11.2.13

Αντίδραση ΓΣΕΕ και κομμάτων στο σενάριο αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου...


Για επιχείρηση απαγόρευσης των απεργιών, μέσα από το τέχνασμα των ψηφοφοριών, κατηγορεί η ΓΣΕΕ την κυβέρνηση, με ανακοίνωσή της σχετικά με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ αναφέρεται: «Την ώρα που ...
συνεχίζονται οι δραματικές περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών παροχών και παράλληλα η φοροδιαφυγή, η ακρίβεια και η ανεργία καλπάζουν η κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά την απαγόρευση απεργιών μέσα από το τέχνασμα των ψηφοφοριών. Ο τελικός στόχος της πολιτικής της είναι όμως εμφανής. Και δεν είναι άλλος από την προσπάθεια να ευνουχίσει τους συνδικαλιστικούς φορείς που αντιδρούν στον αντιδημοκρατικό της κατήφορο».

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Έντονα αντιδρούν με ανακοινώσεις τους τα κόμματα, τόσο οι κυβερνητικοί εταίροι, όσο και η αντιπολίτευση, στο ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου κήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων και της συγκρότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ιδέα που φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση, δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει και να "ολοκληρώσει εντός του 2013 τις διαβουλεύσεις, τόσο για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ν1264/82 περί συνδικαλιστικών ελευθεριών, όσο και στο ασφαλιστικό". Την έντονη αντίθεση τους εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.

Το σενάριο αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου περιλαμβάνει την επαναφορά του δικαιώματος των εργοδοτών να κλείνουν μια επιχείρηση σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων (ανταπεργία) και τροποποίησης της απαιτούμενης πλειοψηφίας για τη λήψη απεργιακής απόφασης, ώστε να λαμβάνεται από την πλειοψηφία των εργαζομένων της επιχείρησης, και όχι των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος της επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου εργασίας Δημήτρης Στρατούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μετά την ουσιαστική κατάργηση του συνταγματικού δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την αντιμετώπιση των απεργιών με πολιτικές επιστρατεύσεις, δικαστικές απαγορεύσεις και καταστολή, προωθεί τώρα με νόμο την κατάργηση των επίσης συνταγματικών κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της απεργίας και του συνδικαλισμού».

Από το ΠΑΣΟΚ, σε ανακοίνωση της εκπροσώπου τύπου Φ. Γεννηματά, αναφέρεται πως «καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου και η συζήτηση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνο το ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα σήμερα μια τέτοια ενέργεια μπορεί να ερμηνευθεί ως τιμωρητικού χαρακτήρα κίνηση απέναντι στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και να οδηγήσει σε όξυνση την ώρα που η χώρα χρειάζεται συνεννόηση και κοινή προσπάθεια. Είναι γνωστή η διαφωνία μας με ακραίες λογικές και πρακτικές που εκφράζονται από ορισμένους στα συνδικάτα. Υπάρχουν όμως η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και πολλές άλλες φωνές του υπεύθυνου διαλόγου και διεκδίκησης στο συνδικαλιστικό κίνημα»

Σε ανακοίνωση του,ο υπεύθυνος προγράμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρη Χατζησωκράτης, διερωτάται "από ποια προγραμματική συμφωνία, από ποιες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αντλεί το δικαίωμα ο Υπουργός να ανοίξει συζήτηση για τροποποίηση του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 για αλλαγές στον τρόπο λήψης απόφασης για απεργία (το περίφημο άρθρο 4 του Γ. Αρσένη), για επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ άουτ) και για καθορισμό της οργάνωσης και δομής των συνδικαλιστικών οργανώσεων;»

Στο σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ χαρακτηρίζει αντιδραστικό το σχέδιο και υπογραμμίζει ότι ο υπουργός Εργασίας "επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμο που απαγορεύει, στην ουσία, το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, επαναφέροντας ακόμη και κατάπτυστους νόμους ακόμα και από τον περιβόητο 330 που προβλέπει το λοκ άουτ για τους εργοδότες. Επίσης παρεμβαίνει στη δομή και στη λειτουργία των συνδικάτων, επιδιώκοντας να αποκλείσει εξ ολοκλήρου το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα"....
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: