15.2.13

Αντιπαράθεση μεταξύ των υποψηφίων από δημοσίευμα των FT...

Αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιτελείων των υποψηφίων προέδρων προκάλεσε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Φαϊνάνσιαλ Τάιμς το οποίο αναφέρει ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο μπορεί να...
χρησιμοποιηθεί ως πιθανός μοχλός πίεσης για λύση του Κυπριακού.

Το εκλογικό επιτελείο Νίκου Αναστασιάδη ανακοίνωσε ότι  εκτιμά πως πίσω από το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς βρίσκεται η Τουρκία και κάλεσε τον Κυπριακό λαό να μην ανησυχεί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του εκλογικού επιτελείου του Ν. Αναστασιάδη, Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε ότι ο Κυπριακός λαός δεν πρέπει να παρασύρεται από κινδυνολόγους και εμπόρους του φόβου, οι οποίοι θέλουν να συνδέσουν την δανειακή σύμβαση με την άσκηση πίεσης για λύση του Κυπριακού.

Το δημοσίευμα αποτέλεσε αφορμή για επίθεση του εκπροσώπου τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη.
Ο Λουκαϊδης υποστήριξε ότι αν στην Προεδρία του κράτους εκλεγεί υποψήφιος «που είναι επιρρεπής στις πιέσεις και αντί να πείθει, πείθεται από τους πολιτικούς φίλους του»–εννοώντας τον Ν. Αναστασιάδη–υπάρχει ο κίνδυνος «να πάρει σάρκα και οστά το σενάριο που περιλαμβάνεται στο δημοσίευμα».

Ο Λουκαϊδης ανέφερε ότι «πιθανές τουρκικές μεθοδεύσεις για εκμετάλλευση της δεινής οικονομικής θέσης, στην οποία οδήγησαν την Κύπρο τα εγκληματικά λάθη ορισμένων τραπεζιτών, με στόχο το κλείσιμο του Κυπριακού», δεν πρόκειται να έχουν οποιαδήποτε τύχη, αν στην Προεδρία εκλεγεί ο Σταύρος Μαλάς.

Ο υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Λιλλήκας χαρακτήρισε προσβλητικό το δημοσίευμα των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, τονίζοντας ότι στόχος είναι να ασκηθεί πίεση στην διαπραγματευτική ισχύ της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Είναι πλέον προφανές, είπε, ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η δημιουργία οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης μέσω της δανειακής σύμβασης, η μετατροπή της διαχείρισης του φυσικού αερίου από θέμα κρατικής κυριαρχίας σε διαφιλονικούμενο δικοινοτικό θέμα και η επίλυση του Κυπριακού στη βάση χαλαρής ομοσπονδίας.

Ο κυπριακός λαός, είπε ο Γ. Λιλλήκας, έχει να επιλέξει είτε υποταγή στους όρους του Μνημονίου είτε προπώληση του φυσικού αερίου από το οικόπεδο 12...


Δεν υπάρχουν σχόλια: