4.2.13

Χουριέτ: Αρχίζουν με νέο σκάφος έρευνες για πετρέλαιο οι Τούρκοι...



Λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση που είχαν στο Κατάρ οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας κ. Αντ. Σαμαράς και της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» (που συνήθως εκφράζει τις ... απόψεις τις τουρκικής κυβέρνησης) δημοσιεύει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το σεισμολογικό σκάφος «Πολάρκους» (που απέκτησε προσφάτως η Τουρκία από την Νορβηγία και θεωρείται τεχνολογικά καλύτερο του «Σισμίκ») αρχίζει έρευνες για πετρέλαιο.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το σκάφος θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο στις αρχές Μαρτίου, συνοδεία πολεμικών σκαφών, ημερομηνία μάλλον λανθασμένη, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες αποστολές του πλοίου αυτού (που στοίχισε 123 εκατ. δολ. στην Τουρκία) θα είναι προς τη Μαύρη Θάλασσα και εν συνεχεία θα ενεργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή στα μέσα Μαΐου.

Η εφημερίδα δίνει και τις περιοχές όπου το τουρκικό σεισμολογικό σκάφος προτίθεται να διενεργήσει έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, που δεν είναι άλλα από οικόπεδα που βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ (1, 4,5,6,7 και 12), αλλά και έρευνες κοντά στο Καστελόριζο.

Το νέο αυτό σκάφος πρόκειται να μετονομαστεί σε ειδική τελετή παρουσία και του Ταγίπ Ερντογάν σε «Μπαρμπαρόσα Χαϊρεντί Πασά», από «Πολάρκους» που είναι σήμερα.

Η Τουρκία έχει ήδη σε εξέλιξη έρευνα για εντοπισμό φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχοντας συνάψει συνεργασία με τη «Shell» για τους κόλπους της Μερσίνας και της Αττάλειας.

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο έγινε γνωστό ότι η Βρετανία που διατηρεί βάσεις στην Κύπρο (ως κυρίαρχο έδαφος), δεν δικαιούται ΑΟΖ για τις βάσεις αυτές.

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: