11.2.13

Eurogroup: Παίζουν το «μουτζούρη» για Ελλάδα - Κύπρο...



Στον πάγκο του χασάπη ξανά η εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου. Τα βλέμματα στρέφονται πάλι στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, στη βραδινή συνάντηση των ... υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) με αντικείμενο συζητήσεων την εξέλιξη της εφαρμογής των μέτρων υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος για την Ελλάδα, τους όρους για τα τραπεζικά «σωσίβια» στην Κύπρο και το «αγκάθι» την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ESM.
Η σύνοδος αναμένεται να ασχοληθεί με την καθυστέρηση της εκταμίευσης της δόσης του Φεβρουαρίου στην Αθήνα, που τρέμει από το... σύνδρομο στέρησης, σε ένα ολοένα και πιο ασταθές πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον όσο οι εταίροι μαρκάρουν ασφυκτικά για την ταχεία προώθηση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου.

Την ίδια που στην Κύπρο εκκρεμούν οι συνεννοήσεις για τα «πακέτα σωτηρίας» μετά το κραχ των τραπεζών, με αντάλλαγμα κύμα λιτότητας που ξεσηκώνει αντιδράσεις στα συνδικάτα.

Η σύνοδος αυτή μπορεί να μην καταλήξει κάπου καθώς εντείνονται ξανά οι διαμάχες στις ευρω-κορυφές παίζοντας το «μουτζούρη» με το κόστος των διασώσεων και δεν αποκλείεται να γίνει άλλη μια «ντρίπλα» μετάθεσης στη σύνοδο του Απριλίου, σε άλλη μια κίνηση πίστωσης χρόνου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που κατέθεσε στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα και για την πορεία των «μεταρρυθμίσεων προσαρμογής», αλλά ενδέχεται να μην υπάρξει τελική απόφαση σε αυτό το Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Τέσσερα μέτωπα έχουν πάρει φωτιά, οι απολύσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων που ζητά η τρόικα, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ο φορολογικός μηχανισμός και η «μαύρη τρύπα» των εσόδων που άνοιξε με το καλημέρα τον Ιανουάριο του 2013.

Η απόφαση του Eurogroup μοιάζει να βαδίζει στο δρόμο μιας ακόμη αναβολής για την επόμενη συνάντηση το Μάρτιο, χωρίς κανείς να γνωρίζει εάν το «ντόμινο» της μετακύλισης των αποφάσεων θα πάρει μπάλα και τη δόση του Μαρτίου, με... ραντεβού τον Απρίλιο.

Μέλος της ΕΚΤ (Asmussen), εκτίμησε ότι το πλάνο χρηματοδότησης της Κύπρου θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου. Σύμφωνα με φημολογία, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι η Σλοβενία θα υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης από τον ESM. O οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητος Fitch επιβεβαίωσε την τρέχουσα πιστοληπτική διαβάθμιση της Ισπανίας (ΒΒΒ) με αρνητική προοπτική.

Μέσα στην εβδομάδα ξεκινά η Σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών του ομίλου G20 (14-16/2), αναφέρει σχόλιο της Alpha Bank, όπου αναμένονται αποφάσεις για την κρίση, τις τράπεζες και τα νομίσματα.

Το ιστορικό κοινό ανακοινωθέν τον Απρίλιο του 2009 στη σύνοδο κορυφής της "αφρόκρεμας του G20 στο Λονδίνο που αποφάσισε από κοινού τη μεγαλύτερη στην ιστορία κρατική παρέμβαση (16 τρισ. δολ.) ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα μιας Μεγάλης Υφεσης... αλά 1930, δείχνει να επανέρχεται στο προσκήνιο, όσο εντείνοτναι οι διαμάχεις και η αβεβαιότητα στην παγκόσμαι οικονομία που δείχνει να μην έχει ξεπεράσει τις αδυναμίες 5 χρόνια από το ξέσπασμα της κρίσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα (WSJ), αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ευρώπης συζητούν το ενδεχόμενο να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν του Ομίλου G7, με το οποίο θα απορρίπτεται η εφαρμογή πολιτικών ανταγωνιστικής υποτίμησης στις αγορές συναλλάγματος.



Αστάθεια
Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία με τις εκλογές στο τέλος Φεβρουαρίου να πλησιάζουν, «κλείνει» η ψαλίδα ανάμεσα στον Μπερλουσκόνι και τον αντίπαλό του Μπερσάνι, αναφέρει σχόλιο της FXCM.

Άρθρο των Financial Times προειδοποιεί ότι ο Μπερλουσκόνι θεωρείται «αναξιόπιστος εταίρος» από τους ευρωπαίους και μια (επαν)εκλογή του θα μπορούσε να «περιθωριοποιήσει» την Ιταλία.

Η αστάθεια που κυριαρχεί και οι διαμάχες για τον «κουτσουρεμένο» προϋπολογισμό της ΕΕ μαζί με τις φιλονικίες για το «ακριβό ευρώ» που πλήττει τις εξαγωγές οδηγούν το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα σε χαμηλά δύο εβδομάδων.

Η ισοτιμία EUR/USD διαπραγματεύεται κάτω από το 1,3400, ενώ πιέσεις δέχεται και το ζεύγος AUD/USD κάτω από το 1,0300 μετά την πτώση των εγκρίσεων για στεγαστικά δάνεια για τρίτο διαδοχικά μήνα κατά 1,5% το Δεκέμβρη, χειρότερο από τις εκτιμήσεις της αγοράς που περίμεναν άνοδο της τάξης του 0,1%, σημειώνει η FXCM.

Οι συναλλαγές στο ευρώ καθρεφτίζουν σκεπτικισμό καθώς κινείται γύρω από τα χαμηλά 2 εβδομάδων κοντά στα 1,3370 δολ., όταν 1 Φεβρουαρίου είχε χτυπήσει υψηλά 15 μηνών στα 1,3711 δολ.

Οι μετοχές στην Ευρώπη επίσης αντικατοπτρίζουν προβληματισμό με τον FTSEurofirst 300 να κινείται λίγο χαμηλότερα κοντά στις 1.158 μονάδες

Αρκετές αγορές στην Ασία είναι σήμερα κλειστές λόγω της αργίας για τον εορτασμό του Σεληνιακού Νέου Έτους, περιορίζοντας τη συναλλακτική δραστηριότητα. Τη Δευτέρα κλειστές παρέμειναν οι αγορές στην Ιαπωνία, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη και τη Μαλαισία.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: