15.4.13

Ποια θα είναι η ελάφρυνση με τη μείωση κατά 15% και τις σημερινές αντικειμενικές αξίες...

Πίνακες και παραδείγματα για το νέο μειωμένο ειδικό τέλος ακινήτων...

Mείωση κατά 15% στο "χαράτσι" για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, ανεξαρτήτως τιμής ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα συμφώνησαν για το ειδικό τέλος ακινήτων η κυβέρνηση με την τρόικα. Το ειδικό τέλος θα..
. μετονομαστεί σε Ειδικό Φόρο Ακινήτων και θα προβλέπεται απαλλαγή για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων όπως οι πολύτεκνοι, οι άνεργοι κ.ά.

Η είσπραξή του θα επιδιωχθεί να γίνει 5 διμηνιαίες δόσεις, με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Ιουνίου 2013-Μαρτίου 2014.

Έτσι, όλοι οι συντελεστές υπολογισμού του ειδικού τέλους θα μειωθούν κατά 15%.

To money-money.gr παρουσιάζει, σε αναλυτικό πίνακα, τις μειώσεις που θα προκύψουν στο "χαράτσι" για ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα δεκάδων Δήμων της Αττικής.

Μεγαλύτερες μειώσεις στις ακριβές περιοχές

Σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα ο οποίος αφορά σε κατοικίες παλαιότητας άνω των 25 ετών με επιφάνειες 100 τ.μ., σε "ακριβές" περιοχές του Λεκανοπεδίου, οι μειώσεις των επιβαρύνσεων κυμαίνονται από 120 έως και 240 ευρώ, ενώ στις πιο "λαϊκές" περιοχές οι μειώσεις περιορίζονται κάτω από τα 100 ευρώ.

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος, δηλαδή η απώλεια εσόδων, που θα προκαλέσει η εφαρμογή της προτεινόμενης ρύθμισης υπολογίστηκε ότι θα φθάσει τα 280 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επιδιωχθεί να καλυφθεί, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, με τα ακόλουθα μέτρα:

Αυξήσεις έως 100% στα εκτός αντικειμενικών αξιών

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΚΙΝΗΤΟ

1) Με την σημαντική αύξηση του «χαρατσιού» για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Ο συντελεστής φόρου για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές θα αυξηθεί ακόμα και κατά 100%, στα 6 ευρώ το τ.μ από 3 ευρώ το τ.μ που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα. Κι αυτό διότι ο φόρος θα υπολογίζεται πλέον με βάση τη μέση τιμή ζώνης του Δήμου στον οποίο είναι ενταγμένη κάθε περιοχή εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.

2) Με την επέκταση του «χαρατσιού» και σε όσους εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου καθώς επίσης και σε όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.Οι κατηγορίες αυτές φυσικών και νομικών προσώπων απαλλάχθηκαν τα έτη 2011 και2012 από το ΕΕΤΗΔΕ αλλά τώρα θα κληθούν να πληρώσουν το νέο «χαράτσι», καθώς θα ενταχθούν στους υπόχρεους καταβολής του.

Αλλάζει όνομα

Για το 2013, το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα θα μετονομαστεί από « Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» (ΕΕΤΗΔΕ) σε «Ενιαίο Φόρο Ακινήτων» και θα συνεχίσει να επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος....
 newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: