20.2.13

Νέο κούρεμα στα δάνεια της τρόικας προδικάζει τώρα και η S&P...

Αλλαγή των όρων δανεισμού της Ελλάδας απ' την τρόικα προδικάζει η Standard & Poor's θεωρώντας ότι θα γίνει "κούρεμα" του χρέους στην αγοραία αξία του. Ωστόσο θεωρεί πως... θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην θίγεται η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε "default".

Στην έκθεση που υπογράφει ο επικεφαλής αναλυτής στην Ευρώπη Moritz Kraemer και αφορά το σύνολο των κινδύνων στην Ευρωζώνη, η Standard & Poor's σημειώνει πως "η προοπτική μίας νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες δεν είναι άμεση".

"Παραμένει επαχθές το ελληνικό χρέος, που εξακολουθεί να ξεπερνάει το 160% του ΑΕΠ", σημειώνει ο κ. Kraemer, σημειώνοντας πως: "Ωστόσο, σε συνάρτηση με τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής, πιστεύουμε ότι τα μέλη της Ευρωζώνης θα κινηθούν πως μία επιπλέον βελτίωση των όρων δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης".

Σύμφωνα με τον Kraemer η λύση αυτή θα ήταν μία διαγραφή του ελληνικού χρέους σε αγοραίες αξίες. Και υπογραμμίζει πως αυτή η "αναθεώρηση" θα επηρρεάσει μόνο τους επίσημους πιστωτές EFSF και διμερή δάνεια απ' τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης)και θα γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε να αποφευχθεί η αξιολόγηση "D" ("Default")για τη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι η αξιολόγηση που τηρεί η S&P για την Ελλάδα είναι "Β-"

Ο κ. Kraemer καταλήγει πως η πιθανότητα εξόδου της χώρας απ' το ευρώ έχει ελαχιστοποιηθεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν και η προοπτική οποιασδήποτε άλλης χώρας της Ευρωζώνης να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα είναι ακόμα πιο μικρή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: