19.4.13

ΗΠΑ: Για 15 νεκρούς μιλούν οι αρχές από την έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας...

Οι ομάδες αναζήτησης και εντοπισμού εξακολουθούν να ψάχνουν στα ερείπια του εργοστασίου λιπασμάτων στο Τέξας, 24 ώρες μετά από τη μεγάλη έκρηξη, που ισοπέδωσε το κτιριακό συγκρότημα, αλλά δεν...
υπάρχει καμία επίσημη αναφορά γα τον τελικό αριθμό των νεκρών.

Ο δήμαρχος της κοντινής προς τα εργοστάσιο πόλης, ο Τόμι Μουσάκα, είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα USA Today, ότι τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη. Ο Μασούκα ανέφερε ότι οι περισσότεροι νεκροί είναι διασώστες. Όπως είπε πιθανόν οι 10 πρώτοι που έσπευσαν να σβήσουν τη μεγάλη πυρκαγιά πέθαναν.

Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και τέσσερα μέλη παραϊατρικού προσωπικού που έσπευσαν στο εργοστάσιο, όταν έλαβαν κλήση για την κατάσβεση πυρκαγιάς που είχε ξεσπάσει πριν την έκρηξη.

Πέντε εθελοντές πυροσβέστες αγνοούνται, σύμφωνα με τον δήμαρχο της κοινότητας Γουέστ, Τόμι Μούσκα, και υπάρχουν φόβοι ότι είναι νεκροί. Περισσότεροι από 160 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Αλλά ο αναπληρωτής κυβερνήτης του Τέξας Ντέιβιντ Ντιούχαρστ δεν το επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στο CNN, λέγοντας ότι η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη και ενδεχομένως την Παρασκευή, να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό των θυμάτων.

Πάντως αστυνομικές πηγές ανέφεραν, μέσα στην ημέρα, ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να φθάσει τους 15.

Η έκρηξη στο εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας

Ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο λιπασμάτων στο Τέξας στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον «πέντε με δεκαπέντε» ανθρώπους και ισοπέδωσε τα κοντινά σπίτια, προκαλώντας ζημιές σε τεράστια ακτίνα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 160. Από την έκρηξη, η οποία άφησε πίσω της εικόνες που θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη, φαίνεται να έχει καταρρεύσει, τουλάχιστον τμηματικά, γηροκομείο όπου ενδεχομένως υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Πριν την έκρηξη είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στο εργοστάσιο.

Το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) η αστυνομία ανακοίνωσε ότι περίπου «πέντε με δεκαπέντε» άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 160 έχουν μεταφερθεί σε κοντινά νοσοκομεία.

Το εργοστάσιο, ανέφερε η αστυνομία, αντιμετωπίζεται ως χώρος εγκλήματος αν και μέχρι στιγμής, ανέφερε η αστυνομία, δεν υπάρχουν στοιχεία για δολιοφθορά.

Αξιωματούχος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του Τέξας ανέφερε στο Associated Press το πρωί πως υπάρχει «άγνωστος αριθμός νεκρών».

Οι πρώτες αναφορές μιλούν για τουλάχιστον 100 τραυματίες, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η έκρηξη έπληξε αρκετά γύρω σπίτια και προκάλεσε κατάρρευση σε τμήμα, τουλάχιστον, γηροκομείου στο οποίο εκφράζονται φόβοι πως έχουν εγκλωβιστεί αρκετοί.

To CNN μιλά για τουλάχιστον δύο νεκρούς και μεταφορά 60 τραυματιών σε νοσοκομεία. Eκφράζονται φόβοι για μεγαλύτερο αριθμό νεκρών: Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KWTX υποστηρίζει ότι οι νεκροί φτάνουν τους 70 και οι τραυματίες τους εκατό, πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

Επισήμως, οι αρχές μιλούν για άγνωστο αριθμό νεκρών.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 19:50 μ.μ. τοπική ώρα (ξημερώματα ώρα Ελλάδας) στο εργοστάσιο West Fertilizer Plant το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια του Ντάλας. To εργοστάσιο βρίσκεται στην άκρη της κοινότητας West.

Προς το παρόν, δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της έκρηξης. Από την έκρηξη υψώθηκε στήλη μαύρου καπνού ορατή σε ακτίνα χιλιομέτρων από το σημείο.

Σύμφωνα με τον Παρνέλ ΜακΝαμάρα, σερίφη της κομητείας, τα σπίτια που βρίσκονταν πιο κοντά στο εργοστάσιο έχουν ισοπεδωθεί ενώ το γηροκομείο που υπέστη ζημιές και το κέντρο της κοντινής πόλης εκκενώθηκαν.

«Πρόκειται για τεράστια καταστροφή, δεν έχω ξαναδεί τίποτε τέτοιο» είπε ο σερίφης στο Reuters, «μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη».

Όπως φαίνεται, λίγο πριν την έκρηξη σημείο στο εργοστάσιο είχε πιάσει φωτιά. Η πυροσβεστική είχε κληθεί στο εργοστάσιο και είχε φτάσει στο σημείο προσπαθώντας να σβήσει την πυρκαγιά περίπου μία ώρα πριν την έκρηξη.

Η φωτιά συνεχίζει μεν να καίει αλλά έχει περιοριστεί. Για το ενδεχόμενο νέων εκρήξεων οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν.

Τα σπίτια σε ακτίνα τεσσάρων τετραγώνων από το εργοστάσιο έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με το μέλος του τοπικού δημοτικού συμβουλίου Αλ Βέινεκ.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: