15.2.13

Ποιος φοβάται το internet; ...



crimenet.gr

Μάνος Αντώναρος

Τη Δευτέρα που μας πέρασε, στην εκπομπή του ο Γιάννης Πρετεντέρης είχε το θέμα της βίας (με αφορμή το Βελβεντό) και υποσχέθηκε ότι στο τελευταίο μέρος θα κάνανε κουβέντα για την ευθύνη των media στο...

συγκεκριμένο θέμα.

-Για να μην βγάλουμε απ' έξω την αφεντομουτσουνάρα μας... είπε χαρακτηριστικά πριν περάσει σε διαφημίσεις.

Ένιωσα βαθειά συγκινημένος που οι συνάδελφοι μου θα κάνανε –επιτέλους- την αυτοκριτική τους. Πέρασαν οι διαφημίσεις και άρχισε η κουβέντα... Θα κράτησε κανένα 20λεπτο... τελικά το MONO που είπαν –για την ευθυνη των media ντε- ήταν ότι έφταιγε το ...διαδίκτυο και οι ανώνυμοι που γράφουν το ψιλό τους και το κοντό τους.

Φυσικά για την ...αφεντομουτσουνάρα τους ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ. Προφανώς επειδή δεν έχει ανοίξει ακόμα το Τριώδιο.

Η αυτοκριτική που περίμενα προτίμησε να μην παραβρεθεί. Μάλλον είχε καλύτερες δουλειές να κάνει.

Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.

Αυτό που με διασκεδάζει περισσότερο από όλα είναι ότι (μεγαλοδημοσιογράφοι και πολιτικοί) βγάζουν καντήλες όταν τους την πέφτουν οι ανώνυμοι... δλδ αυτοί που χρησιμοποιούν Nicknames. Δλδ οι περισσότεροι.

Δλδ να αλλάξουμε την όλη e-λογική επειδή στεναχωριέται ο οποιοσδήποτε ΜεγαλοΦούφουτος.

Δλδ εμάς εδώ στο gazzetta (κι όχι μόνο) γιατί δεν μας πειράζει που ενίοτε έως πολύ συχνά μας αφαλοκόβουν αναγνώστες που δεν χρησιμοποιούν το ονοματεπώνυμό τους; Kαλά κάνουν. Εμείς δλδ κατουρήσαμε στο πηγάδι;

Είναι απλό: Εμείς γουστάρουμε (αποδεχόμαστε) το παιγνίδι και τους κανόνες του.

Όποιος θέλει, υπογράφει με το όνομά του (π.χ. ο Χαράλαμπος Κουφός) και όποιος θέλει βάζει ένα nick (π.χ. ο Μπάγιερν ή ο Ramon). Προσωπικά παίρνω το ίδιο σοβαρά την άποψη και των μεν και των δε...επειδή απλούστατα με ενδιαφέρει τι λένε και όχι τα στοιχεία τής ταυτότητάς τους...

Δεν το'χετε προσέξει;

Κάθε φορά που κάποιος τηλε-καλεσμένος ψελλίζει: «ναι, αλλά και τα media δεν συμπεριφέρθηκαν σωστά...» αμέσως ο εκπομπάρχης λέει (απειλητικά) το κλισέ: «Εμείς ποτέ... τους άλλους εννοείτε...» Τι να κάνει και ο προσκεκλημένος; Συμφωνεί... ενώ στην πραγματικότητα θέλει να ουρλιάξει: «ΕΣΕΝΑ ΑΚΡΙΒΩΣ... εννοώ.»

Από πότε η κοινή γνώμη έχει ονοματεπώνυμο και δεν το'ξερα;

Ε;

Όταν το 2006 άνοιξα το blog μου χωρίς δεύτερη σκέψη κοτσάρισα φαρδειά πλατειά το ονοματάκι μου. Άλλοι (σπουδαίοι bloggers) όπως π.χ. ο Πιτσιρίκος ή η Ψιλικατζού είχαν ήδη προτιμήσει να υπογράφουν με ψευδώνυμο.

Δικαίωμά τους ... ποτέ δεν αισθάνθηκα ότι υπερέχω ή υπολείπομαι... Οι κανόνες του παιγνιδιού επιτρέπουν και τα δυο.

Μια ομάδα κερδίζει το πρωτάθλημα επειδή παίζει φουλ επίθεση, αλλά μια άλλη το κερδίζει επειδή παίζει εντελώς αμυντικά και μόνο με σπάνιες αντεπιθέσεις... Είναι θέμα επιλογής.

Υπογράφοντας λοιπόν με το όνομά μου, ειδικά την πρώτη εποχή, έφαγα τις «επιθέσεις» της ζωής μου. Ήμουν η χαρά του troll.... και του καθενός που δεν συμφωνούσε ή δεν με συμπαθούσε... Στη αρχή φυσικά και δεν μ'αρεσε... γρήγορα όμως κατάλαβα ότι το συγκεκριμένο παίγνιον παίζεται έτσι... ή παίζεις ή δεν παίζεις... όμως δεν γίνεται να παίζεις και να διαμαρτύρεσαι για τους κανόνες που ισχύουν για ΟΛΟΥΣ.

Και επειδή είμαι καχύποπτος άνθρωπος σκέφτομαι ότι όλοι αυτοί (πολιτικοί και δημοσιογράφοι) που βρίζουν το internet για το δικαίωμα των άλλων να γράφουν τη γνώμη τους ανωνύμως, δεν το κάνουν από λόγους ΑΧΑΧΑΧΑ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ δεοντολογίας ή (θα πεθάνω στα γέλια) ελευθεροτυπίας, αλλά για να προσπαθήσουν να τους ελέγξουν, φιμώσουν.

Δεν θέλει δα και πολύ εξυπνάδα για να καταλάβεις γιατί ο άλλος δεν θέλει να δημοσιοποιήσει τα προσωπικά του στοιχεία... Οι λόγοι μπορεί να'ναι χίλιοι δυο... από οικογενειακοί, ιδιοσυγκρασίας μέχρι εντελώς επαγγελματικοί... για φαντασθείτε π.χ. έναν εργαζόμενο σε μια εταιρεία που ελέγχει ο τάδε Μεγαλοδημοσιογράφος (δεν γεννηθήκατε χθες ε;) να θέλει να πει τη γνώμη του στην παπαριά που περνά από την τηλεόραση ο Μεγαλοδημοσιογράφος;

Την γνώμη του θέλει να πει ο άνθρωπος... όχι να μείνει άνεργος.

Θα μου πείτε υπάρχουν και οι κακεντρεχείς.

Ε, και; Ρωτάω ξανά: Χθες γεννηθήκατε ή η κακεντρέχεια γεννήθηκε μαζί με το διαδίκτυο;

Μην τρελαθούμε εντελώς.

Θα το γράφω μέχρι να γίνω (αν δεν έχω ήδη γίνει) κουραστικός. Θέλω η γνώμη μου να μην κάνει (μόνο) ηχώ εντός μου. Μ' αρέσει (γουστάρω πολύ) να γίνεται αποδεκτή, αλλά γίνομαι καλύτερος όταν μπαίνει στο αλώνι της αντιπαράθεσης. Ναι, ακόμα και σήμερα μερικές φορές πληγώνομαι... ναι ακόμα μερικές φορές θυμώνω... όμως πίνω μια κουταλιά ξύδι και συνέρχομαι.

Κάθε φορά που γίνεται μια δημόσια συζήτηση για το internet η ατζέντα είναι αστυνομικού ενδιαφέροντος. Αυτό είναι απαράδεκτο... είναι γελοίο... λες και όταν μιλάμε π.χ. για αυτοκίνητα να επικεντρωνόμαστε στο ότι τα αυτοκίνητα είναι εργαλεία για τις ληστείες...

Πριν από καιρό ένας συνάδελφος δημοσιογράφος που ήταν κι αυτός της αστυνομικής άποψης... με παρακάλεσε να ρίξω μια ματιά στον υπολογιστή του που είχε αρπάξει ιό... Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα... φυσικά είχε αρπάξει... αφού κάθε βράδι ο ίδιος επισκεπτόταν όλα τα πορνό-sites του ντουνιά. Δεν του'πα τίποτα ... από τακτ.... Τον απολαμβάνω όμως να βγαίνει στις τηλεοράσεις και να γκαρίζει κατά του διαδικτύου που τσαλαπατάει τις ηθικές μας...

Μάλλον η υποκρισία πρέπει να φτιάξει blog. Θα'χει μεγάλη επισκεψιμότητα.

ΥΓ. Πάω στοίχημα –αν και δεν έχω αποδείξεις- ότι οι περισσότεροι μεγαλόσχημοι που τσιρίζουν για την ανωνυμία των άλλων, έχουν οι ίδιοι έναν (ή και περισσότερους) ανώνυμους λογαριασμούς ή προφίλ. Είμαι σίγουρος ότι ο επικεφαλής του ηλεκτρονικού εγκλήματος (ο εξαιρετικός) κ. Σφακιανάκης, θα έχει λυποθυμήσει στα γέλια.

gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: