας για τις συσκέψεις επί συσκέψεων στο υπουργείο, με αντικείμενο την αύξηση των εσόδων. Γιατί ξέρουμε ότι εμείς θα πληρώσουμε πάλι το μάρμαρο. Αν οι προβλέψεις τους δεν συμφωνούν με την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για μας. Θα συμφωνήσουν και θα πούμε κι ένα τραγούδι. Τόσο απλή είναι η πολιτική οικονομία τους.

Υπάρχουν όμως κάνα-δυο ζητηματάκια που κάνουν ότι δεν τα καταλαβαίνουν. Το πρώτο το είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ σχολιάζοντας τη μείωση των εσόδων από το ΦΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές δεν ζητούν απόδειξη για να πετύχουν κάποια έκπτωση. Το ένστικτο της επιβίωσης σε αναγκάζει να έχεις συμπεριφορές που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχες. Με αλυσίδες, χειροπέδες και απειλές δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα, δήλωσε. Ουκ αν λάβοις, δηλαδή.

Το δεύτερο είναι ότι από τις δαγκάνες δεν πρόκειται να γλιτώσουμε, όσο δεν ξεφορτωνόμαστε τον κάβουρα. Διότι: Για να πιάσουν τον στόχο που έχουν θέσει με την τρόικα, θα μας στραγγίξουν. Αλλά κι αν δεν πιάσουν τον στόχο, πάλι θα μας στραγγίξουν, γιατί αυτό συνεπάγεται, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις τους, νέα μέτρα. Συνεπώς ούτε η ανεργία ούτε η απόγνωση ούτε η μαυρίλα της μαύρης τρύπας τους απασχολούν. Να μαζέψουν τα λεφτά παρά του μη έχοντος - αυτό τους απασχολεί. Με αλυσίδες, χειροπέδες, απειλές - κι όποιος αντέξει.

Κι από πάνω μάς ζητούν να είμαστε φρόνιμοι και αισιόδοξοι. Έρχεται η ανάκαμψη, προβλέπει ο προφήτης Στουρνάρας, που έπεσε έξω στις προβλέψεις του για τα έσοδα από τον πρώτο μήνα. Κι έχει την απαίτηση να βολευόμαστε με τη φιλανθρωπία της ντομάτας, μέχρι να εκπληρωθούν οι προφητείες του..ν.


Θανάσης Καρτερός

Δεν υπάρχουν σχόλια: