21.2.13

Ο Σαχινίδης «δεν ήξερε». Ούτε ρώταγε τον Αθανασίου, που επέμενε...

crimenet.gr
Της Έρρικας Βαλλιάνου
Ούτε τότε, ούτε τώρα υπάρχει πολίτικη βούληση στη χώρας μας, για τη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ.
Έτσι τα είπε, χωρίς περιστροφές, στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής ο ...
πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ελέγχων του ΣΔΟΕ, Χρήστος Αθανασίου, που συνεχίζει σε λίγο την κατάθεσή του, απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών.

Ο μάρτυρας είπε ότι από δημοσιεύματα είχε ουσιαστικά επιδοθεί σε έναν αγώνα στο κυνήγι της λίστας «Φαλτσιανί», όπως ήταν γνωστή καταρχήν, και αργότερα της λίστας Λαγκάρντ.

Είχε ζητήσει ακόμη με το πρώτο Μνημόνιο και την συνδρομή των εκπροσώπων του ΔΝΤ στο Υπουργείου Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2010

Για να μπορέσει αν βρει τη λίστα και να χτυπήσει την φοροδιαφυγή των μεγάλων, τη στιγμή που ήταν ορατή η πτώχευση της Ελλάδας.

Μέχρι τον Αρχιεπίσκοπο είχε φτάσει για να ζητήσει την θεσμική στήριξή του στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, αφού ο ίδιος είχε αναλάβει τη Διεύθυνση Φορολογίας του Αδήλωτου Πλούτου.

Όπως είπε στην Επιτροπή, από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ είχε λάβει την απάντηση, όταν έψαχνε τη λίστα, πως «αυτό είναι θέμα που το χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση»

Ο κ. Αθανασίου κατέθεσε στην Επιτροπή ότι αναζητούσε τη λίστα και ζητούσε τη συνδρομή των τότε Υπουργών, Φίλιππου Σαχινίδη και Παντελή Οικονόμου, στους οποίος είχε στείλει και σχετική αναφορά με ημερομηνία 24/4/2012, όταν ζητούσε αξιοποίηση της λίστας.

Αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Την πρώτη απάντηση δίνει τώρα ο πρώην υπουργός κ Σαχινίδης, ο οποίος βρήκε την αναφορά Αθανασίου και μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και απάντησή του, στις 4/5/2012, όπου χωρίς να τη διαβάσει, ανέθετε το θέμα στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης...

Γιατί ο ίδιος, καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, είχε πει ότι αγνοούσε το θέμα της λίστας, ούτε την είδε ποτέ και πως τότε ήταν κυριολεκτικά πνιγμένος στις υποχρεώσεις του, τόσο με τα οικονομικά της χώρας, όσο και με τις επερχόμενες εκλογές.

Ωστόσο, μέλη της Επιτροπής επισημαίνουν ότι επισήμως από τον κ. Αθανασίου, και μάλιστα με την έγγραφη αναφορά του, είχε ενημερωθεί τότε ο κ. Σαχινίδης για τη λίστα και έδωσε και εντολή για την περαιτέρω αξιολόγηση της αναφοράς Αθανασίου, ασχέτως εάν δεν είχε διαβάσει την αναφορά ποτέ.

Όσον αφορά τους 34 συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου που εξετάστηκαν το πρωί από την Επιτροπή, απάντησαν με ισάριθμα «όχι», ότι ποτέ, ούτε είδαν, ούτε άκουσαν για το CD....

Δεν υπάρχουν σχόλια: