6.2.13

Μυστική βάση της CIA στη Σαουδική Αραβία...


Αποκαλύφθηκε μυστική αεροπορική βάση της CIA στη Σαουδική Αραβία για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπολύουν επιδρομές στην Υεμένη, με στόχο στελέχη της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο. Η Washington Post εμπλέκει στην υπόθεση τον Τζον Μπρέναν, μία ημέρα πριν από την ακρόασή του στη Γερουσία για το διορισμό του ως διευθυντή της CIA.

Η...
μυστική αεροπορική βάση λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια. Η ύπαρξή της αποκαλύφθηκε μετά από διαρροή υπομνήματος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, χωρίς να γίνει γνωστή η ακριβής τοποθεσία.

Το υπόμνημα αναφερόταν στο νομικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα στην αμερικανική κυβέρνηση να σκοτώνει στο εξωτερικό αμερικανούς πολίτες που κατηγορούνται ως ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα και των συμμάχων της.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα εκφράζουν ανησυχία ότι η αποκάλυψη θα υπονομεύσει τις επιχειρήσεις κατά της Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο και ενδέχεται να επηρεάσει την αντιτρομοκρατική συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης γνώριζαν την ύπαρξη της μυστικής βάσης από το Σεπτέμβριο του 2011, όταν χρησιμοποιήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έπληξε συγκεκριμένο στόχο στην Υεμένη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο κληρικός Ανουάρ αλ Αουαλάκι, ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα. Ωστόσο, δεν δημοσίευσαν σχετικές πληροφορίες.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση για την «εξόντωση» του Ανουάρ αλ Αουαλάκι φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η αεροπορική βάση στη Σαουδική Αραβία, όπως ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι στους New York Times. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κατασκευή της μυστικής βάσης αποφασίστηκε μετά τον Δεκέμβριο του 2009, όταν αμερικανική αεροπορική επιδρομή με πυραύλους στην Υεμένη στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες πολίτες, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες.

Η εφημερίδα Washington Post αναφέρει ότι σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον – Ριάντ για την κατασκευή της μυστικής βάσης διαδραμάτισε ο Τζον Μπρέναν, τον οποίο έχει προτείνει ο Μπαράκ Ομπάμα να τεθεί επικεφαλής της CIA. Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η ακρόασή του στη Γερουσία, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει το διορισμό του.

Ο Τζον Μπρέναν είναι σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και έχει διατελέσει διευθυντής του σταθμού της CIA στη Σαουδική Αραβία.

Η κυβέρνηση Ομπάμα, επικαλούμενη αυτοάμυνα των ΗΠΑ, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, έχει αυξήσει τις επιχειρήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον ύποπτων στελεχών και μελών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Πηγή: Reuters,

Δεν υπάρχουν σχόλια: