14.2.13

Μία στις δύο ελληνικές επιχειρήσεις έκανε απολύσεις την τελευταία διετία...

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς το 2012, για μισθούς και θέσεις εργασίας στις ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρείας KPMG. Μέσα σε έναν χρόνο υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε...
περικοπές αποδοχών των εργαζομένων τους, ενώ μία στις δυο επιχειρήσεις μείωσαν τις θέσεις εργασίας κατά τη διετία 2011-2012.

Ο αριθμός των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε μειώσεις των μισθών, για τουλάχιστον μία κατηγορία εργαζομένων που απασχολούν, έφτασε το 2012 το 30%, όταν το 2011 ήταν μόλις 13%.

Οσο για τη μέση μείωση των αποδοχών σε όλους τους κλάδους και στις βασικές αποδοχές των εργαζομένων, διαμορφώθηκε στο 10,9%.

Οι τρόποι με τους οποίους οι επιχειρήσεις μείωσαν τις αποδοχές των εργαζόμενων τους είναι οι εξής: οι 9 στις 10 προχώρησαν σε περικοπές των βασικών αποδοχών, το 19% μείωσαν τις ώρες εργασίας ή προχώρησαν και σε εκ περιτροπής εργασία, το 5% συμφώνησαν τις μειώσεις μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων ενώ το 14% μετέτρεψε τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης.

Επιπλέον, το 67% των επιχειρήσεων έδωσε μηδενικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους τους ενώ για τις ελάχιστες επιχειρήσεις που ηταν ηταν γαλαντόμες η αύξηση που έδωσαν κυμάνθηκε σε ποσοστό της τάξης του 2,7% και για το 2013 προβλέπεται ότι θα κινηθει στο 2%.

Σε σχέση με τις θέσεις εργασίας το ποσοστό των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε απολύσεις έφτασε το 48%, όταν το 2008 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 18%.

Την ίδια ώρα παντως αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων που επιλέγουν να « νοικιάσουν» εργαζόμενους με το 15% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα να δηλώνουν ότι στράφηκαν στην μερική ή πλήρη ανάθεση μιας ή περισσότερων δραστηριοτήτων τους σε τρίτους στο διάστημα 2011-2012.

Η « Γενική Ερευνα Αποδοχών και Παροχών» της KPMG πραγματοποιείται για 19η χρονιά και σε αυτήν συμμετείχαν 230 ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: