8.2.13

Eurostat: Ανησυχούμε «βαθιά» για τις εξελίξεις στην ΕΛΣΤΑΤ

Με «βαθιά ανησυχία» παρακολουθεί η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat τις εξελίξεις γύρω από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τις διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά του ...
προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, και ακόμα δύο στελεχών του φορέα, όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, τα στοιχεία που κατατίθενται από την τη ΕΛΣΤΑΤ έχουν «επανειλημμένα περάσει τους ιδιαίτερα αυστηρούς ποιοτικούς ελέγχους που εφαρμόζονται από τη Eurostat, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωσή τους με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Παράλληλα, η Eurostat δηλώνει ενθαρρυμένη από το γεγονός ότι «στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα για την ενίσχυση της αξιοπιστίας των επίσημων στοιχείων», τονίζοντας δε πως, μολονότι σέβεται την ανεξαρτησία των ελληνικών δικαστικών Αρχών, ανησυχεί πως οι εξελίξεις αναφορικά με την ΕΛΣΤΑΤ «θα επηρεάσουν όχι μονάχα την ακεραιότητα των επίσημων στατιστικών» στη χώρα μας, αλλά και την «λειτουργία του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος ως σύνολο.

Η δίωξη κατά του κ. Γεωργίου ασκήθηκε κατόπιν εντολής των του οικονομικού εισαγγελέα, στο πλαίσιο έρευνας που ξεκίνησε έπειτα από καταγγελίες του πρώην μέλους της Αρχής, Ζωής Γεωργαντά, η οποία είχε κάνει λόγο για υπερβολική διόγκωση του ελλείμματος το 2009, ώστε να διευκολυνθεί η προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.

Ο ίδιος ο κ. Γεωργίου έχει δηλώσει πως ανέλαβε καθήκοντα αφότου είχαν ολοκληρωθεί οι αναθεωρήσεις που ελλείμματος και είχε αποφασισθεί η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Πηγή: Bloomberg/skai

Δεν υπάρχουν σχόλια: