26.2.13

Ιταλία: Η κωμική πλευρά της κάλπης...


Το ένα τέταρτο των πολιτών ψήφισε τον Μ.Γκρίλο...
Παρά τις έξωθεν προτροπές προς τους ιταλούς ψηφοφόρους να επιλέξουν μια κυβέρνηση που θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις, η κάλπη δεν έβγαλε ξεκάθαρο νικητή. Η κεντροαριστερά, υπό τον Πιερλουίτζι Μπερσάνι,εξασφάλισε τη νίκη στην...
κάτω Βουλή και τις περισσότερες θέσεις στη Γερουσία αλλά δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στην άνω Βουλή ώστε να βρεθεί στην εξουσία. Έκπληξη το ποσοστό του κινήματος «Πέντε Αστέρων» του κωμικού Μπέπε Γκρίλο. «Είναι νωρίς για να κριθεί το αποτέλεσμα» λέει εκπρόσωπος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σε πολιτικό αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγείται η Ιταλία, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες καθώς κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία. Με ελάχιστη διαφορά, η κεντροαριστερά (ποσοστό 29,5%) εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών στην κάτω Βουλή έναντι 29,2% του κόμματος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο κεντρο-αριστερός συνασπισμός υπό την ηγεσία του Πιερλουίτζι Μπερσάνι εξασφαλίζει το 31,6% των ψήφων στις εκλογές για τη Γερουσία έναντι 30,7% των συντηρητικών, ωστόσο κανένα κόμμα δεν κερδίζει την πλειοψηφία στην άνω Βουλή, ώστε να βρεθεί στην εξουσία καθώς η πλειοψηφία κρίνεται σε περιφερειακό επίπεδο. Ο Μπερσάνι ανακοίνωσε τη νίκη του αλλά δήλωσε ότι είναι προφανές πως η Ιταλία βρίσκεται σε μια "πολύ ευαίσθητη κατάσταση". Πιθανό είναι να επιχειρήσει το σχηματισμό κυβέρνησης ωστόσο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μπέπε Γκρίλο δεν είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις.

Ο συνασπισμός του απερχόμενου τεχνοκράτη πρωθυπουργού Μάριο Μόντι περιορίστηκε στο 10% των ψήφων στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. "Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα", δήλωσε ο Μόντι υπενθυμίζοντας ότι ο συνασπισμός του ιδρύθηκε μόλις πριν από δύο μήνες.Ευχήθηκε η νέα ιταλική κυβέρνηση να τα καταφέρει καλύτερα από τη δική του, χωρίς να πετάξει τις θυσίες των Ιταλών για την εξυγίανση της οικονομάις της χώρας.

O κωμικός M.Γκρίλο O κωμικός M.Γκρίλο
Θεαματική η επιστροφή του Μπερλουσκόνι, καθώς πριν από λίγους μήνες οι δημοσκοπήσεις δεν του έδιναν ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. "Οσοι νόμιζαν ότι ο Μπερλουσκόνι ήταν τελειωμένος, πρέπει να το ξανασκεφτούν", δήλωσε ο Αντζελίνο Αλφάνο, γενικός γραμματέας του Κόμματος του Λαού της Ελευθερίας.

Έκπληξη ήταν και η αποδοχή που εξασφάλισε το κίνημα "Πέντε Αστέρων" του κωμικού ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, το οποίο πέτυχε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά, εξασφαλίζοντας σχεδόν το 25,54% των ψήφων. Με προτάσεις όπως τον τερματισμό της δημόσιας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ, το κόμμα του Γκρίλο αναδείχθηκε σε τρίτη πολιτική δύναμη στην Ιταλία.
"Εχουν ξοφλήσει, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά. Μπορεί να κρατήσουν επτά - οκτώ μήνες, αλλά θα σταθούμε πραγματικό εμπόδιο γι΄ αυτούς, είναι μία είδηση παγκόσμιας σημασίας", έγραψε στο μπλογκ του ο Γκρίλο. "Είμαστε μία εξαιρετική δύναμη. Θα είμαστε 110 στο κοινοβούλιο, αλλά έξω από αυτό θα είμαστε εκατομμύρια" , συμπλήρωσε.

Το αποτέλεσμα της ιταλικής κάλπης δημιούργησε νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές που ανησυχούν για την προοπτική ενός πολιτικού αδιεξόδου στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομίας της ευρωζώνης.

O ιταλικός Τύπος

"Εκλογές σοκ που μάς δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο", είναι ο τίτλος της Corriere della Sera. Για μία χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με περιορισμένες διεξόδους βασισμένες σε συμμαχίες σχεδόν ανέφικτες πρακτικά και ανεπαρκείς αριθμητικά κάνει λόγο σχολιαστής στη La Repubblica. Ο Μάσιμο Ράτζι θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας, είτε για το σύνολο του Κοινοβουλίου, είτε μόνο για τη Γερουσία."Ο νικητής είναι:ακυβερνησία" ο τίτλος με τον οποίο κυκλοφόρησε η εφημερίδα Il Messaggero.

(Πηγή:Reuters, AΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: