11.2.13

Κίνδυνοι για το ευρώ αν πτωχεύσει η Κύπρος, λέει ο Άσμουσεν...



Βερολίνο: Αν η Κύπρος δεν λάβει διεθνή βοήθεια τότε θα πτωχεύσει, προειδοποιεί το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, επισημαίνοντας τους κινδύνους για ολόκληρο το ευρωσύστημα αν μια χώρα μέλος διολισθήσει στη χρεοκοπία.

Σε ...
συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Handelsblatt», ο κ. Άσμουσεν δηλώνει ότι αναμένει να υπάρξει πακέτο διάσωσης για την Κύπρο μέχρι το τέλος του Μάρτη και σημειώνει ότι «δεν είναι δυνατόν να αναμένουμε μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές» που θα διεξαχθούν το Σεπτέμβρη στη Γερμανία.

«Και για να μην υπάρχει αμφιβολία: αν η Κύπρος δεν λάβει εξωτερική βοήθεια, οδηγείται σε πτώχευση», υπογραμμίζει ο Γερμανός αξιωματούχος.

Επισημαίνοντας τους κινδύνους για ολόκληρο το σύστημα του ευρώ, από μια πιθανή χρεοκοπία της Κύπρου, ο κ. Άσμουσεν τονίζει ότι:

«Αν σήμερα αφήσουμε μια συστημικά σχετική χώρα να πέσει, τότε θέτουμε σε κίνδυνο την πρόοδο που έχουμε επιτύχει πέρσι για αντιμετώπιση της κρίσης του ευρώ και μάλιστα με ψηλό οικονομικό και πολιτικό κόστος».

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, ο κ. Άσμουσεν δηλώνει ότι «θα ήταν μια καλή ιδέα να εξέταζε το θέμα από κοντά μια μεγάλη διεθνής εταιρεία».

Ο κ. Άσμουσεν αναφέρει επίσης ότι ένα πρόγραμμα διάσωσης είναι μια αμφίδρομη διαδικασία και εξηγεί ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα πρέπει να πληροί αυστηρά κριτήρια. «Αυτό σημαίνει ότι ο τραπεζικός τομέας θα μειωθεί σημαντικά», αναφέρει στη συνέντευξή του.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του κυπριακού χρέους, ο κ. Άσμουσεν δηλώνει ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα μέτρα και να ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά».

Σημειώνεται ότι σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για μια ακόμη φορά το θέμα της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση...
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: