23.2.13

Kάλπες στην Ιταλία, αγωνία στην Ευρώπη...


Σε λιγότερο από 24 ώρες στήνονται οι κάλπες στην Ιταλία με την Ευρώπη να ανησυχεί έντονα, ειδικά στο ενδεχόμενο ολικής επαναφοράς του... Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας και τίποτα δεν θυμίζει την κατάσταση του 2008 όταν ο Καβαλιέρε κέρδιζε με άνεση. Ωστόσο μετά ακολούθησαν τα γνωστά σκάνδαλα και τα πάρτι «μπούνγκα μπούνγκα» με πρωταγωνιστή τον Σίλβιο ο οποίος αναγκάστηκε να παραδώσει την εξουσία στον Μάριο Μόντι.

Σήμερα όμως ο Μπερλουσκόνι δεν είναι πολιτικά νεκρός, αλλά η λιτότητα τον ανέστησε...

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία ενόψει της ψηφοφορίας για την ανανέωση του ιταλικού κοινοβουλίου.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επικεφαλής της κεντροδεξιάς συμμαχίας, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συγκέντρωσή του στην Νάπολη και θα απευθυνθεί στους ψηφοφόρους του μέσω βιντεοσύνδεσης. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες πήρε την απόφασή του αυτή διότι μια οξεία επιπεφυκίτιδα τον ανάγκασε να περιορίσει τις εμφανίσεις του.

Αρκετοί ανέμεναν με ανυπομονησία τη συγκέντρωση του Μπέπε Γκρίλο στην πλατεία Σαν Τζοβάνι της Ρώμης. Η ιστορική αυτή πλατεία «χωράει» πάνω από 150.000 ανθρώπους και ο κωμικός πέτυχε εντέλει να αποδείξει ότι το κίνημα των Πέντε Αστέρων καταφέρνει να εκφράσει μαζικά την δυσαρέσκεια για την συνεχιζόμενη ύφεση και την διαφθορά μεγάλου μέρους του πολιτικού και επιχειρηματικού χώρου.

Ο Μάριο Μόντι για την ομιλία του επέλεξε το ιστορικό θέατρο Λα Πέργκολα της Φλωρεντίας. «Διάλεξα την Φλωρεντία, πρωτεύουσα της Αναγέννησης, διότι πιστεύω ότι η Ιταλία πρέπει να ξαναγεννηθεί, στηριζόμενη στις ίδιες σπουδαίες βάσεις», δήλωσε ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Πληροφορίες που διαρρέουν από εταιρείες δημοσκοπήσεων -έρευνες απαγορεύεται να δημοσιεύονται ήδη από την 9η Φεβρουαρίου- αναφέρουν ότι η κεντροαριστερά φέρεται να διατηρεί προβάδισμα 5 ποσοστιαίων μονάδων έναντι της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς στην βουλή, και 7 μονάδων στην γερουσία.

Ο Μπέπε Γκρίλο, κατά τις ίδιες πηγές, έχει ξεπεράσει το 20% στην πρόθεση ψήφου, ενώ ο Μόντι βρίσκεται ανάμεσα στο 11,5% και το 12%.

Αναλυτές τονίζουν ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια τα ποσοστά του Γκρίλο, διότι είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε βουλευτικές εκλογές και με το κόμμα διαμαρτυρίας του απευθύνεται κυρίως στις τάξεις των αναποφάσιστων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: