7.2.13

Συζήτησαν για υποσχέσεις...


Με την κυβέρνηση να πετάει το μπαλάκι στους αγρότες ικανοποιώντας μέρος των αιτημάτων τους και την οριστικοποίηση του φόρου για τα ακίνητα να μετατίθεται αργότερα έληξε η σύσκεψη στο Μαξίμου. Ο... υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είπε πως συζήτησαν σε γενικό πλαίσιο για τον ενιαίο ΦΑΠ ενώ ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης, και του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλος υποστήριξαν πως η τελική μορφή της ρύθμισης θα είναι πιο δίκαια, σε σχέση με όσα έχουν διαρρεύσει.
Ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του κυβερνητικού μεγάρου δήλωσε ότι δεν ελήφθησαν αποφάσεις για το φόρο ακινήτων στη σύσκεψη, η οποία - όπως είπε - διεξήχθη σε καλό κλίμα. Ανέφερε ότι ενημέρωσε γενικά ενόψει αύριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup τη Δευτέρα και του ΕΚΟΦΙΝ την Τρίτη και για το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει την άνοιξη.

Κουβέλης: Η τελική ρύθμιση θα ελαφρύνει τους πολίτες

Τη θέση ότι η τελική ρύθμιση για τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα ελαφρύνει τους πολίτες εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, διευκρινίζοντας ότι κατά την κυβερνητική σύσκεψη δεν συζητήθηκαν λεπτομέρειες για τον ΦΑΠ. Σχετικά με το νέο φόρο ο Φ. Κουβέλης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν οι πρώτες καταγραφές και πως η σχετική συζήτηση συνεχίζεται.

Επίσης, όπως είπε, αναφέρθηκαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις ενώ επεσήμανε πως ήδη καταβάλλονται οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε πως από την πλευρά του έδωσε έμφαση στο θέμα της ανεργίας και ειδικά για τους νέους και πως ζήτησε να προωθηθουν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Βενιζέλος: Τώρα μπορεί να αρχίσει η ελάφρυνση

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην προώθηση προγραμμάτων για την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, των αναπήρων, την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη μέσω προγραμμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω αυτεπιστασίας κλπ.

Σημείωσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η αυριανή σύνοδος για το πολυετές πλαίσιο έως το 2020, σημειώνοντας ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξεκινήσουν συμβολικά μεγάλα έργα, όπως οι οδικοί άξονες και άλλα που παραμένουν σε χρόνια εκκρεμμότητα.

Χαρακτήρισε σημαντικό το διάλογο που ξεκίνησε με τις κοινωνικές ομάδες για νέου τύπου συλλογικές συμβάσεις στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο ανέφερε ότι στόχος είναι να πληρώνουν πολλοί όσο γίνεται λιγότερα με αντικειμενικό τρόπο. Τώρα, δήλωσε, μπορούμε να αρχίσουμε την ανακούφιση, έχει πολύ μεγάλη σημασία το σχέδιο να είναι δίκαιο και σωστό κατέληξε.

Το μπαλάκι στους αγρότες

Την ικανοποίηση μέρους των αιτημάτων των αγροτών, προκειμένου να εκτονωθεί το μέτωπο των κινητοποιήσεων, αποφάσισε η κυβέρνηση εγκρίνοντας κάποιες από τις προτάσεις που εισηγήθηκε ο υπουργός Γεωργίας, Αθ. Τσαυτάρης.

Ο ίδιος, εξερχόμενος του Μαξίμου δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Τα μέτρα που ενέκρινε η κυβέρνηση στο αγροτικό θέμα είναι:

Η μείωση του νυχτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ, κάτι το οποίο συμπεριλαμβάνεται στα αιτήματα των αγροτών.
Η διάθεση επιπλέον 30 εκατ. Ευρώ για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Συνολικά αναμένεται να διατεθούν γι΄αυτό το σκοπό 160 εκατ. Ευρώ. Η καταβολή τους θα γίνει σε δύο δόσεις, με τα πρώτα 80 εκατομμύρια να καταβάλλονται μέσα στον Φεβρουάριο και τα υπόλοιπα τον Σεπτέμβριο.
Η διάθεση 300 εκατ. Ευρώ για επιστροφή ΦΠΑ σε 240.000 αγρότες
Η διευθέτηση του συνταξιοδοτικού αλλά μόνο για όσους είναι 67 ετών (κάτι το οποίο δεν ικανοποιεί τους αγρότες)
Και η πρώθηση της διευθετησης των υποθηκών από την παλιά Αγροτική Τράπεζα


enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: