12.2.13

Τα social media θα διδάσκoνται στα ελβετικά σχολεία...

Οι παγίδες του Ίντερνετ θα αποτελέσουν σύντομα αντικείμενο διδασκαλίας για τους Ελβετούς μαθητές, αλλά και για τους γονείς τους. Στο ελβετικό καντόνι της Βέρνης εφαρμόζεται ήδη εδώ και μερικά χρόνια ένα... ανάλογο πρόγραμμα και η ανταπόκριση είναι τεράστια.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η ενημέρωση των γονέων, γιατί συνήθως έχουν λιγότερες γνώσεις σχετικά με το διαδίκτυο από τα παιδιά τους. Οι εκπαιδευτές κάθονται με τους γονείς σε καμπίνες ηλεκτρονικών επικοινωνιών (chatroom) και τους επιδεικνύουν στην πράξη, πόσο γρήγορα μπορεί να μπει ένα παιδί στο στόχαστρο εγκληματικών στοιχείων.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος δεν επιθυμούν να δαιμονοποιήσουν το διαδίκτυο, αντίθετα το χαρακτηρίζουν «μεγαλοφυές μέσον». Τονίζουν όμως την ανάγκη να ενημερωθούν όλοι για τις ζώνες κινδύνου, που εμπεριέχει. Οι δάσκαλοι της Βέρνης δεν είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν τέτοια ειδικά μαθήματα. Στην ανάγκη ωστόσο καλούνται οι αστυνομικοί για να διδάξουν τους μαθητές στην τάξη.

Μέσα σε αυτά που μαθαίνουν τα παιδιά, είναι ποια στοιχεία μπορούν να γνωστοποιήσουν χωρίς πρόβλημα στο διαδίκτυο. Επίσης, γιατί είναι προβληματικό να δημοσιοποιούν στις ηλεκτρονικές συνομιλίες τηλεφωνικούς αριθμούς, διευθύνσεις ή φωτογραφίες τους.

Για την Μπέατ Τσεμπ, πρόεδρο του συνδέσμου ελβετών διδασκάλων, «η γνώση των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης είναι σήμερα εξίσου σημαντική, όπως η ανάγνωση και η γραφή». Η ελβετική οργάνωση νεολαίας Pro Juventute θέλει να πάει όμως ένα βήμα παραπέρα και ζητά να ενταχθεί στα αυτόνομα και υποχρεωτικά μαθήματα η εκπαίδευση στο διαδίκτυο.

Ιδιαίτερα το facebook εξελίσσεται σταδιακά στο μεγαλύτερο πρόβλημα. Στις αρμόδιες ελβετικές υπηρεσίες φτάνουν ολοένα συχνότερα καταγγελίες εφήβων για προσπάθειες εκφοβισμού και εξευτελισμού τους μέσω του Ίντερνετ. Αίσθηση είχε προκαλέσει η υπόθεση ενός κατοίκου της Βέρνης, ο οποίος εκβίαζε μέσα από το διαδίκτυο νεαρούς για να συνάψουν σεξουαλικές σχέσεις. Η διπλή ζωή του οικογενειάρχη αποκαλύφθηκε μόνον μετά από δύο χρόνια παράνομης δραστηριότητας στο facebook, όπου παγίδευσε 44 αγόρια ηλικίας 15 έως 17 ετών υποδυόμενος το κορίτσι.

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: