15.2.13

Μυρμήγκιασαν τα μυαλά μας...



Εβλεπα πάντα με σεβασμό τους εισαγγελικούς λειτουργούς. Οταν ήμουνα μικρή, τους φανταζόμουνα ανθρώπους φοβερούς και τρομερούς, άτεγκτους με τη σπάθα τους την κοφτερή να εισηγούνται αυστηρές ποινές προκειμένου να απονεμηθεί δικαιοσύνη.

Γι' αυτό κάθε φορά που...

έβλεπα το στρουμπουλό και πάντα χαμογελαστό πρόσωπο του καλοζωισμένου πρώην εισαγγελικού λειτουργού και νυν προέδρου της προκαταρκτικής επιτροπής για τη διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ, κάτι δεν έδενε με την εικόνα που είχα γι' αυτό το λειτούργημα. Η ευειδής όψη του κ. Μαρκογιαννάκη δεν ταίριαζε στο πρότυπο που είχε πλάσει η παιδική μου αφέλεια.

Και ήρθε ένα βράδυ, κοντά μεσάνυχτα, όταν άκουσα στην τηλεόραση ότι αυτός ο πρώην εισαγγελικός λειτουργός, ο καθαρός, ο διαφανής, που όρισε η κυβέρνηση των τριών κομμάτων για να προεδρεύσει της προκαταρκτικής επιτροπής και να διευκολύνει τη συζήτηση ώστε να αποκαλυφθεί (όλη) η αλήθεια για τη διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ, ήταν υπερασπιστής κατηγορουμένης που εμπλέκεται σε κύκλωμα διαφθοράς (για απόδοση ΦΠΑ σε εταιρεία-φάντασμα). Και πως ανάμεσα στα πρόσωπα που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ υπάρχει και μέλος του παραπάνω κυκλώματος.

Αμέσως κατάλαβα γιατί ο αδέκαστος πρώην εισαγγελικός λειτουργός και νυν υπερασπιστής κατηγορουμένης για διαφθορά ένιωθε να μυρμηγκιάζει το μυαλό του όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέμενε να ερευνά εξονυχιστικά την αλήθεια για να αποκαλύψει μέσα από τις μαρτυρικές καταθέσεις τούς ρόλους πολιτικών εντός και εκτός επιτροπής. Κατάλαβα επίσης τις επικοινωνιακές μεθόδους που ακολουθούν οι Μαρκογιαννάκηδες και οι συν αυτώ με διαρροές τύπου καβγάδων, ώστε να προβληθούν ευκολότερα εικόνες δευτερεύουσας σημασίας κι έτσι να καλυφθεί αυτή καθαυτή η αποκάλυψη σοβαρών στοιχείων της υπόθεσης. Γνωστές οι μέθοδοι αποπροσανατολισμού. Εύκολη και εύπεπτη τροφή για παραπολιτικές στήλες. Κι αν σπάσει και κάνα χέρι χτυπώντας το έδρανο για να ακουστεί, γίνεται και πρωτοσέλιδο.

Ε, λοιπόν, κι εμένα μυρμηγκιάζει το μυαλό μου, κ. Μαρκογιαννάκη, όταν βλέπω να ξαναπαίζεται το ίδιο θέατρο και μάλιστα με ληγμένα πολιτικά τερτίπια. Μυρμήγκιασε ακόμη περισσότερο το μυαλό μου με τη δήλωσή σας ότι ο δικηγόρος υπερασπίζεται πρόσωπα και όχι πράξεις. Δηλαδή, υπερασπίζεστε τους διεφθαρμένους και όχι τη διαφθορά. Με τέτοια αντίληψη για το ρόλο του συλλειτουργού της Δικαιοσύνης, εξηγείται γιατί θολώνει το μυαλό σας όταν η ενδελεχής εξέταση μαρτύρων αποκαλύπτει και πράξεις και πρόσωπα που ευθύνονται γι' αυτές.

Μυρμηγκιάζει, λοιπόν, το μυαλό μου κι όταν αντί να πληροφορούμαι εγώ και κάθε πολίτης ποιος αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ και για ποιο σκοπό, παρακολουθώ διαρροές κίτρινου Τύπου που συσκοτίζουν και επιβεβαιώνουν τη δικιά σας αντίληψη να υπερασπίζεστε πρόσωπα και όχι πράξεις. Μεγαλύτερη ομολογία του υπερασπιστικού σας ρόλου, που φαίνεται να υπηρετείτε όχι μόνο εντός δικαστηρίων αλλά και εντός της προκαταρκτικής επιτροπής, θα μπορούσε να υπάρξει;


Νινεττα Κοντραρου - Ρασσια

Δεν υπάρχουν σχόλια: