14.2.13

Ομογενειακοί φορείς ενώνουν τις προσπάθειες τους για την ελληνική γλώσσα...

greeknewsonline.com
Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη
Εθνικοτοπικές ομοσπονδίες της Αμερικής και μεγάλοι σύλλογοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και οργανώνουν από κοινού εκδήλωση με την ευκαιρία του εορτασμού των Ελληνικών Γραμμάτων, στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση της Ομογένειας για την αξία της ελληνικής γλώσσας. Την εκδήλωση που θα...
λάβει χώρα την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, στο Κεφαλλονίτικο Σπίτι στην Αστόρια, συνδιοργανώνουν η Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής, η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς», η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής, η Μεικτή Εκπαιδευτική Επιτροπή των Κρητικών Συλλόγων Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης, αρκετά σωματεία μέλη τους, όπως ο Σύλλογος Κεφαλλήνων «Κέφαλος» και ο ηπειρωτικός σύλλογος «Αναγέννηση-Σουλιώτισσες».

greek-lettersΟμιλητής θα είναι ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Rutgers, Δρ. Πάνοw Γεωργόπουλο, με θέμα: «Ελληνική Γλώσσα, διαχρονική πορεία και εξέλιξη».

«Πρόκειται για ένα θέμα που δεν έχουμε τολμήσει να το αγγίξουμε σε βάθος. Ο δρ. Γεωργακόπουλος είναι ένας σπουδαίος επιστήμονος και υποσχόμαστε ότι το θέμα δεν θα κακοποιηθεί και θα γίνει συζήτηση σε βάθος», είπε ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων, Κώστας Βαγγελάτος, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που κάλεσαν το βράδυ της Τετάρτης οι οργανωτές, στο «Χιώτικο Σπίτι».

Το πρόγραμμα άνοιξε ο οικοδεσπότης και πρόεδρος της Χιακής Ομοσπονδίας, Σταύρος Χαβιάρας, που ευχήθηκε η εκδήλωση να σημειώσει επιτυχία και να αποτελέσει το έναυσμα για τη συνέχιση της συνεργασίας των οργανισμών, για το καλό της ελληνικής γλώσσας και των σχολείων μας.

Ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Γιώργος Ανδριώτης επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας μιας τόσο πλατειάς γκάμας δυναμικών και δραστήριων ομογενειακών φορέων, με δεδομένη προσφορά και ιστορία κι ευχήθηκε η συνεργασία να αποτελέσει την απαρχή για ευρύτερη συνεργασία και σε εκπαιδευτικά και σε πολιτιστικά θέματα, για το καλό της Ομογένειας.

Ο κ. Ανδριώτης τόνισε ότι οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες αποτελούν το δυναμικότερο κομμάτι της Ομογένειας και ο ρόλος τους δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται με αναφορές για μη συμμετοχή της νεολαίας, ή για πτώση της μαζικότητάς τους.

«Υπάρχουν και οι κοινότητες, όπως και άλλοι ομογενειακοί οργανισμοί, όμως η καρδιά της Ομογένειας είναι οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες, οι οποίοι αποτελούν και το δυναμικότερο κομμάτι της κοινότητάς μας», είπε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της οριοθέτησης του τι μπορεί να κάνει και να προσφέρει ο κάθε φορέας.

«Η ύπαρξη των συλλόγων στην Αμερική πάει 110 χρόνια πίσω και το γεγονός ότι αυτοί οι σύλλογοι, όπως ο Σύλλογος Αναβρυτής που ήταν ο πρώτος που δημιουργήθηκε και άλλοι υπάρχουν ακόμη και σήμερα, έρχεται να διαψεύσει της Κασσάνδρες», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Ιόνιας Πολιτιστικής Ομοσπονδίας, Νίκος Μπάρδης ανέφερε ότι το ζήτημα της ελληνικής γλώσσας έχει μεγάλη σημασία, πρωτίστως για τους γονείς που έχουν στείλει τα παιδιά τους στα ελληνικά σχολεία, αλλά κι ολόκληρη την Ομογένεια.

«Υπάρχει ένα κενό το οποίο συνεχώς μεγαλώνει και με λύπη διαπιστώνει πως κάθε χρόνο λιγοστεύουν οι εκδηλώσεις για τα Ελληνικά Γράμματα».

Ο Νίκος Μπάρδης επισήμανε την διακοπή προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε δημόσια σχολεία της Νέας Υόρκης, αλλά και τα προβλήματα σε έδρες Ελληνικών Σπουδών σε αμερικανικά πανεπιστήμια, όπου μάλιστα ορισμένες ήδη έχουν κλείσει.

Ο κ. Μπάρδης άσκησε κριτική και στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων, η οποία απουσιάζει από σοβαρές προσπάθειες, ενώ χαρακτήρισε την εκδήλωση που συνδιοργανώνουν οι οργανισμοί σας το λυχνάρι που θα φωτίσει το δρόμο τους, για ακόμη περισσότερες προσπάθειες.

Ο πρόεδρος του «Κέφαλου», Νίκος Αλυσανδράτος, είπε πως οι σύλλογοι κι οι ομοσπονδίες της Ομογένειας που ενδιαφέρονται για προώθηση των Ελληνικών Γραμμάτων δεν στοχεύουν στο να αναπληρώσουν το ρόλο της Εκκλησίας κι άλλων φορέων, αλλά να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

«Η Εκκλησία κάνει αυτό που μπορεί, όμως δεν είναι αρκετό, γι’ αυτό κι εμείς προσπαθούμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι. Θέλουμε τα παιδιά μας να ομιλούν την ελληνική γλώσσα, γιατί έτσι θα συνεχίσουν να σκέπτονται σαν Ελληνες», είπε.

Η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς», Ειρήνη Μιχαλάτου, ευχήθηκε η κοινή εκδήλωσης να γίνει απαρχή για ακόμη περισσότερες δραστηριότητες που θα μας φέρουν πιο κοντά ως Ελληνες.

Η πρόεδρος της Μεικτής Εκπαιδευτικής Επιτροπής Κρητικών Συλλόγων Νέας Υόρκης και Νέας

Ιερσέης, Μαρία Κουδέλου, ανέπτυξε τη σημασία της προσέλκυσης των νέων στις εκδηλώσεις των οργανισμών, παραθέτοντας της εμπειρίες των Κρητικών Συλλόγων, οι οποίοι διαθέτουν και πολυπληθή νεολαία. Και συνέστησε προσοχή στη διάρκεια των ομιλιών και στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων, για να μην κουράζονται τα παιδιά.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο ζήτημα του πως αξιοποιούνται πολιτιστικά και μορφωτικά ιδρύματα που έχουν δημιουργήσει οι οργανισμοί της Ομογένειας. Ο επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών, Ηλίας Νεοφυτίδης, αναφέρθηκε στη βιβλιοθήκη που έχει δημιουργηθεί στο Κέντρο και στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε τα παιδιά να την αξιοποιούν και να μάθουν το ελληνικό βιβλίο. Ενώ επισήμανε και τη σημασία οι γονείς τους να τα ενθαρρύνουν, μιλώντας ελληνικά στο σπίτι.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «Αναγέννησις» και αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας, Ευθύμιος Πάππας, αναφέρθηκε στο Ηπειρώτικο Μουσείο το οποίο φιλοξενεί πολλά λαογραφικά εκθέματα από την ιστορία των Ηπειρωτών της Αμερικής και το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιείται από την Ομογένεια. όπως είπε, καταβάλλονται προσπάθειες να οργανωθούν οργανωμένες επισκέψεις μαθητών σχολείων. Μίλησε επίσης και για τη σημασία που έχουν στην επιμόρφωση και ελληνικότητα της νεολαίας τα θερινά εκπαιδευτικά προγράμματα της Πανηπειρωτικής ,που γίνονται τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αν και λόγω της οικονομικής κρίσης σταμάτησε η επιχορήγηση από την ελληνική κυβέρνηση των αεροπορικών εισιτηρίων, φέτος η Πανηπειρωτική θα καλύψει η ίδια τα αεροπορικά εισιτήρια.

Τη σημασία που έχει για τα παιδιά να μιλούν οι γονείς στο σπίτι ελληνικά και να επισκέπτονται τακτικά την Ελλάδα, δημιουργώντας δεσμούς με τον τόπο και τους ανθρώπους, ανέπτυξε η υπεύθυνη Πολιτιστικών του «Κέφαλου», Πόπη Μιχαλάτου.

Τέλος, το μέλος του δ.σ. της Κεφαλληνιακής Αδελφότητας, Αντώνης Φωκάς μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετά ελληνικά σχολεία, τα οποία πολλοί παράγοντες της Αρχιεπισκοπής (αλλά και κοινοτήτων) βλέπουν μόνο ως δημιουργούς ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς των ενοριών....

Δεν υπάρχουν σχόλια: