21.2.13

Άνω κάτω το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από το Συνέδριο...


Χωρισμένο στα δύο -τουλάχιστον- οδεύει προς το Συντακτικό του Συνέδριο το ΠΑΣΟΚ, που... δυναμώνει, πάντως, σε επίπεδο κοινοβουλευτικής δύναμης, εντάσσοντας στην... ΚΟ του, εκ νέου, τους διαγραφέντες Κώστα Σκανδαλίδη, Γιάννη Κουτσούκο, Μιχάλη Κασσή και Άντζελα Γκερέκου.

Ενδεικτικό της... έκρυθμης κατάστασης στο ΠΑΣΟΚ είναι το χθεσινό περιστατικό στην Ιπποκράτους, όταν προσήλθαν στον τέταρτο όροφο και τα γραφεία της ΕΚΑΠ οι γραμματείς της Νομαρχιακής Α' Πειραιά Γ. Αξαρλής και της Β' Αθήνας Χρ. Σωτηρόπουλος για να διαμαρτυρηθούν για τον αριθμό και τον τρόπο εκλογής συνέδρων. Η ένταση που ακολούθησε, με ύβρεις, «ιπτάμενα» τασάκια και καρέκλες που χτυπιούνταν επίμονα στο πάτωμα, ήρθαν ως συνέχεια στις καταγγελίες των προηγούμενων ημερών περί αδιαφανών διαδικασιών ενόψει συνεδρίου, από την «εσωκομματική αντιπολίτευση» του ΠΑΣΟΚ.

Ζητώντας τον λόγο για τις διαδικασίες από τους παρόντες Γ. Σουλαδάκη και Γρ. Φελώνη, οι δύο γραμματείς άκουσαν τον τελευταίο να μιλά για «πολιτική αλητεία» εκ μέρους όσων συνυπέγραψαν το κείμενο αμφισβήτησης 75 στελεχών (άρα και των ιδίων) και εκείνο της Αριστερής Πρωτοβουλίας του Γ. Παναγιωτακόπουλου. Ακολούθησε καβγάς σε υψηλούς τόνους, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Αξαρλής γρονθοκόπησε τον κ. Φελώνη, με αποτέλεσμα να πέσουν τα γυαλιά του. Η περαιτέρω κρίση αποσοβήθηκε χάρη στην σωτήρια παρέμβαση του Π. Κουκουλόπουλου και του Κ. Πανταζή που έσπευσαν από το διπλανό γραφείο, μόλις άκουσαν τις φωνές.

Το πραγματικό πρόβλημα, πάντως, αποτυπώθηκε τελικά σε νέα ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας λίγο μετά το συμβάν, με την οποία ζητείται η παραίτηση των τεσσάρων «διορισμένων» στελεχών της ΕΚΑΠ, κ.κ. Σουλαδάκη, Φελώνη, Χαλβατζόγλου και Πέππα. Παράλληλα, καταγγέλλονται «μαγειρέματα εκλογικών διαδικασιών» και μετατροπή μίας πολιτικής διαδικασίας σε... φάντασμα.

«Πληθαίνει» η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, και μόλις μία εβδομάδα πριν από το συνέδριο, αναμένεται -πιθανότατα σήμερα- η επανένταξη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τεσσάρων βουλευτών που διεγράφησαν, όταν αρνήθηκαν να ψηφίσουν το τελευταίο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης. Πρόκειται για τους Κώστα Σκανδαλίδη, Γιάννη Κουτσούκο, Μιχάλη Κασσή και Άντζελα Γκερέκου, με τα ονόματα των τριών πρώτων να ακούγονται από μέρες για επιστροφή, αλλά την Άντζελα Γκερέκου να αποτελεί έκπληξη.

Η ίδια πάντως, έσπευσε να... αποδεχθεί με δήλωσή της χθες την «πρόσκληση του προέδρου» για την επανένταξή της στην ΚΟ, διαβεβαιώνοντας ότι θέλει με τη συμμετοχή της να συμβάλει στον διάλογο για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου «που απλώνεται από το μεταρρυθμιστικό κέντρο έως την ανανεωτική, προοδευτική Αριστερά», όπως λέει, σημειώνοντας ότι την αφετηρία για τον διάλογο που πρέπει να διεξαχθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους «μέσα από διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες, χωρίς αστερίσκους και προκαταλήψεις», πρέπει να αποτελέσει το επικείμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Εκτός μεγάλου απροόπτου, λοιπόν, εντός της ημέρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ζητώντας την επανένταξη στην «πράσινη» ΚΟ των τεσσάρων βουλευτών, που, πάντως, είχαν ήδη εγγραφεί στις τοπικές τους οργανώσεις και είχαν πάρει μέρος στις προσυνεδριακές διαδικασίες. Έτσι, η κοινοβουλευτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ θα ανέλθει στους 28 βουλευτές, με κάποιους, πάντως, να προεξοφλούν ήδη αντιδράσεις από τους νυν βουλευτές του κόμματος που είχαν ψηφίσει τα μέτρα...

real..gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: