2.4.13

Ασθμαίνοντας έφτασαν στο 1,5 δισ. ευρώ οι πληρωμές σε ιδιώτες...


Αυξήθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ το ποσό που διοχετεύθηκε στην αγορά από το Δημόσιο ώς το τέλος Μαρτίου για την εξόφληση
ληξιπρόθεσμων οφειλών του, οι οποίες τώρα υπολογίζονται συνολικά (μετά το κούρεμα που υπέστησαν) στα 8 δισ. ευρώ.
Οπως...
είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το υπουργείο έχει χρηματοδοτήσει αιτήματα φορέων του Δημοσίου ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, λόγω καθυστερήσεων για γραφειοκρατικούς και άλλους λόγους στους επιμέρους αρμόδιους φορείς, το ποσό που τελικά δόθηκε στους δικαιούχους είναι το μισό, δηλαδή 1,5 δισ. Να σημειωθεί ότι πριν από έναν μήνα τα αιτήματα που είχαν χρηματοδοτηθεί ήταν 1,9 δισ. ενώ είχαν εκταμιευθεί στους τελικούς δικαιούχους 731 εκατ. Επομένως, υπήρξε επιτάχυνση τον Μάρτιο. Ο κ. Σταϊκούρας αισιοδοξεί ότι ώς το τέλος του χρόνου θα έχουν εξοφληθεί και τα 8 δισ. ευρώ.

Καθυστερήσεις. Πρωταγωνιστές στις καθυστερήσεις, όπως ο ίδιος ο κ Σταϊκούρας αναγνώρισε, είναι οι τομείς της υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα στον τομέα της υγείας, έκανε μπαϊπάς στον ΕΟΠΥΥ και πληρώνει πλέον κατευθείαν τα νοσοκομεία. Ο υπουργός εκτίμησε ότι με τα νέα μέτρα που υιοθετήθηκαν τελευταία, όπως η συγκρότηση επιτροπής που συνεδριάζει τακτικά και παρακολουθεί την εξόφληση οφειλών του ΕΟΠΥΥ αλλά και η δυνατότητα προκαταβολών σε δικαιούχους, οι πληρωμές θα τρέξουν πιο γρήγορα τους επόμενους μήνες.
Συνολικά, μέχρι στιγμής έχουν χρηματοδοτηθεί αιτήματα του ΕΟΠΥΥ ύψους 657,02 εκατ. ευρώ, για να πληρώσει φαρμακοποιούς, φαρμακευτικές εταιρείες και λοιπούς παρόχους υγείας, ενώ άλλα 558,87 εκατ. έχουν δοθεί σε νοσηλευτήρια του ΕΣΥ και 103,59 εκατ. σε στρατιωτικά νοσοκομεία.
Παράλληλα, έχουν πληρωθεί 6.624 ληξιπρόθεσμα εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων συνολικού ύψους 330 εκατ. καθώς και 110 εφάπαξ του ΚΑΠ-ΔΕΗ ύψους 60 εκατ. Για επιστροφές φόρων έχουν δοθεί 767,20 εκατ. και ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε ότι πληρώθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: