10.2.13

Υπουργικά μαχαιρώματα...

...πισω από τα φλας...
Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ περιμένει πλέον ο πρωθυπουργός προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα είναι πολλά και ποικίλα και αφορούν όχι μόνον τους... ρυθμούς υλοποίησης του κυβερνητικού έργου αλλά και το επίπεδο των σχέσεων που έχουν πολλοί υπουργοί με τους αναπληρωτές ή τους υφυπουργούς τους.
Το Μέγαρο Μαξίμου, και συγκεκριμένα οι στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και «κυτία παραπόνων» διαφόρων μελών της κυβέρνησης που κατηγορούν είτε τους πολιτικούς τους προϊσταμένους (υπουργούς) ή τους υφισταμένους τους (υφυπουργούς).

Ο κ. Σαμαράς έχει διαμηνύσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν προτίθεται να παίξει τον ρόλο του «παιδονόμου» και ζητεί από όλους να συνεργάζονται με μοναδικό στόχο την εντατικοποίηση των ρυθμών παραγωγής πολιτικού - κυβερνητικού έργου.

«Ο χρόνος εξακολουθεί να είναι αντίπαλός μας και δεν υπάρχει αυτήν την ώρα η πολυτέλεια των διαφωνιών», επεσήμανε σε κορυφαίο υπουργό, όταν η συζήτηση έφτασε στα προβλήματα που παρατηρούνται στο εσωτερικό των υπουργείων...

Οπως βεβαιώνουν πάντως στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρωθυπουργός έχει «καθαρή» εικόνα τόσο για τα «εκρηκτικά δίδυμα» που υπάρχουν σε πολλά υπουργεία, όπως επίσης και για τις αδυναμίες συγκεκριμένων προσώπων να ακολουθήσουν τους ρυθμούς που ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έχει υιοθετήσει. Με βάση αυτό το δεδομένο, ο χρόνος του ανασχηματισμού έχει αρχίσει ήδη να μετρά αντίστροφα καθώς πρόκειται για ειλημμένη απόφαση του κ. Σαμαρά. Αυτό που μένει είναι η ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ (όπως έχει συζητήσει με τον κ. Βενιζέλο) και αμέσως μετά θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Μανιτάκης - Βολουδάκης)
«Δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων»

Στο υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης, οι σχέσεις μεταξύ του υπουργού Αντ. Μανιτάκη και του υφυπουργού Μ. Βολουδάκη, διερράγησαν σχεδόν από την πρώτη στιγμή της... συγκατοίκησής τους. Η διαφορετική πολιτική φιλοσοφία αλλά και οι ρυθμοί που επιλέγει ο καθένας, είναι τα βασικά σημεία των διαφωνιών που έχουν. Ο κ. Μανιτάκης δίνει την εικόνα ότι δεν πιστεύει την πολιτική που πρέπει να υλοποιήσει, ενώ αντίθετα ο κ. Βολουδάκης που συμμετέχει για πρώτη φορά σε υπουργικό συμβούλιο θέλει να παράξει έργο και να δώσει δείγματα αξιοπιστίας και συνέπειας.

Οι συγκρούσεις δεν λείπουν, καθώς απουσιάζει η ταύτιση απόψεων. Το θέμα της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις Οργανισμών είναι ορισμένα από τα έμμονα θέματα που τους χωρίζουν...

Κυκλοφορούσε η φήμη ότι τον τελευταίο καιρό οι δύο άντρες επικοινωνούσαν μόνο με υπηρεσιακά σημειώματα και για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί ο Αντ. Μανιτάκης παρευρέθη στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υφυπουργός του την περασμένη Τετάρτη και ευχήθηκε «καλή πρόοδο» αλλά και ικανοποίηση για την εξέλιξη των θεμάτων που αφορούν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών με το κράτος. Σημείο αιχμής των αντιθέσεων υπήρξαν οι καθυστερήσεις στα οργανογράμματα των υπουργείων και η έλλειψη στρατηγικής σχετικά με τη συνεργασία που θα έπρεπε να είχε το υπουργείο με τους εκπροσώπους των δημοσίων υπάλλήλων.

ΥΓΕΙΑΣ (Λυκουρέντζος - Σαλμάς)
Η «θεραπεία» και η διπλή αγωγή

Στο υπουργείο Υγείας, μπορεί η ένταση μεταξύ των κ. Λυκουρέντζου και Σαλμά να έχει σχετικά εκτονωθεί, εν τούτοις όμως προβλήματα υπάρχουν. Ο κ. Σαλμάς στα θέματα της δικής του αρμοδιότητας κινείται σαφώς πιο γρήγορα από τον υπουργό του, ενώ αντίθετα ο υπουργός υφίσταται ήδη και κριτική ότι δεν έχει προχωρήσει το πρόγραμμα συγχωνεύσεων νοσοκομείων, παρά το ότι είχε σχεδόν έτοιμο το όλο σχέδιο από την περίοδο που υπουργός ήταν ο κ. Λοβέρδος.

Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των σχέσεων των δύο πολιτικών έχει παίξει επίσης το ότι Σαλμάς γνωρίζει -λόγω επαγγελματικής ιδιότητας- τα θέματα, ενώ αντίθετα ο κ. Λυκουρέντζος δεν έχει μέχρι πρότινος επαρκείς γνώσεις.

Είναι ίσως η μοναδική ενδοδημοκρατική κόντρα στην κυβέρνηση καθώς οι δύο βουλευτές της ΝΔ κλήθηκαν από τον Αντ. Σαμαρά να τα βγάλουν πέρα στον δύσκολο τομέα της Υγείας, αλλά τελικά δεν φαίνεται να έχουν ταιριάξει τα χνώτα τους. Οι καθυστερήσεις σε μία σειρά από τομείς που αφορούν τον τομέα της Υγείας μπορεί να κοστίσουν στη χώρα εν όψει του ελέγχου της τρόικας αφού οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και η μείωση των φαρμακευτικών δαπανών σε συνδυασμό με τη δραματική κατάσταση που επικρατεί τον χώρο της πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής περίθαλψης λόγω έλλειψης προσωπικού επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα της κυβέρνησης.

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Τσαυτάρης - Χαρακόπουλος)
«Μπλόκα» στο ίδιο το υπουργείο

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι κ. Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος μετά βίας συνεργάζονται και αυτό γίνεται μόνον όταν είναι εντελώς απαραίτητο. Δεν είναι τυχαίο δε, ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων κυβερνητικών συσκέψεων για το θέμα με τα αγροτικά μπλόκα, ο κ. Σαμαράς κάλεσε και τους δυο προκειμένου να έχει μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση. Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και για την έκταση των κινητοποιήσεων των αγροτών υπήρξε διαφωνία.

Ο μεν υπουργός εκτιμούσε και εκτιμά ότι δεν θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα, ενώ αντίθετα ο κ. Χαρακόπουλος θεωρούσε ότι έπρεπε να ληφθούν πολύ νωρίτερα τα μέτρα έτσι ώστε να μην πάρει μεγάλες διαστάσεις το όλο θέμα.

Η περίπτωση της δύσκολης συνύπαρξης μεταξύ των κ. Τσαυτάρη και Χαρακόπουλου οφείλεται κυρίως και στις διαφορές που διαπιστώνονται μεταξύ των πανεπιστημιακών καθηγητών και των πολιτικών όταν συναντιούνται στον στίβο της ενεργού πολιτικής. Ο υπουργός ως πανεπιστημιακός καθηγητής έχει συνήθως άγνοια των πολιτικών κινδύνων.

Από την άλλη πλευρά, ο υφυπουργός με καταγωγή από τη Λάρισα, μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, γνωρίζει σε βάθος τα αγροτικά ζητήματα και έχει ζήσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών τα τελευταία χρόνια. Γι' αυτόν τον λόγο δικαιολογούνται οι διαφορετικές εκτιμήσεις για το μέλλον και την έκταση των κινητοποιήσεων αλλά και για την ταχύτητα των κυβερνητικών αντιδράσεων.

ΥΠΕΚΑ (Λιβιεράτος - Καλαφάτης)
Συνεργασία σε... εκρηκτικό περιβάλλον

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, οι σχέσεις μεταξύ των κ. Λιβιεράτου και Καλαφάτη δεν είναι ιδιαίτερα καλές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη σύσκεψη που συνεκάλεσε ο κ. Σαμαράς για τις αποκρατικοποιήσεις μετείχε μόνον ο αναπληρωτής υπουργός και μάλιστα δέχθηκε και έντονη κριτική από τον πρωθυπουργό για θέματα χωροταξικού σχεδιασμού. Ο κ. Καλαφάτης δηλώνει στους συνεργάτες του ότι δεν ευθύνεται αυτός για τις καθυστερήσεις και φωτογραφίζει τον υπουργό κ. Λιβιεράτο.

Ο χαμηλών τόνων πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Λιβιεράτος αποτελεί προσωπική επιλογή του Ευ. Βενιζέλου ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Καλαφάτης είναι βουλευτής της ΝΔ σε μια από τις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις πανεπιστημιακών και πολιτικών στελεχών κυρίως όταν προέρχονται από διαφορετικά κόμματα φαίνεται ότι κοστίζουν στην παραγωγικότητα της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς συνυπολογίζει όλους τους παράγοντες για την καλύτερη αποδοτικότητα της κυβέρνησης και προσανατολίζεται να προτείνει την είσοδο πολιτικών στελεχών και από τα άλλα κόμματα στην κυβέρνηση για να αποφύγει τέτοιου είδους δυσλειτουργίες. Εξάλλου, το ΥΠΕΚΑ αποτελεί ένα από τα υπουργεία που καλείται να υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων της χώρας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το κουβάρι και η πρεμιέρα Χρύσανθου

Στο επικοινωνιακό επιτελείο δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η καχυποψία παραμένει στις σχέσεις μεταξύ των κ. Κεδίκογλου και Μουρούτη, καθώς είναι γνωστός ο υπερσυγκεντρω-τισμός για τον οποίο διακρίνεται ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της ΝΔ σημειώνουν ότι το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται και στο πεδίο αυτό ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος μάλιστα μετείχε στο... φροντιστήριο βουλευτών που έγινε για το θέμα της φορολογίας των ακινήτων. Ο ίδιος ο κ. Λαζαρίδης πάντως, εξακολουθεί να κρατά χαμηλό προφίλ και διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου όσο και με τους συναδέλφους του - βουλευτές με τους οποίους περνά αρκετές ώρες στη Βουλή και συζητά τα θέματα της κυβερνητικής στρατηγικής.

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Χαμηλοί τόνοι και ψύχραιμη ανάλυση

Σε όλο αυτό το πλέγμα θα πρέπει να προστεθεί και ο κ. Δημ. Αβραμόπουλος, ο οποίος μέχρι στιγμής επιλέγει να ασχολείται μόνον με τα θέματα του υπουργείου του και να έχει περιορισμένες δημόσιες εμφανίσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος διαθέτει αδιαμφισβήτητες επικοινωνιακές δυνατότητες, δεν παρεμβαίνει στον δημόσιο διάλογο, γεγονός που έχει σημειωθεί από βουλευτές και στελέχη της ΝΔ. Προς εικοσαημέρου είχε μια μυστική συνάντηση με τον πρωθυπουργό (προφανώς για την προετοιμασία του ταξιδιού του κ. Σαμαρά στο Κατάρ) αλλά από τότε μέχρι σήμερα είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι δημόσιες παρεμβάσεις του.

Οι χαμηλοί τόνοι που επιλέγει να «κρατά» αυτήν την περίοδο, ίσως να σχετίζονται με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη και παράλληλα τονίζουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος ως υπουργός Εξωτερικών παίζει ρόλο και σε ό,τι αφορά την προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα. Ανάλογες απαντήσεις δίνουν και βουλευτές της ΝΔ που συνομιλούν μαζί του και οποίοι απορρίπτουν κάθε άλλο σενάριο μικροπολιτικής ή παραπολιτικής διάστασης.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: