18.2.13

Συνάντηση των τριών στη σκιά της τρόικας...

Με το φόβο μήπως η άφιξη της τρόικας ανατρέψει τα δεδομένα γίνεται σήμερα το απόγευμα της Δευτέρας, στις 18.00 η σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Η τρόικα, σύμφωνα με... πληροφορίες απαιτεί επιπλέον και περικοπές και απολύσεις κάτι το οποίο δε θέλουν με τίποτα τα κόμματα της συγκυβέρνησης.

Στο εσωτερικό το μεγάλο αγκάθι που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και θα συζητηθεί στη σύσκεψη των αρχηγών είναι η ξέφρενη πορεία των ποσοστών της ανεργίας που πλήττει κυρίως τους νέους της χώρας.

Ένας άλλος σκόπελος που θα βρει μπροστά της η τρικομματική κυβέρνηση στους επόμενους μήνες είναι και το θέμα των απομακρύνσεων υπαλλήλων από το δημόσιο. Με δεδομένο ότι υπάρχει ασάφεια στη σχετική διάταξη στο μνημόνιο η κυβερνητική πλευρά θα προσπαθήσει να περιορίσει τη συζήτηση γύρω από το θέμα και να βρει λύσεις που θα ικανοποιήσουν όλες τις πλευρές. Άλλωστε, το ζήτημα της κινητικότητας και του πλεονάζοντος προσωπικού θα έρθει στην επιφάνεια αφού ολοκληρωθεί το σχέδιο συρρίκνωσης των υπουργείων και εφαρμοστούν τα νέα οργανογράμματα, καθώς από εκεί θα προκύψουν ποιοι χρειάζονται για τη στελέχωση των υπηρεσιών του δημοσίου και ποιοι περισσεύουν.

Στη σημερινή σύσκεψη θα γίνει ενημέρωση από τον Αντώνη Σαμαρά και για το θέμα του νέου ΕΣΠΑ και των χρημάτων που εξασφάλισε η χώρα μας από τον νέο μειωμένο κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020. Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης θα πάρουν στα χέρια τους το συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης με τους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε ζητήσει από τα στελέχη του να ενημερώνουν τους κυβερνητικούς εταίρους και για το νομοθετικό έργο.

Και όλα αυτά ενώ αναμένεται η άφιξη του κλιμακίου της τρόικας το οποίο σύμφωνα με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας θα ζητήσει απολύσεις και αποκρατικοποιήσεις, ενώ έρχονται να ελέγξουν τις δράσεις για την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, δεδομένου ότι από τα ασφαλιστικά Ταμεία εκλείπουν 11 δισ. ευρώ.

Οι απολύσεις βέβαια αποτελούν το μεγάλο αγκάθι καθώς Ο Φώτης Κουβέλης δηλώνει κάθετα αντίθετος, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος κρατά σαφείς αποστάσεις.

Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων θα πιέσουν για τον ΟΠΑΠ για τον οποίον έχει ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών η 5η Απριλίου και για την ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ η 12η Απριλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: